Populære sporter
All sport
Vis alt

To utøvere har testet positivt for korona. Landslagssjefen mener OL burde vært utsatt

Oppdatert 26/01/2022 klokken 12:55 GMT+1

Under to uker før første OL-øvelse har to langrennsløpere blitt smittet av korona.

Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå

Foto: NTB

Espen Bjervig bekrefter at det er smitte i den norske langrennsleiren utover sprinttrener Arild Monsen som testet positivt tidligere i uken.
Landslagssjef Espen Bjervig opplyste om situasjonen på pressekonferansen.
– Jeg må be om forståelse og respekt for at dette er en svært krevende situasjon for oss å være i. Det er veldig mye arbeid for alle involverte, både for de av oss som er til stede i Italia, og for oss som sitter her hjemme, innledet Bjervig med.
Utøverne det gjelder er Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå.
Det er ikke bekreftet at det er omikron-varianten, men legene mener det er overveiende sannsynlig. Utøverne teller ned isolasjonstiden fra prøvetidstidspunkt. Det var mandag.

To utøvere smittet

Arild Monsen testet som kjent positivt for COVID-19 ved ankomst Gardermoen tidligere i uken. De siste dagene har de andre blitt testet. Der har to utøvere testet positivt. Det bekrefter Bjervig. Han vedgår at det er tungt å få de første COVID-tilfellene i langrennstroppen nå, samme uke som de skulle reise til OL.
– Vi har ikke gitt opp OL på noen måte, men det er et slag i trynet. Det var ikke dette vi hadde håpet på. Vi har gjort en grundig jobb, vært heldige og flinke, og da er det en nedtur å få den her nå, sier Bjervig.
Andersen forteller at italienske myndigheter i utgangspunktet krever ti dager isolasjon, hvor man kan gå ut ved å være symptomfri og levere negativ test.
Det vil si at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå blir værende i Italia frem til tidligst 3. februar. Første OL-øvelse går 5. februar.
Etter det Discovery kjenner til skulle Anne Kjersti Kalvå gå 15 kilometer skibytte, som er den første OL-øvelsen i langrenn. På spørsmål om den øvelsen ryker for utøverne sier Andersen følgende.
– Det er bare å telle antall dager det, sier Andersen til Discovery.
– Hvilken øvelse er den første de smittede utøverne vil kunne nå?
– Det blir bare spekulasjoner. For det er en minst en tretrinns trapp for å få de klare, fortsetter Andersen.
Landslagsledelsen vil foreløpig ikke gjøre endringer i OL-troppen.
– Vi har reserve i troppen med Ragnhild i Italia, og vi har andre utøvere som er akkrediterte og som kan være klare, men akkurat nå er fokuset på de som er tatt ut, sier Bjervig på spørsmål om det finnes reserver til OL.
Andersen er klar på at de kommer til å fortsette testingen.
– Vi kommer til å følge isolasjonsreglene strengt, og vi kommer til å fortsette testing, fortsetter legen.
– De som er smittet er ved godt mot, følger Espen Bjervig opp.
Han forteller også at utøverne har bodd på enkeltrom.
Andersen forteller at de ikke har noen klar smittevei.
– Det har vært liten kontakt (mellom Monsen og de kvinnelige utøverne), og ingen har vært nærkontakter, så vi har ingen klar smittevei. Det jobber vi med, forteller Andersen.
Andersen forteller at det er snakk om helt lette symptomer hos utøverne. Bjervig forteller at Monsen også har lette symptomer.
Både det russiske og finske landslaget har bodd på samme hotell som de norske landslagene, men landslagslege Andersen har ikke hørt om noen smittetilfeller hos dem.

Mener OL burde vært utsatt

Landslagslegen forteller at noen utøvere har bodd på enkeltrom, mens andre har bodd på dobbeltrom, at landslaget har hatt egen matsal splittet mellom herre- og kvinnetroppen. Alle har brukt hansker og munnbind ved transport.
Kina har hatt et strengt regime når det kommer til smitte og testing. Å få de to smittede utøverne konkurranseklare blir ikke enkelt, vedgår landslagslegen.
– Det blir ikke enkelt nødvendigvis, men ikke umulig. Først og fremst må de bli friske, friske nok til å gå skirenn, og så må vi se om vi har dagene med oss - og om vi har jussen med oss, forteller Andersen.
Espen Bjervig mener OL burde vært utsatt.
– I etterpåklokskapen - slik verden har utviklet seg mener jeg det burde vært gjort, ja. Det gjelder ikke bare oss. Det blir litt bingo hvem som stiller til start, forteller Bjervig.

Usikkert når troppen reiser

Øystein Andersen forteller at de neste dagene blir utslagsgivende for når den første troppen reiser.
– Det sammenfallger med de neste testene. Første mulighet blir like over helga, men vi kommer ikke til å ta noen sjanser som kan smitte andre, sier Andersen.
For resten av utøverne blir det nå ensformige dager.
– Det blir å hente mat eller få den opp på rommet, spise, trene og holde seg på rommet. Heldigvis er det fantastisk vær og fantastiske skiløyper, så de får blåse ut litt der, sier Bjervig.
De som er i karantene trener som normalt. De som er i isolasjon, er i isolasjon.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame