Som straff for organisert dopingjuks, triksing med prøveglass og den gigantiske skandalen i forbindelse med OL i Sotsji i 2014, får ikke russiske utøvere bruke nasjonssymboler under Beijing-OL, og de representerer nå offisielt Russlands olympiske komité (ROC), ikke nasjonen.
I OL i 2018 het de OAR, olympiske atleter fra Russland.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 PÅ 20:35
Altså ikke Russland, det russiske flagget eller den russiske nasjonalsangen.
Men delta får de, og russere har vunnet fire langrennsmedaljer allerede.
Etter Aleksander Bolsjunovs maktdemonstrasjon med gull på tremila, foran landsmannen Denis Spitsov, skrev NRKs sportskommenator Jan Petter Saltvedt at de russiske utøverne «aldri burde fått stå på startstreken i dette OL».
– Russerne burde ikke fått vært med. Det eneste signalet man burde sendt overfor så graverende og systematisk juks, endog i statlig regi, var en full utestengelse i fire år, skrev Saltvedt i sin kommentar.

Angrep på systemet

Det får Välbe til å reagere. Ifølge VG har hun nå satt ned foten, i et intervju med Sport Express.
– Jeg erklærer boikott av norske medier. Etter sprinten kom de bort til meg, og jeg sa hva jeg mente. Jeg vil ikke snakke mer, sier den tidligere langrennslegenden, og svarer kontant på oppfølgingsspørsmålet om det er på grunn av artikkelen hos NRK.
– Selvfølgelig. Dette er et brudd på alt tenkelig eller utenkelig. Hverken jeg eller mine idrettsutøvere har en gang husket diskvalifikasjonen av idrettsutøverne deres, som det har vært mange av, sier hun i retning Norge.
Hun legger til at det ikke bare gjelder NRK, og at de – altså norske medier – bør be om unnskyldning offentlig.
Overfor VG avviser Saltvedt at det var et angrep på Bolsjunov, at 25-åringen er uskyldig i denne sammenhengen og bare blir et symbol i kraft av oppvisningen hans på tremila.
– Det er ikke et angrep på Bolsjunov, eller Spitsov, for den del. Dette er angrep på et system der Det internasjonale olympiske komité (IOC) og Idrettens voldgiftsdomstol (CAS) ikke har tatt et oppgjør med det som er en gigantisk skandale. Den er aldri blitt ryddet opp i. Dette er en klassisk avledningsmanøver, og jeg ville mye heller tenkt hva Välbe sa om hva som skjedde i Sotsji i 2014. Det har hun sagt lite om, sier han til VG.

Kjent fenomen

Discoverys langrennsekspert og tidligere OL-vinner fra Salt Lake City i 2002, Tor-Arne Hetland, mener saken er svært intrikat.
– Jeg skjønner Saltvedt veldig godt. Så er spørsmålet hvordan man omgås utfordringene Russland har hatt. Den straffen og dommen de har fått skal ikke gå ut over dagens utøvere som ikke var en del av det. Jeg synes det er vanskelig, sier Hetland.
– Hva tenker du om NRK-boikotten?
– Det er jo et grep flere tar når de føler seg urettferdig behandlet. Vi har jo hatt noen nordmenn som har boikottet nasjonale medier tidligere på grunn av en kritisk journalist eller kommentator. Så det er et kjent fenomen. Hva som er riktig, er vanskelig å si.
Derfor synes Hetland, som tidligere har vært trener for både Tyskland, Sveits og Norge, at det er vanskelig å konkludere.
– Som nordmann skjønner jeg Saltvedt sin kommentar, og samtidig skjønner jeg at Välbe synes det er urettferdig. Jeg synes ikke dagens utøvere skal bli straffet for det som har blitt gjort tidligere.
– Har straffen noen effekt?
– Jeg tror det er en av de verste straffene for en nasjon og for utøverne å ikke få gå i mål med ditt eget flagg, og ikke få lov til å høre nasjonalsangen under medaljeseremonien, i et øyeblikk som skal være et av de beste i ditt liv. Det er ganske sårende for blant annet Bolsjunov.
– Så du mener straffen er streng nok?
– Det ville ikke vært rettferdig overfor de rene utøverne som nå har kommet frem og har ryddet opp i systemet sitt - får vi håpe.

Måtte tåle dopingspørsmål

NRK-kommentaren er ikke den eneste negative pressedekningen Bolsjunov har måttet tåle etter oppvisningen på skiathlon. Etter karrierens første OL-gull, der han den siste kilometeren hadde så stort forsprang at han kunne danse, vinke til publikum og bukke til TV-kameraene, fikk nemlig 25-åringen spørsmål om dopingbruk.
Da ble han forbannet.
– Man blir ikke bare olympisk mester. I løpet av de siste årene har jeg bevist styrken min i hvert løp. Når jeg hører ordene om mistenkt doping, kaster jeg opp, svarte han foran en rekke medier, blant annet VG.
– Å stille slike spørsmål i vår retning er styg og feil. År med trening ligger bak seieren. Hvis du vil se hvordan vi trener, kom og se, fortsatte han.
Hetland forstår at russeren reagerte.
– Synes du dopingspørsmålet Bolsjunov reagerte på var legitimt å stille for journalisten?
– Man kan stille spørsmålet, og så skjønner jeg reaksjonen til Bolsjunov veldig godt. Du kan jo sammenligne det med at Johaug eller Johnsrud Sundby hadde fått spørsmålet. Det er litt urettferdig å mistenke folk for doping bare fordi de har forberedt seg bedre enn alle andre, fastslår Discovery-eksperten.

Søndagens OL-høydepunkter: Russisk oppvisning og overraskende skøyte-medalje

Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 PÅ 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 PÅ 06:55