– Det er bedring å spore. Jeg har vært med på Norgescup i hopp i helgen. Det gikk bra, og så har jeg kommet i gang med en del intervaller igjen. Jeg har egentlig fått en normal perode etter det lange høydeoppholdet jeg var på i Italia, sier Jarl Magnus Riiber til Discovery.
Den norske kombinertstjernen har slitt med muskelsmerter i ryggen, noe som har gjort at han har gått glipp av flere renn i verdenscupen. Det skal likevel ikke være negativt med tanke på det kommende mesterskapet i Beijing.
Beijing 2022
Gjenopplev Jørgen Graabaks spinnville OL
20/02/2022 PÅ 16:22
– Hvis man ser kun på OL, er det veldig bra, forteller Riiber, men legger til at han gjerne skulle ha gått rennene.
– Jeg prioriterer verdenscupen sammenlagt like høyt som OL. Det gikk litt føyken, og da måtte jeg prioritere flere høydedøgn og mer mengdetrening i den perioden jeg ikke fikk vært med på konkurranser, som igjen er positivt for OL. Men så langt har det gått på bekostning av verdenscupen sammenlagt. Jeg har potensielt mistet 400 poeng.
Med ryggskaden har Riiber tapt mye poeng til sin argeste konkurrent, Johannes Lamparter. Østerrikeren har 100 poeng å gå på ned til den norske 24-åringen.
– Det er en spennende utfordring. Det er åtte konkurranser fra nå til sesongslutt. Det deles fort ut 800 poeng hvis man vinner alt og 640 hvis Lamparter blir nummer to i hvert renn, så jeg må gjøre det fryktelig bra for å ta han igjen, sier Riiber om sammenlagtskampen.
– Ting skal gå like på skinner som i starten av sesongen hvis det skal være noen mulighet, legger nordmannen til, som har vært fullstendig overlegen i alle verdenscuprennene han har stilt opp i denne sesongen.

Ikke bekymret for OL

Jarl Magnus Riiber stod over konkurransen i Val di Fiemme blant annet på grunn av knallharde landingsforhold i bakken. 24-åringen lar seg likevel ikke bekymre over forholdene som venter i Kina.
– Jeg tipper det kommer til å være ganske likt som Pyeongchang. Det er nok ganske hardt, men bra preparert. Det er så lenge etter skaden at jeg ikke tror det kommer til å påvirke meg. I tillegg er det en haug med fysioer og leger der hvis det skulle slå seg vrangt, men det har gått veldig fint i Holmenkollen så langt.
– Det er ikke hoppbakken som kommer til å være problemet. Det er mer all treningen jeg skal gjennom før OL. Jeg må klare å balansere alt perfekt. Sånn som da jeg reiste hjem fra Val di Fiemme, var det reiseveien som tok på mest. Jeg får prøve å få en «smood» reise til OL, fortsetter en lattermild Riiber.
Nordmannen skulle etter planen gå i Planica og Seefeld før OL braker løs. Nå har rennet i Planica blitt avlyst, men for OL-forberedelsene er det alt annet enn negativt, ifølge Riiber.
– At Planica er avlyst er egentlig bare positivt med tanke på OL. Hadde ikke Seefeld heller vært på kalenderen, så hadde det vært en gavepakke det også. Da kunne man ha trent og kjørt de øktene man vet man blir god av, samtidig som man ikke hadde risikert sykdom eller skader. Med tanke på OL og forberedelser så hadde det beste vært å stå av alt, men det er ikke så artig.
Med avlysningen i Planica, blir Seefeld siste uken i januar den eneste verdenscupkonkurransen Riiber vil gå denne måneden. Nå starter kalenderen å ligne på den som ble lagt før 2021/22-sesongen var i gang.
– Vi hadde tenkt til å være med i Val di Fiemme, stå av Klingenthal og Planica, og så konkurrere i Seefeld før avreise. Vi er egentlig tilbake til plan A, bare at jeg fikk flere høydedøgn enn det som først var planlagt, forteller Jarl Magnus Riiber.
Artikkelen fortsetter under videoen:

Jaget penger og resultater: – Det var det eneste som stod i hodet mitt

Skal hoppe NM

Selv om Seefeld blir den eneste verdenscupkonkurransen før avreise til Beijing, skal Riiber måle krefter mot Norges beste hoppere allerede tirsdag. Da er det klart for NM stor bakke i Holmenkollen.
24-åringen har tidligere vist at han kan hamle opp med den norske hoppeliten. Riiber vant kvalifiseringen til NM i Midtstubakken tilbake i oktober.
I hopplandslagets egen podcast, Hoppcast, fortalte de at det ikke var flaut å tape for Riiber i NM, siden han er en så god utøver som han er.
– Det er stas at de ikke er i forsvarsmodus. Jeg har konkurrert mot de i Midtstubakken, som har vært en av mine hjembakker siden jeg var 12 år, men jeg vet at når vi kryper opp i en litt større bakke, så begynner de gutta der å fly ganske bra. Jeg tipper det kommer til å bli hardt å hamle opp med dem med det nivået de hopper på om dagen, men jeg håper jeg kan være med å kjempe om en topp fem-plassering, sier en ydmyk Riiber om uttalelsene.
Med få økter etter skaden, går ikke Jarl Magnus Riiber inn med de helt store ambisjonene.
– Det blir fjerde økten min etter skade, så forhåpningene mine er egentlig ganske lave. Jeg skulle gjerne stilt litt bedre forberedt, for jeg har bare trent langrenn fram til nå.

Tror Beijing blir hans siste OL: – Gir en ekstra energi

Beijing 2022
Riiber med hyllest til lagkameratene: – Veldig stolt
17/02/2022 PÅ 19:03
Beijing 2022
«Kombinertsportens Ronaldo»: – Det var også en sammenligning
17/02/2022 PÅ 18:52