Populære sporter
All sport
Vis alt

Therese Johaug med maktdemonstrasjon: Avsluttet OL-karrieren med suverent gull i Zhangijakou

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 20/02/2022 klokken 06:19 GMT+1

Etter kun en tredel av 30-kilometeren var konkurrentene hektet av, og Therese Johaug kunne på majestetisk vis triumfere inn til gull i sin aller siste OL-konkurranse.

Her går hun gråtende over målstreken med det norske flagget

  • Se avslutningsseremonien fra OL i Beijing søndag fra klokken 13:00 på discovery+
Therese Johaug var enorm favoritt før den aller siste langrennskonkurransen i OL i Beijing. Jenta fra Dalsbygda jaktet sitt tredje individuelle gull, etter at hun gikk til topps i både skiathlonen og 10-kilometeren tidligere i lekene.
– Den største favoritten er Therese, men det blir ikke bare å plukke gullet for henne. Det kan bli motstand for henne, sa Discoverys langrennsekspert Tor Arne Hetland noen timer før tremila.
Og Hetland fikk rett, men kun delvis.
Therese Johaug levde for alvor opp til forventingene, men det ble aldri noe særlig motstand for 33-åringen i løypa – med unntak av en periodevis sterk motvind.

– I en helt egen klasse

For etter at det norske langrennsesset hadde lagt seg i tet allerede de første meterne, skøt hun fart etter kun noen få kilometer, og kort tid etterpå var de aller fleste hektet av.
Johaug ristet av seg en etter en av de medaljehungrige konkurrentene. Ebba Andersson og Jessica Diggins klamret seg fast i noen kilometer, men etter drøye ti kilometer falt de to utlendingene som fluer, og Therese Johaug stakk fra som en prosjektil i medvind.
Halvveis var avstanden ned til Diggins på drøye 30 sekunder, og seks kilometer senere hadde tiden doblet seg.
Det ble en triumferende ferd gjennom de kinesiske skoger, og på oppløpet kunne en sliten Therese Johaug omsider juble for sitt aller første gull på en tremil i OL.
– Hun er i en helt egen klasse, og her blir hun virkelig belønnet med det arbeidet hun har lagt ned de siste årene. Her kan fremtidige løpere ta notater og lære hvordan man skal forberede seg til store konkurranser. Utrolig imponerende, sa Discoverys langrennsekspert Trond Nystad.
Se oppløpet til Johaug øverst i saken.

Svensk sprekk

Jessica Diggins holdt stand og sikret sølvmedaljen, men for svenske Ebba Andersson – som i cirka 29.8 kilometer hadde taket på tredjeplassen – ble det tøffere.
På oppløpet snek resten av det jagende feltet seg fordi den utslitte svensken, og Niskanen sørget til slutt for finsk bronsemedalje.
– Det ble ikke noe fellesstart, for de gikk jo ikke felles. Jeg hadde kanskje trodd at flere skulle henge på Therese litt lenger enn de de få gjorde i innledningen, men dette var rett og slett en oppvisning, meddelte kommentator Asbjørn Myhre.

– En fantastisk reise

Etter maktdemonstrasjonen var det en rørt Therese Johaug som møtte Discoverys utsendte.
– Dette var helt fantastisk. Jeg kan ikke si noe annet. Jeg prøvde å nyte hvert sekund og hvert minutt i løypa, innledet en tydelig preget gullvinner.
– Det har vært et vanvittig OL for min del, og det å avslutte på denne måten er helt fantastisk. Jeg følte at jeg hadde utrolig gode ski, så uten smørerne hadde jeg ikke stått her jeg står nå, fortsatte hun.
Idet Johaug passerte mållinjen i Zhangijakou avsluttet hun en strålende OL-karriere. Tilsammen ble det fire gull, ett sølv og en bronse over tre olympiske leker.
– Det har vært en fantastisk reise. Jeg startet i Vancouver med mitt første gull, før jeg tok sølv og bronse i Sotsji. Jeg kom ikke med til PyeongChang, men så kom jeg sterkt tilbake her i Beijing, forteller hun stolt.

– Aldri sett maken

Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng havnet på 13.- og 14. plass, godt over seks minutter bak vinneren fra Dalsbygda. Ragnhild Haga gikk i mål +7:25,9 bak Johaug på en 28. plass.
– Lårene mine begynte etter hvert å kjennes som to boblebad, så det er greit å være ferdig nå. Kranglet litt med Tiril også underveis der, da ingen av oss ble enige om hvem som skulle dra, sa Lotta Udnes Weng til Discovery etter løpet.
– Dette var nok et av de mest ekstreme rennene jeg har kjørt. Jeg har aldri sett maken til så knallharde løyper. Jeg bestemte meg vel tidlig at jeg ikke var noe bedre enn rundt 30 i dag, var dommen fra Ragnhild Haga.

37 OL-medaljer

Med Therese Johaugs gull på tremila avslutter Norge medaljefangsten i det som har vært et strålende OL sett med norske øyne. 16 gullmedaljer og totalt 37 medaljer er fasit når den aller siste «norske» OL-konkurransen nå er unnagjort.
37 medaljer er to færre enn det Norge tok i Pyeonchang, men 16 gull er soleklar ny norsk rekord.
Totalt tok Norge hele fem langrennsgull i OL i Beijing.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame