Episoden under NM-tremila endte med at Didrik Tønseth ble disket fra 9.-plassen han fikk, og hendelsen påvirket løpene til både Tønseth og Haga.
Haga måtte gå nærmere to kilometer med én stav, mens Tønseth fikk en ny ganske kjapt.
Langrenn
Dropper høydeopphold: – Var litt «hissig på grøten»
9 TIMER SIDEN
– Han er en voksen kar, han vet at sånn skal man ikke oppføre seg uansett. Jeg vet at han kjemper om VM-plass, og at det betyr mye for han, men NM betyr mye for meg og mange andre også. Jeg har sett fram til det løpet her veldig lenge og får det ødelagt der og da, sa Haga.
Han mente at han kom borti staven til Tønseth etter rent uhell.
– Vi ligger i front der ved siden av hverandre og staven hans knekker i skiene mine. Sånn jeg tolker det, er det et rent uhell at staven hans brekker. Jeg kan ikke gå utafor løypa heller, sa Haga.

Koker

Tønseth la seg etter hvert helt flat etter hendelsen. Landslagskollegene sier at det må unnskyldes over en lav sko, men sier også at de skjønner at Tønseth reagerte.
– Det koker ute der, og det vet Didrik også. At det kommer en reaksjon etter at staven hans blir knekt, og uten at det er en grunn til at den blir knekt, da skjønner jeg at det koker litt i hodet til Didrik. Men jeg tror også at han selv ser i ettertid at slikt ikke skal skje, sa Røthe.
Røthe mener også at Magne Haga må ta sin del av skylden for det som skjedde.
– Haga skal ikke opptre sånn i felt. Det må være lov å si, men de møtes nok helt sikkert etterpå og klarer opp i dette. Begge er fornuftige karer, så det tror jeg skal gå veldig bra, sa Røthe.

I nærheten

Både Røthe og Martin Johnsrud Sundby var rett i nærheten da stavepisoden utartet.
– Jeg var en halv meter unna, og det er Haga som helt umotivert knekker staven til Didrik. Det er utrolig kjedelig for Didrik, og det er et øyeblikks frustrasjon. Det må kunne unnskyldes så lenge Didrik også unnskylder det han gjorde. Det er kjipt at dette skjer hver gang når vi går fellesstart, sa Sundby og konkluderte med at det er visse uroligheter i feltet som har en tendens til å gjenta seg.
Det samme var Emil Iversen inne på.
– Didrik ble kanskje litt hissig. Jeg vet at Magne kan være litt urolig i felt, men det er klart at Didrik ikke skal knekke staven hans. Man skal kjenne sin plass i løypa, og noen er for hissig på grøten. Det er artig at noen prøver seg, og vi må vel bare finne oss i det, sa Iversen.

Unngått

Røthe mener at hele episoden kunne vært unngått.
– Det hadde det vært mulig å ligge der foran og unngått at dette hadde skjedd. Jeg var relativt nærme da dette skjedde, og det som Magne gjorde var unødvendig, sa Røthe.
Beskjeden fra Emil Iversen var klar:
– Begge skal si unnskyld. Dette er sånn som skjer. Det skal koke litt i feltet, og det gjør det blant oss mest rutinerte også, mente Iversen.
Sundby mente det var mulig å sette seg inn i situasjonen til Didrik Tønseth.
– Hvis potensielt VM-plassen til Didrik ryker der, så kan vi sette oss inn i hvordan Didrik opplever situasjonen der og da. Jeg vet ikke hvor mye han tenker, men så lenge han skværer opp og sier «sorry mac», så bør dette gå greit.
(©NTB)
Langrenn
Dramatiske dager for Øystein Pettersen
15/10/2021 PÅ 05:55
Langrenn
Bjørgen avslører dopingdrama: – Det var helt jævlig å få den telefonen
11/10/2021 PÅ 17:47