Taufatofua gjorde seg bemerket som flaggbærer under åpningsseremonien før Rio-OL, da han entret arenaen i Brasil med Tonga-flagget i hendene, med en svært innoljet overkropp.
Da var det taekwondo han skulle konkurrere i, som representant for den oseanske øystaten. Taekwondo-karrieren la han imidlertid på is etter Rio-lekene, og nå satser han på langrenn. Nå har han på spektakulært vis kvalifisert seg til lekene i PyeongChang.
PyeongChang
Her er Bjørgen tilbake etter historisk OL: – Har nådd målene mine
26/02/2018 PÅ 17:28

– Et mirakel

Så kan man spørre seg hvordan det er mulig å bli OL-klar bare halvannet år etter at han gikk sin første skitur.
– Jeg har gått ned 15 kilo for å klare dette. Reisen har vært helt utrolig og det er et mirakel at jeg har klart å komme meg til OL, sier Taufatofua til Olympic Channel som er driftet av IOC.

Poeng-hjelp

I hvert FIS-godkjente renn deles det ut poeng. Man får lavere poeng jo bedre man presterer og kravet for å få være med til OL er at man holder seg under 300 poeng i snitt.
Det er dette systemet rival César Baena, som tidligere har gått flere VM for Venezuela, mener Taufatofua har utnyttet.
– Man kan enten gå skikkelige renn mot ordentlige konkurrenter. Ellers lager man helt enkelt egne konkurranser, sier Baena til svenske Expressen, og legger til:
– Jeg har forsøkt å kvalifisere meg gjennom skikkelige konkurranser. Men det har ikke Taufatofua.

Slik kvalet han

Taufatofua innledet sesongen med å gå fire rulleskirenn på tre dager i Bogota i Colombia med sju deltakere. Han kunne havnet sist i rennene, men likevel få under 300 FIS-poeng. Deretter hadde han kun behov for å gå ett renn til under 300 poeng for å klare OL-kravet, men lyktes verken i Tyrkia, Polen eller Armenia.
Til slutt prøvde han lykken på Island hvor totalt åtte utøvere stilte til start. Der ble Taufatofua nummer seks og landet på 282,84 poeng. Plutselig var han OL-klar. Det får Baena til å rase.
– Konkurransene i Bogota var åpenbart rigget og jeg stiller spørsmålstegn til konkurransen på Island også, sier han.

Sammenligner med doping

– Problemet er at han ikke kan å gå på ski og da synes jeg heller ikke han skal få en plass i OL. Vi er mange andre som har kjempet i over ti år for å komme til et mannskap, vi har dratt på skikkelige konkurranser, kjempet og utviklet oss. Tuafatofua prøvde å stå på ski for første gang for ett år siden, sier Baena til avisen.
Videre legger han til:
– Jeg mener det er juks. På samme måte som doping. Han har betalt penger for å kunne runde systemet for å få en OL-plass.
Under VM i Lahti i fjor ble Baena nummer 148 på sprinten, mens Taufatofua kom på 153. plass.
PyeongChang
Bjørgen avslører OL-løftet hun ga til Johaug
25/02/2018 PÅ 15:23
PyeongChang
Stoppet for å bli tatt igjen av svensken. Nå forklarer hun hvorfor
25/02/2018 PÅ 13:36