Søndag var hun tilbake i verdenscupen og klinte til med et overlegent løp som parkerte samtlige konkurrenter. Ordet statist er en gedigen klisjé, men det var nettopp statister konkurrentene ble i klassiskløypa i Otepää.
Motivasjonen og gleden var på plass igjen for jenta fra Dalsbygda.
Slik var det ikke etter at hun vant i Davos før jul. Da skjønte hun at hun måtte stå over touren.
Langrenn
Dramatiske dager for Øystein Pettersen
15/10/2021 PÅ 05:55
– Jeg kjente da jeg kom hjem fra Davos at jeg var sliten. Da jeg satt og så på at de andre gikk på ski, så hadde jeg lyst til å gå, men samtidig kjente jeg veldig på at det var riktig at jeg var hjemme og ikke var med på tur. Jeg er veldig glad for den avgjørelsen, sa Johaug til NTB og VG etter søndagens oppvisning.

Intenst

Hun var klar på at hun hadde hatt godt av en pause, godt av en drøy måned med konkurransefri, godt av gjøre noe annet enn å være i en konstant boble av trening og tanker inn mot neste renn.
– Jeg har hatt godt av å være hjemme, av å kunne dra opp til Dalsbygda, fått gjort andre ting, fått trent godt. Nå er jeg veldig motivert til å reise på tur igjen og er på hogget til å gå konkurranser. Jeg er klar til å sette inn støtet, sa Johaug.
Det er gode nyheter for langrennsinteresserte nordmenn og en aldri så liten advarsel til dem som skal forsøke å slå henne.
Johaug har vunnet alt av distanserenn siden hun kom tilbake med startnummer på brystet etter utestengelsen.
Den erkjennelsen er som meierismør for selvtilliten, men var samtidig også bestemmende for avgjørelsen om å stå over Tour de Ski.
– Jeg kjente fort da jeg startet sesongen at dette ble veldig intensivt. Da det gikk så bra som det gjorde, så ble jeg redd meg selv, at det plutselig skulle bikke over. Og når det bikker, så bikker det skikkelig, og da synes jeg ikke ski er noe moro lenger, sa Johaug.

Mentalt slit

I konkurransepausen har hun hatt jevnlige samtaler med idrettspsykologen Britt Tajet-Foxell, og tid med nær familie og venner har fått hodet på riktig plass igjen.
– Det fysiske biten hadde ikke vært noe problem for Tour de Ski, men det er det mentale. Du skal med deg hodet for å prestere også. Da var det godt å få tid hjemme og lade batteriene.
Det var heller ikke et uvesentlig argument at det nærmer seg et mesterskap, og det er det lenge siden Johaug har hatt noe erfaring med.
– Det er VM som er målet mitt. Det er fire år siden jeg har gått mitt siste mesterskap, og det er to år til neste gang. Det tenkte jeg også mye på. Jeg ville ikke sette meg selv i en posisjon der jeg kom til Seefeld og angret på at jeg gikk Tour de Ski fordi hodet ikke var med. Da er det bedre å komme til Seefeld og ikke lykkes, men at du vet at du har gjort alt du kan, sa 30-åringen.
(©NTB)
Langrenn
Bjørgen avslører dopingdrama: – Det var helt jævlig å få den telefonen
11/10/2021 PÅ 17:47
Langrenn
Stjerneskuddet var plutselig på lag med forbildet: – Var utrolig «starstruck»
10/10/2021 PÅ 08:07