30-åringen skuffet ikke og viste hvorfor det i hele oppkjøringen har vært snakk om at hun kanskje er sterkere enn noen gang før. Johaug knuste rivalene og slo svenske Charlotte Kalla med 22,5 sekunder.
Tredjeplassen ble også svensk. Den gikk til Ebba Andersson, som var bak med 32,8 sekunder.
Johaugs lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg hadde beste mellomtider ved 1,1 og 2,1 kilometer, men derfra og ut greide hun ikke å matche Johaug. Etter 3,3 var skistjernen fra Dalsbygda foran med 5,7 sekunder. Litt over halvveis var gapet økt med over ti sekunder.
Langrenn
Dropper høydeopphold: – Var litt «hissig på grøten»
19/10/2021 PÅ 09:35

Jubel

Kalla smatt mellom Johaug og Østberg etter 5,5 kilometer. Svensken var da 15,2 sekunder bak ledertiden. I andre halvdel var Andersson nærmest, men avstanden var kolossal.
Østberg ble til slutt skjøvet ned til fjerdeplassen av Kalla og Andersson.
Søndagens seier er Johaugs 43. i verdenscupen individuelt. Hun startet rennet som useedet med startnummer 26. Flere sterke løpere startet senere, men ingen var i nærheten.
Johaug hadde ingen grunn til å frykte en tøff velkomst i Finland. Det var full jubel fra tusentalls tilskuere da hun gikk løs på sitt aller første verdenscuprenn siden hun vant tilsvarende distanse i Canada 12. mars 2016.

Dopingmareritt

Det var tydelig at Johaug ville mye rett fra start. Hun stresset kanskje litt de første kilometerne, men uansett satte hun standarden tidlig. Utover i løpet fikk hun mer ro over skigåingen og bygget opp en luke som var uslåelig.
Johaug var utestengt i 18 måneder etter å ha testet positivt for et forbudt stoff etter bruk av en leppekrem i september 2016. Det gjorde at hun mistet to fulle sesonger med skirenn, deriblant OL sist vinter.
Interessen foran hennes første verdenscuprenn etter dopingdommen har vært enorm. Fredag ble hun møtt av hele åtte TV-team (tre norske, to finske, to svenske og ett tysk) på flyplassen i Ruka.
(©NTB)
Langrenn
Dramatiske dager for Øystein Pettersen
15/10/2021 PÅ 05:55
Langrenn
Bjørgen avslører dopingdrama: – Det var helt jævlig å få den telefonen
11/10/2021 PÅ 17:47