– Tredjeplass er godt som gull for meg. Det er to mann som er bedre, men jeg er nærmere enn på søndag, så det er godt, sa Johannes Høsflot Klæbo til Discovery etter løpet.
– Jeg har fått noen konkurranser, kommet i gang, senket skuldrene og fått noen ekstra dager her. Jeg føler meg piggere og piggere og i dag føler jeg meg bra. Jeg hadde en plan om å åpne rolig. Mye av det jeg taper taper jeg i starten, så klarer jeg å utligne farten etter hvert. Det er en god følelse å ta med seg, fortsatte Klæbo.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 PÅ 20:35

Suveren finne

Det var lite å gjøre med suverene Ivo Niskanen, men løpsopplegget til Klæbo sikret til slutt tredjeplassen.
Det ble dog spennende underveis. Starten til Klæbo vakte oppsikt, for ved passering etter 1,8 kilometer lå han hele 28,9 sekunder bak Niskanen.
– Det er utrolig imponerende hvordan han disponerer løpet. Han er en kald fisk, meldte Discovery-ekspert Trond Nystad, etter Klæbos sterke avslutning.
Også trener Eirik Myhr Nossum var fornøyd og stolt etter løpet.
– Det er litt emosjonelt. Jeg syntes det er fantastisk stort. Det er som en liten seier. Jeg er enormt imponert over løpet han og Hans Christer gjør. Det er løpsstrategi helt i verdenstoppen ut fra egne forutsetninger.
– Planen var å åpne kontrollert. Det er forskjell på å bli defensiv og det å åpne kontrollert. Vi skulle ikke bli defensive, men gå behersket de første kilometerne.

Full sprekk

Og selv om Niskanen åpnet godt og holdt stand, kan det ha vært et sjakktrekk for Klæbo med den rolige starten. Fram til 10,5 kilometer lå Klæbo, Hans Christer Holund og Pål Golberg nesten identisk plassert på listene, og var alle med i medaljekampen. Men derfra ble det store utslag. Golberg sprakk fullstendig og endte hele 1.52 bak Klæbo i mål.
– Jeg ble kanskje litt vel ivrig der. Jeg syntes egentlig det gikk lett og jeg fikk den åpningen jeg ville. I ni kilometer fikk jeg det som jeg ville, men så overvurderte jeg nok meg selv. Det kommer ganske plutselig. Det er feil disponering, rett og slett. Jeg er god for bedre og det er kun jeg som er skyld i det. Det føles tungt nå, det kommer ikke mange sånne muligheter, meldte en skuffet Golberg etter løpet.
Hans Christer Holund endte på fjerdeplass, 12,3 sekunder bak Klæbo.
– Det var et bra skirenn. Jeg gikk raskere enn jeg har gjort på veldig lenge, og er fornøyd med rennet. Men jeg må få være litt skuffet over at det blir en ny fjerdeplass, sa Holund etter målgang.

Debatt rundt laget

Det var mye debatt rundt laguttaket i forkant av konkurransen, etter at Emil Iversen ble vraket.
Eirik Myhr Nossum var ordknapp om bråket før start fredag. Etter løpet fikk han på ny spørsmål om situasjonen.
– Mye av det tar vi internt. Uttak er ekstremt tøft. Det har vært noen tøffe dager for flere involverte. Det var en spesiell oppladning, men jeg tror vi har klart å holde bra fokus. Jeg svarer ikke så mye på den saken her og nå, sa Nossum til Discovery etter Klæbo-bronsen.
– Emil er selvfølgelig skuffa. Det har jeg full forståelse for. Det går greit for meg. Uttak er fryktelig vanskelig. Vi er tre stykker som diskuterer det og vi vet at på gode dager kunne alle disse fire kjempet om medalje, fortsatte Nossum.
En av dem som har vært kritiske til prosessen er Martin Johnsrud Sundby.
– Det er prosessen rundt som er det store spørsmålet her. For det laget som går er fantastisk sterkt. Det er fire gutter som kan kjempe om medalje. Så laget er ikke diskusjonen her sånn jeg ser det. For meg er det prosessen. Og det er litt skuffende at den ikke har vært ryddig, sånn jeg ser det fra Norge, fortsetter Sundby, sa den tidligere landslagsløperen i Discovery-studio.
LES OGSÅ: Program og TV-oversikt – slik ser du OL i Beijing
Sett denne?

Skuffet over ledelsen: – Bærer preg av dårligere lederskap enn forventet

Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 PÅ 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 PÅ 06:55