Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror ikke Norges utøvere er godt nok trent: – Andre som er bedre forberedt

Marius Medby

Publisert 09/02/2022 klokken 19:05 GMT+1

Norge har ikke tatt like mange medaljer i langrenn som forventet.

Tor Arne Hetland

Foto: NTB

Tor Arne Hetland, Discoverys langrennekspert, synes ikke det Norge har prestert i langrenn så langt er godt nok.
Johannes Høstflot Klæbo har tatt gull på sprint og Therese Johaug på 15 kilometer. Ingen av damene kvalifiserte seg til sprintfinalen, og herrene ble knust på tremila.
– Har det Norge prestert vært godt nok så langt?
– Nei, det har ikke vært så godt som vi håpet det skulle være. Samtidig er jeg glad for at det er andre nasjoner som hevder seg, og at det ikke bare er Norge. For det hadde definitivt vært kjedelig, sier Hetland til Discovery.

Burde hatt flere

Basert på tidligere prestasjoner mener Hetland at Norge burde hatt flere medaljer.
– Ut i fra resultatene i verdenscupen burde vi ha forventet mer. Men det er ikke lett å levere på de høye kravene, og lista ligger høyt i norsk langrenn.
Fredag er det 15 kilometer for menn. Der mener Hetland ingen fra Norge er favoritter.
– Definitivt Niskanen og Bolshunov etter 30-kilometeren. Det de gjorde der var imponerende. Jeg har ikke sett på maken på lenge. Det blir spennende å se om OL-legenden Dario Cologna kan ha funnet gammel storform.
– Kvinnestafetten da? Hever de seg etter fiaskoen på sprinten?
– Vi får nok flere svar etter 10-kilometeren torsdag. Det blir ikke lett å hamle opp med Sverige, Russland, Finland og USA. Men stafett er stafett.

Suksess eller fiasko?

Hetland mener det nå ikke kan skyldes på sen ankomst til Beijing.
– Nå har man vært der over lengre tid. Man har akklimatisert seg, man begynner å få inn rutinene man ønsker. Så må vi ha realisme, spesielt på damelaget.
– Alt må sees i sammenheng. Utstyr der Norge tidligere har hatt en fordel, er det lite forskjell på i Kina. Så er det systematikken i høydetreningen. Selve høydetreningen gir erfaring på hvordan man skal agere i høyden. Når man ikke har hatt mye høydetrening blir det vanskelig. Den psykiske biten med covid og pandemi er også et element. Det stresset på utøverne med å være på et covid-hotell. Hvordan har det spilt inn? I OL i år bor Norge i leir med de andre nasjonene, så den luksusen og den sosiale komforten som har vært tidligere er ikke tilstede i samme grad i Kina.
Norge har agert annerledes enn de andre nasjonene på pandemien. Hetland mener forsiktigheten og frykten kan slå begge veier.
– Det er enormt sammensatt. Det å henge seg opp i bare høydetrening, bare ski, bare det mentale, bare reise blir unøyaktig. Det er helheten som teller, og de som presterer best er de som har gjort alt mest riktig i et mesterskap.
– Jeg tror at det til syvende og sist så er konklusjonen at utøverne er ikke godt nok trent. Det er andre utøvere som er bedre forberedt.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame