Hun imponerte stort og leverte et realt skremmeskudd for en snau måned siden. 23-åringen, som gikk førsteetappen og vant gull på stafetten i junior-VM i 2016, knuste all motstand under svenske Trollhättan Action Week, og tok tre strake seirer på rulleskiene i slutten av august.
– Formen er bra. Den er nesten urovekkende bra. Det blir virkelig noen viktige måneder før sesongen. Sommertreningen har vært superbra og jeg har fått kontinuitet, og har virkelig ikke mye å klage på nå, sier en smilende og sprudlende Emma Ribom til Discovery fra høyden i Frankrike.
– Hva legger du i at den er nesten urovekkende bra?
Beijing 2022
Nå starter OL-sesongen: – Hun er tidenes beste
26/11/2021 PÅ 07:17
– Nei, altså, urovekkende med tanke på at det er i november og fremfor alt i februar vi skal være i vår beste form. Jeg har ikke sluppet opp noe og har hatt høy belastning treningsmessig og håper det klaffer til slutt.

Knalltøff OL-kamp

Landslagstrener Anders Byström varslet at det blir en knalltøff kamp om plassene på det svenske OL-laget, og at det også handler om å bekrefte form tidlig.
Det samme påpeker Ribom på spørsmål om hvordan hun skal sikre seg en billett til Beijing.
– Det handler om å gå fort tidlig. Om å være i form allerede til Sverige-premieren i Gällivare og komme seg ut på verdenscup i Ruka og Lillehammer.
Torsdag ble det kjent at Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Moa Lundgren og Ribom alle er sendt hjem fra Font Romeu på grunn av mageproblemer. Ledelsen hos det svenske skilandslaget tror årsaken er dietten, skriver Aftonbladet. De to sistnevnte skal ha mildere symptomer.
Sesongens store mål for Ribom er naturligvis OL. Og kommer hun seg dit, er ambisjonen klar:
– Det blir jo å fighte om medaljer. Vi har et utrolig sterkt svensk damelag, og jeg tror alle som tar seg til OL har ambisjoner om det.
– Gjør du noe annerledes i en sesong der OL er det store målet?
– Ja, men det handler om å prioritere litt konkurranser før OL, og være nøye med hvilke man vil gå og ha en plan.

Møtte forbildet på trening

– Hva er ditt beste OL-minne?
– Da Charlotte (Kalla) vant OL-gull i Vancouver i 2010. Da satt jeg foran TV-en og var ikke så gammel. Det var himla heftig, med prisutdelingen og det hele. Det var en ekstra inspirasjon. Det løpet kommer jeg aldri til å glemme.
Siden er Ribom og Kalla blitt lagvenninner, både i klubblaget Piteå Elit og for Sverige. Den eldre lagvenninnen har også vært både hennes største inspirasjon og et forbilde.
I april ble Kalla vraket fra Piteås førstelag til stafetten i det svenske mesterskapet. Med Emma Ribom på førstelaget, ble det gull.
– Den største inspirasjonen er Charlotte, uten tvil. Helt siden hun vant Tour de Ski i 2008. Å ha Charlotte i samme klubb og være nær henne i mange år og ta del av hennes erfaring, har vært stort. Jeg husker at jeg var utrolig «starstruck» da jeg plutselig fikk trene med henne første gangen og vi var i samme klubb i Piteå Elit, ler 23-åringen.

– Kjempesterk gjeng

Verdenscupen i langrenn innledes i Ruka siste helgen i november. Der er Ribom en het kandidat til pallen.
Årets store høydepunkt ved siden av Tour de Ski, er OL i Beijing i februar.
– Hvem blir den største overraskelsen fra dere?
– Oi, det var dagens vanskeligste spørsmål. Vi har en kjempesterk gjeng, og det er vanskelig å si.
– Deg, kanskje?
– Ja, forhåpentligvis meg, sier hun med et smil.
– Hvordan ser du på Norge i år?
– De har også et veldig sterkt lag. Jeg ser frem mot en fin stafett i OL. Det blir nok en veldig tøff kamp der.
Beijing 2022
Svensk skistjerne mister OL
10/11/2021 PÅ 09:06
Beijing 2022
Dropper høydeopphold: – Var litt «hissig på grøten»
19/10/2021 PÅ 09:35