– Hun er den beste kvinnelige sprinteren gjennom alle tider. Det trenger man vel nesten ikke å være ekspert for å mene en gang, sier Tor-Arne Hetland humrende til Discovery om Maiken Caspersen Falla.
Falla måtte melde frafall til nasjonal åpning på Beitostølen forrige helg, men stiller til start i Ruka. Der tror Hetland sprinten blir en fin gjennomkjøring for de norske.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 KLOKKEN 20:35
– OL-sprinten går i fristil, og i Ruka er det klassisk, så for uttaket har det nok ikke så mye å si, men det er spennende å se styrkeforholdene, sier Hetland.
LES OGSÅ: Sprengkulde truer verdenscupåpning: – Brutalt

Spent på kulden

Hetland var landslagssjef for de norske herrene fra 2016 til 2018, og har tidligere også vært trener for det tyske sprintlandslaget og for det sveitsiske landslaget.
Men mest kjent er han for OL-gull i sprint fra Salt Lake City i 2002 og tre VM-gull fra VM i 2001 og 2005. I vinterens OL stiller han som langrennsekspert for Discovery.
Før Ruka trekker han frem flere spenningsmomenter.
– Det blir antageligvis kaldt under OL, trolig ganske like temperaturer som det er i helgens verdenscup i Ruka, spår Hetland.
En av de utøverne som helsemessig kan ha problemer med kulden er Maiken Caspersen Falla, men Hetland tror det skal gå i orden.
– Hun er en av de som har slitt litt med luftveiene og det kan være en utfordring når det blir skikkelig kaldt, forklarer Hetland videre.
LES OGSÅ: Weng-forfall i Ruka – erstattes av Weng og Weng

Trekker frem svensk sprinttalent

Der Caspersen Falla er det store norske håpet på sprinten, er det dessverre ingen Linn Svahn på start for svenskene. Hun mister hele sesongen med en skulderskade. Men Hetland tror det blir tøff kamp i de finske skoger likevel.
– Verdenscupvinneren fra i fjor, Annemarie Lampic, kommer til å bli bra. Man kan også notere seg Maja Dahlquist og Johanna Hagström fra svenskene. Og så er det veldig spennende å se Nadine Fähndrich. Kan hun ta over arven til Cologna, spør Hetland.

Nye regler: – Bra for sporten

Ny sesong betyr også nye regler. FIS har nemlig gjort en aldri så liten endring i sprintreglementet før årets sesong. Nå får vinneren av prologen også med seg femten poeng i verdenscupen. Det er en nyvinning Hetland har sansen for.
– Det synes jeg er veldig bra. At den beste får flere poeng er ett aspekt, men jeg tror også det å skape blest rundt prologen kan være bra for sporten, mener Hetland.
Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 KLOKKEN 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 KLOKKEN 06:55