OL-ilden har for lengst startet sin ferd mot Beijing som er vertsby for de kommende olympiske lekene som starter i februar. Der er det få som vet hva som møter dem.
– Uttak er alltid vanskelig, men i år er det ekstra vanskelig av flere grunner. Det går ikke noen høyderenn, det er svært få renn vi kan bruke til uttak, for man skal jo til OL på pre-camp først. Så vi skulle gjerne hatt noen rennhelger til. Og så er det relativt få løpere (åtte), så det er i det minste laget, så det er mye som gjør det vanskelig, sier Ole Morten Iversen til Discovery.
Beijing 2022
Halfvarsson mista viktig høgdeopphald før OL: – Må tenke positivt
I GÅR PÅ 15:25
– Det er spesielt og jeg tror aldri norsk langrenn har vært så dårlig forberedt til et mesterskap. Men det er fordi vi har vært veldig godt forberedt før. I år har vi ikke fått mulighet til å gjøre de samme tingene, sier Ole Morten Iversen.
Selv om landslaget er dårligere forberedt enn normalt, føler landslagssjefen at ting er tålelig under kontroll.
– Vi er vant til å dra dit med en tropp, utøvere, trenere og ikke minst smøreteam. Det får vi ikke gjort, men jeg føler løperne tar det bra. Samtidig har vi en del opplysninger om løypa som vi prøver å tyne det meste vi kan ut av, så ut fra forutsetningene føler jeg vi er godt forberedt, sier Iversen videre.
LES OGSÅ: FIS-direktør utelukker ikke å avlyse verdenscupen

Utfordringer med sand

Iversens nærmeste trenerkollega, Ola Vigen Hattestad, var selv med til Sochi i 2014 som utøver, da Norge smørte seg helt bort. Vigen Hattestad tok herrenes eneste medalje i langrenn da han vant sprinten foran Teodor Peterson. I Beijing får ikke smørerne testet like mye som de normalt sett gjør. Det er spådd kaldt og tørt vær, i tillegg til faren for sand fra Gobiørkenen.
– Heldigvis gjelder det alle andre enn hjemmenasjonen. Jeg tror våre smørere er de beste. De har en enorm kapasitet til å teste på den tiden vi har til rådighet. Ja, vi er dårlig forberedt, men det er heldigvis likt for alle, sier Vigen Hattestad.
Landslagstrener for herrene, Eirik Myhr Nossum er enig med sin trenerkollega, men tar det hele med stoisk ro.
– Alle er dårlig forberedt løypemessig i og med at ingen har vært der, eller kineserene er godt forberedt, men resten av oss er blindet. Men ting jeg ikke får gjort noe med bruker jeg lite energi på, sier Nossum.
LES OGSÅ: Den russiske stjernen er endelig på vei tilbake: – Finn Hågen Krogh ødela ham

Ingen grunn til bekymring

Langrennsekspert for Discovery og tidligere landslagstrener Tor Arne Hetland tror ikke det norske folk skal bekymre seg for forberedelsene til Norge.
– Jeg hadde ikke vært bekymret nå. Står vi uten medalje etter tre distanser underveis i OL, ville jeg vært mer bekymret, sier Hetland.
– Man husker jo med gru smøreproblemene i Sochi. Du frykter ikke at det kan skje nå?
– Nå husker jeg ikke helt sist landslaget hadde forrige smørebom, men det var kanskje 10 kilometeren under Falun-VM i 2015, og det begynner jo å bli en stund siden, fortsetter Hetland.
Hetland føler seg helt sikker på at ting er tilrettelagt for utøverne når de kommer ned til OL-landsbyen, og påpeker at norske representanter reiser ned til Kina i god tid før utøverne ankommer.
– Støtteaparatet til Olympiatoppen er stort. De reiser nok veldig snart for å legge til rette for utøverne. De gjør alt de kan for å legge til rette for norske utøvere uansett idrett, fortsetter Hetland.
Beijing 2022
Johaug-rival viste toppform før OL
21/01/2022 PÅ 06:28
Beijing 2022
Langrennslandslaget gjør smittegrep før OL – pressemøte i Italia blir digitalt
18/01/2022 PÅ 17:14