Kommentar:
Årets to norske stjerneskudd, suverene leder av verdenscupen, Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger holder seg hjemme. Det samme gjør Charlotte Kalla (leder den totale verdenscupen), Stina Nilsson (leder sprintverdenscupen), Heidi Weng, Raghild Haga og Marit Bjørgen. Selv om en hanglete Martin Johnsrud Sundby er med i den norske herretroppen er det ingen tvil om denne utgaven av Tour de Ski, som starter 30. desember, vil få et B-preg.
Den svenske Expressen-kommentatoren Tomas Petterson skrev nylig om hvor skuffet han er over at de største stjernene i år nedprioriterer Tour de Ski. Og han hevder at det var Marit Bjørgen som startet utvanningen av Touren da hun holdt seg hjemme i 2009/2010 i forkant av OL i Vancouver.
Langrenn
Ulvang vil ha like distanser for kvinner og menn
30/04/2022 PÅ 10:33
Å hevde at det er en norsk trend å holde seg hjemme i forkant av OL (og at Marit Bjørgen leder an) er et vikarierende argument for å slippe å kritisere fraværet av de svenske skistjernene Kalla og Nilsson.
Bortsett fra Marit Bjørgen i 2009/10 har det norske skilandslaget stort sett stilt med sine beste utøvere i forkant av OL i 2010 og i 2014, selv om noen av dem har gitt seg underveis i konkurransen. Det har de andre nasjonene, også. I 2009 hadde Marit Bjørgen gyldig fraværsgrunn. Den dårlige innsatsen i VM i Liberec i 2009 gjorde at Marit Bjørgen vurderte å legge opp som langrennsløper. At hun sto over Tour de Ski dette året førte sannsynligvis til at hun reiste hjem fra OL i Vancouver i 2010 med tre gull.
Hun nedprioriterte ikke Tour de Ski, hun prioriterte sin egen skikarriere. Det er de fleste nordmenn glad for i dag. Svenskene er sikkert litt mindre fornøyd med at Bjørgen i dag er tidenes beste kvinnelige langrennsløper og i tilfelle svenskene har glemt det: Norge tok trippelseier i både herre- og dameklassen i Tour de Ski i forkant av OL i Sotsji i 2014.
Det er vanskelig å si om årets frafall i Tour de Ski er et engangstilfelle eller om det er starten på slutten på en skikonkurranse som har vært veldig populær blant tv-seere i store deler av Europa. Jeg tror neppe grunnen er at det internasjonale skiforbundet (FIS) har satt ned premiepengene med 300.000 kroner. Det er ikke premiepengene som trekker de beste løperne til Tour de Ski. Jeg velger å tro at Tour de Ski fortsatt er svært attraktivt blant utøverne og støtteapparatet.
En grunn til det tamme feltet i årets Tour kan være at det er kort tid mellom Tour de Ski og OL i Pyeongchang. En annen kan være at det er så stor forskjell på løyper og klimatiske forhold mellom løypene i Mellom-Europa og i Sør-Korea at det faglig sett, rett og slett er uklokt å delta. Eller at det er en tilfeldighet at det akkurat i år er et større fravær enn ellers.
På herresidens stiller Norge med et sterkt, men usikkert lag, selv om de to norske skikometene Klæbo og Krüger velger å lade opp til sitt første OL med juletrening og ikke Tour de Ski. Jeg er sikker på at de norske utøverne kommer til å bite godt fra seg og at det kommer flere svenske kommentarer med negativt fortegn når løperne kaster seg over mål i Alpe Cermis i januar.​
Langrenn
Caspersen Falla legger opp: – Litt vemodig
21/04/2022 PÅ 11:41
Langrenn
Hattestad gir seg – dobbel trenerjakt for langrennskvinnene
28/03/2022 PÅ 09:44