– Jeg fulgte med på Therese Johaug og Marit Bjørgen i Sotsji-OL, men det er ikke noe spesielt som stikker seg ut.
Når det kommer til OL, virker det som Helene Marie Fossesholm har en klarere visjon på fremtid enn fortid. For da spørsmål om tidlige OL-minner ble byttet ut med hennes ambisjoner i Beijing, ble svaret langt mer tydelig.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 PÅ 20:35
– Det er medaljer som gjelder, forteller Fossesholm til Discovery.
– Det er et hårete mål, uten at det er noen katastrofe om jeg ikke klarer det. Men det skal ikke være noe negativt for meg at jeg deler mine målsettninger, forteller hun videre.
Eiker-løperen ser særlig på de lengre rennene som sin store mulighet.
– Det er jo distanserennene i tillegg til skiathlon som peker seg mest ut, men det hadde jo vært gøy å få gå like mange renn som jeg gjorde under VM.

Kan ha fått konsekvenser

Discoverys langrennsekspert, Tor Arne Hetland, tror Fossesholms målsettning er litt i drøyeste laget.
– Hun er nok ikke noen soleklar medaljekandidat. Topp åtte er realistisk. Hun skal gå opp mot sitt aller ypperste skal hun ha en sjanse på medalje, men om hun gjør det skal jeg spise ordene mine, sier han til Discovery.
Etter en solid sesong forrige vinter, med blant annet en andreplass på skiathlon under verdenscuprennet i Lahti, har resultatene denne sesongen vært mer beskjedne for Fossesholm. Hetland mener det kan være flere grunner til formduppen, men peker særlig fram et høydeopphold i oppkjøringsfasen av sesongen.
– Det gikk et rykte om at hun prøvde å henge på Johaug under noen av de hardeste øktene, og det kan ha blitt for tøft for henne. Det er veldig lite som skal til for at noe sånt kan få konsekvenser.
Men eksperten lar seg ikke uroe av den grunn.
– Jeg er ikke veldig bekymret for utviklingen til Fossesholm. Alle utøvere må lære hva kroppen deres tåler. Hun er enda ung, og vi må være tålmodige med henne. Hun må ta ett steg om gangen, presiserer den tidligere sprinteren.
Sett denne?

Thingnes Bø om gullet i 2018: – Tenkte at det ikke kunne gå

– En fantastisk følelse

Fossesholm har allerede kjent smaken av edelt metall. Under fjorårets VM i tyske Oberstdorf fikk 20-åringen æren av å gå ankeretappen på det norske stafettlaget. Der sørget hun for norske jubel, da hun kom først i mål, nesten halvminuttet foran russiske Natalya Nepryayeva. Hun håper på lignende scener i Beijing.
– Det var en fantastisk følelse. Det er noe spesielt med det å lykkes som et lag, sier hun.
– Langrenn en individuell idrett, men vi er et lag som trener sammen og er på samlinger sammen store deler av året. Vi tar del i skuffelser og oppturer sammen, fortsetter hun.
Fossesholm gikk også sisteetappen under stafetten i verdenscupen på Lillehammer i desember. Der trakk hun det korteste strået i en massespurt med russiske Veronika Stepanova og svenske Moa Olsson.
Hetland mener Fossesholm vil bli en viktig brikke på stafettlaget som skal forsvare OL-gullet fra 2018, men han er usikker på hvilken rolle hun vil få.
– Helene er definitivt en som kan brukes på stafetten. Nå som Heidi (Weng) trolig er ute, finnes flere muligheter. Hun er tøff og tar glatt på seg ansvaret som ankerkvinne, selv om hun har blitt fraspurtet tidligere. Om det ikke blir en av Udnes Weng-tvillingene (Tiril og Lotta), kan det fort bli Fossesholm som går ankeretappen for Norge.
Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 PÅ 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 PÅ 06:55