KOMMENTAR: – Du kan gå på jernbanestasjonen i Zürich i Sveits og spørre folk hvem Johannes Høsflot Klæbo er, sier Capol til VG. Han er markedsdirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS).
Og han fortsetter:
– 99 prosent vet ikke hvem Klæbo er, mens 50 prosent vil svare at de kjenner konseptet Tour de Ski, sier Capol til VG.
Langrenn
Ulvang vil ha like distanser for kvinner og menn
30/04/2022 PÅ 10:33
– Tour de Ski er litt som Tour de France nå. Mange vet hva det er, men vet ikke hvem som vant i fjor. For meg er det konkurransemodellen som er viktigst, fortsetter han.
Du må være inngrodd i FIS-systemet for å forsvare Tour-konseptet på denne måten. Ingen konkurransemodell overlever på sikt uten at de største stjernene deltar. Da forsvinner sponsorer og publikum.
De største svenske og norske stjernene på kvinnesiden glimrer i år med sitt fravær og det samme gjør årets store skikomet, nevnte Klæbo.
Norske og svenske medier har så langt vært svært kritiske til årets utgave av Tour de Ski og ymtet frampå om at årets utgave kan være starten på slutten for dette Tour-konseptet og at det er en parodi. Norske Adresseavisen er i denne kretsen unntaket. Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli, skriver at:
– Bedre TV-bilder enn jaktstarten i Lenzerheide, den tredje etappen i Tour de Ski, er det ikke mulig å få fra et skirenn. Det som foregikk på og rundt skiarenaen viser at langrennssporten har en fremtid også utenfor Norden.
Dario Cologna leder nå Tour de Ski etter to seire på hjemmebane. At sveitserne liker at sveitsiske Dario Cologna herjer med resten av feltet i Sveits er ikke overraskende. Det er verdt å minne om at Jürg Capol også er fra Sveits.
Selv har jeg med sjåvinistiske øyne kalt årets Tour de Ski for den kjedeligste utgaven. Det gjenstår å se om jeg endrer mening, men jeg innrømmer gjerne at det er morsomt for hjemmepublikum å se en av sine egne gruse de andre. Det vet nordmenn alt om.
Om det er et kvalitetstegn at Dario Cologna til nå har vært overlegen i skisporet er jeg usikker på. Det er fire år siden at han vant sine to siste mesterskapsgull (to gull i OL i Sotsji) og seks år siden han sist vant Tour de Ski (den siste av tre sammenlagtseire). Det som er sikkert er at han viser høyere kvalitet enn de norske herreløperne som er med og som så langt har underprestert. Det er og blir kjedelig med norske øyne.
Jürg Capols uttalelse må ses på som en kommentar til den store norske dominansen de siste årene, og kanskje også en kommentar til den norske arrogansen. På den måten kommer han den delen av befolkningen til unnsetning som mener at vedvarende norsk dominans vil ødelegge langrennssporten. Tanken er at jo flere nasjoner på seierspallen, jo bedre. Kanskje har de rett. Men idretten trenger at de største stjernene er med for å overleve, også langrenn.
Det store spørsmålet i denne sammenheng er om det er lurt av ledere i FIS å snakke ned det største stjerneskuddet i dagens langrenn, den sannsynlige arvtageren til Petter Northug, den største tilskuermagneten i internasjonal langrenn de siste ti årene, for å forsvare et skikonsept han selv var en av fødselshjelperne til.
Burde ikke sveitseren Capol vært mer opptatt av at flere skal få vite hvem Klæbo er når han rusler rundt på jernbanestasjonen i Zürich og spør sveitsere om hvem de husker vant årets utgave av Tour de Ski?
Capol og resten av gjengen i FIS burde tenke mer på hvor Tour-toget skal gå enn å bagatellisere fraværet av dem som kunne gitt Dario Cologna motstand på hans egen hjemmebane.​
Langrenn
Caspersen Falla legger opp: – Litt vemodig
21/04/2022 PÅ 11:41
Langrenn
Hattestad gir seg – dobbel trenerjakt for langrennskvinnene
28/03/2022 PÅ 09:44