• Følg kvinnenes tremil søndag fra kl. 04 på TVNorge og discovery+
Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte lørdag morgen at den oppsatte femmila for langrennsherrene i OL kuttes ned til tre mil og utsettes en time.
Det satte sinnene i kok hos enkelte.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 PÅ 20:35
– FIS har akkurat kortet ned den olympiske femmila til et løp på drøye 28 kilometer fordi det er litt kald og det blåser. Jeg kan ikke forstå at det gjør det noe varmere eller blåse mindre. For en jævla vits, skriver briten på Twitter.
Et bilde på Instragram viser ham sittende klar i full mundur – til løpet som egentlig skulle gå klokken 07, som nå er utsatt til 08.
– Jeg var ikke klar over at en kortere distanse gjør det varmere, fortsetter han der.
Musgraves trener, Jostein Vinjerui, er enig med løperen sin.
– Vi må bare forholde oss til at det er det som blir konkurransen i dag. Det er likt for alle. Men den beste løperen på 28 kilometer blir mester, det er ikke sikkert det ville blitt den samme som hvis vi gikk 50, sier Jostein Vinjerui, trener for britene.
– Det kjentes kaldere ut på tremila og sprintfinalene. Så vi er ikke enige i avgjørelsen. Men det får vi ikke gjort noe med, sier Vinjerui, som tror det blir et tøffere løpsopplegg fra start når distansen er kortere.
(Artikkelen fortsetter under):

Sjekk de forholdene: – Skikkelig norsk vintervær

I begrunnelsen fra juryen ble det vektlagt at utøvernes sikkerhet skulle ivaretas. Med tre i stedet for fem mil, vil tiden de eksponeres for de ekstreme forholdene kuttes.
Men det betyr også at kortene deles ut på nytt rent sportslig. Om lag 28 kilometer kan gi helt andre forutsetninger for mange utøvere enn 50.
– Det er ikke uvanlig at utøverne er uenige i slike avgjørelser, innleder Discoverys langrennsekspert Martin Johnsrud Sundby.
– Andrew er en av de tøffeste gutta i klassen. Han kunne ha kastet overdelen uansett vær, han. Det oppstår nok litt frustrasjon blant utøverne nå, og jeg tror nok de aller fleste er klare til å gå fem mil her.
– Juryen har nok gått og grublet litt, og det at det for eksempel ikke flyttes til i morgen er nok også en del av frustrasjonen til utøverne. Det er nok ikke bare Twitter-meldingen til Musgrave, det er nok en bred frustrasjon, sier Sundby.
– De var for sene på avtrekkeren og kunne vært tidligere ute, mener Discovery-ekspert Trond Nystad.
Han har forståelse for reaksjonen til Musgrave.
– Musgrawe hadde nok byttet fra shorts til lang tights i dag, sier kommentator Nystad, og legger til at han har forberedt seg til denne femmila i lang tid.
Nå er løypen kuttet til fire ganger 7,1 kilometer, og de har tatt bort de mest vindutsatte partiene.
– Det er en veldig voksen avgjørelse av juryen å sette helsa til utøverne i sentrum her. Det er neste minus 20 der allerede og det blåser friskt, og å da gå ut og gå en hel femtikilometeren kan varige men, sier Discovery-ekspert Tor-Arne Hetland.
Langrennssjef Espen Bjervig er enig i avgjørelsen.
– Jeg vet det er en riktig beslutning. Temperaturen er en ting, men det er vinden som er problemet. Jo lengre man er ute i denne vinden jo større er sjansene for frostskader, og det er frostskader man er redd for, sier han til Discovery.
Dette sa langrennssjef Espen Bjervig:

Støtter juryen: – Mest redd for frostskader

Fordel for Klæbo

Sveriges landslagssjef, Anders Bystrøm hadde en klar mening om hva han ville gjøre når juryen spurte han om han ville korte ned dagens distanse.
– Jeg svarte at vi ville gå 50 kilometer. Femmila i OL er noe spesielt. Om de hadde utsatt til i morgen hadde vært greit for oss, men ikke at de skal korte ned distansen. Jeg pratet med flere andre nasjoner som også er enige. Det er kjedlig syns jeg.
Bystrøm understreker at sikkerheten til løperne står i første rekke, men understreker at rennet vil få en annen karakter.
– Løpernes helse går alltid først selvsagt, men det blir en annen type renn helt enkelt. Det gagner løpere som Johannes Høsflot Klæbo, og kanskje også noen av våre løpere også.
Landslagssjefen føler med distanseløperne sine, som hadde store forventninger til dagen.
– Vi har løpere som Jens Burmann som har sett frem til denne distansen i fire år nå, og hadde planer om å gjøre det bra her.
Tidligere olympisk mester på distansen, Petter Northug
at juryen enten skulle avlyst eller utsatt dagens femmil, isteden for å kutte den ned.
  • NB: Kvinnenes tremil kan også ses i opptak spoilerfritt søndag fra kl. 08 på TVNorge og discovery+
Hør hva den russiske treneren Markus Kramer sa om avgjørelsen:

Den russiske treneren: – Vi er ikke fornøyde med avgjørelsen

Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 PÅ 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 PÅ 06:55