• Følg kvinnenes tremil søndag fra kl. 04 på TVNorge og discovery+
Aleksander Bolsjunov ble til slutt olympisk mester på 28,4 kilometer fristil, 5,5 sekunder foran landsmann Ivan Jakimusjkin. Like bak der kom Simen Hegstad Krüger inn til en imponerende bronsemedalje.
– Han lever som man ikke kunne drømme om en gang, sa Martin Johnsrud Sundby i Discovery-studio etter målgang.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 PÅ 20:35
– Vi har to gutter helt der oppe og vi skulle gjerne sett begge på pallen. Men russerne er brutalt sterke. De har fire løpere topp seks og dominerer disse olympiske lekene, la Tor-Arne Hetland til.
Det ble til slutt en heftig duell mellom Norge og ROC, hvor Norge var i undertall med to mot tre. Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe viste begge styrke og ble Norges håp på «femmila».
Røthe brøt på 30-kilometeren med skibytte og Hegstad Krüger gikk sin første OL-distanse etter koronasmitte. Lørdag tok de opp kampen med russerne, men OL-kongen ble for sterk igjen.
Sett denne?

Klæbo skulle egentlig ikke stille til start: – Jeg klarte ikke dy meg

– Bolsjunov er igjen relativt overlegen. Han herjer med konkurrentene sine avslutningsvis og gjør mye av jobben de siste rundene, sa Johnsrud Sundby.
– Men han fikk god hjelp fra skiene i dag syntes jeg. Jeg er litt skeptisk til at han glir fra Simen som har ferske ski ut på sisterunden. Ut fra det jeg så herfra virket det som at russerne hadde bedre ski. Og da er det seigt å gå i 28 kilometer. Det er litt bismak når jeg ser at utstyret er kneppet dårligere enn det burde vært, fortsatte Sundby.
Sjur Røthe meldte dog om gode ski etter at han kom i mål, og sa seg brukbart med egen innsats.
– Jeg er fornøyd med prestasjonen i dag, men så er det litt kjipt at det ikke holder til medalje. Det er tre ting som gjelder i OL, og det er gull, sølv og bronse, sa Sjur Røthe til Discovery etter OL-avslutningen.

Klæbo brøt

Da løperne først fikk skøytet ut fra start på 28,4-kilometeren gikk det forholdsvis rolig. Etter den første av fire runder på 7,1 kilometer var feltet fortsatt samlet.
Men de rendyrkede distanseløperne hadde kortere tid enn planlagt på å riste av seg sluggere som Johannes Høsflot Klæbo. Og på den andre runden ble det gått bra i front. Feltet splittet seg, men de norske gutta hang med i tetgruppa. Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo ble hengende på halen, mens Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger viste bedre takter.
Ut på runde tre var Klæbo hektet av. Han fikk selskap av Krüger og Holund, som valgte å bytte ski, men klarte ikke følge sine landsmenn. Den russiske favoritten Bolsjunov gjorde ingen endringer, og dro fra i front med blant andre Sjur Røthe hengende på slep.
I det Krüger og Holund var i ferd med å ta seg opp til frontgruppa var uhellet ute for sistnevnte. Holund røk en stav og fikk det dermed tøft inn i bakken. Like etterpå valgte Klæbo å stå av etter å ha havnet langt på etterskudd.
Så falt flere og flere av tetgruppa, og det gjensto etter hvert tre løpere fra ROC og to fra Norge. Da Bolsjunov satte på turboen var det dog kun Hegstad Krüger av de norske som maktet å holde følge.
Helt på tampen ble dog ROC for sterke. Blosjunov viste råskap og gikk inn til en kontrollert seier.
Etter Hegstad Krügers tredjeplass fulgte Sjur Røthe som nummer fem og Hans Christer Holund som nummer 13.

Værtrøbbel

Det var altså mye vind og sprengkulde på langrennsstadion lørdag. Det var årsaken til at juryen valgte å korte ned kongedistansen for første gang i OL-historien.
Representanter for både Storbritannia, Tyskland og Sverige utrykte sin misnøye med avgjørelsen.
Norges langrennssjef var dog enig i avgjørelsen og mente kulda var for problematisk.
– Jeg vet det er en riktig beslutning. Temperaturen er én ting, men det er vinden som er problemet. Jo lengre man er ute i denne vinden, jo større er sjansene for frostskader, og det er frostskader man er redd for, sa Espen Bjervig til Discovery.
  • NB: Kvinnenes tremil kan også ses i opptak spoilerfritt søndag fra kl. 08 på TVNorge og discovery+
Sett denne? Sjekk forholdene!

Sjekk de forholdene: – Skikkelig norsk vintervær

Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 PÅ 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 PÅ 06:55