De fleste hadde store forhåpninger til Jarl Magnus Riiber, etter at han fikk en kjempeluke fra hopprennet. Men det var Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro som til slutt kunne juble for medaljer, etter en kanonavslutning fra begge to. Nærmest som en reprise fra den første konkurransen, kom Graabak som et skudd den siste kilometern av løpet. Oftebro hengte seg på, og på oppløpet greide ingen å gjøre noe med Graabak. Oftebro spurtslo Akito Watabe og sørget for dobbelt norsk på 10 kilometeren.
Det var en emosjonell Graabak, som startet to minutter og tolv sekunder bak Riiber, i intervjusonen etter triumfen.
Beijing 2022
Gjenopplev Jørgen Graabaks spinnville OL
20/02/2022 PÅ 16:22
– Det er rart. Jeg tror jeg trenger litt tid på å fordøye dette, sier han.
– Jeg så at Geiger fikk det den siste kilometeren, og da måtte jeg gå for det selv. Det var bare å lukke øyene å gå for det. Jeg fikk trøkket meg foran i siste sving og det holdt til mål.
Graabak bruker store ord for å beskrive sin egen bragd.
– Det er helt drøyt. Det er slik legender blir skapt.

– Angrer på at jeg ikke fulgte Jørgen

Også sølvvinneren, Jens Lurås Oftebro var storfornøyd etter det overraskende sølvet.
– Det er veldig stort, sier han etter løpet. Men han er likevel ikke hundre prosent fornøyd med løpet sitt.
– Jeg er litt sur på at jeg nølte i den siste svingen. Jeg visste at det var en lang vei rundt i yttersvingen, så jeg angrer litt for at jeg ikke fulgte Jørgen hele veien rundt. Det ble yttersving på oppløpet og jeg følte at jeg hadde høyere fart. Det var litt ergelig når jeg gikk over målstreken, men når jeg tenker på det nå så er sølv utrolig bra.
Se seiersintervjuet med Jørgen Graabak:

Sjokkert gullvinner: – Vanskelig å forstå

Han tror likevel ikke et bedre taktisk valg hadde endret sluttplasseringen.
– Nei det er jeg litt usikker på. Jeg tror aldri jeg har slått Jørgen i en spurt, og jeg hadde nok ikke gjort det i dag heller.
Han hadde ikke veldig store forventninger etter en 13. plass fra hopprennet, og ett minutt og 47 sekunder opp til ledende Riiber.
– Jeg hadde ikke troen på det etter hoppingen. Vi var ganske langt bak, men det var mange gode hoppere foran oss og vi var mange gode skiløpere bak, så det var bare å kjøre på og henge på gruppa og det er jeg stolt over at jeg greide.
21-åringen fikk ikke med seg hva som skjedde med Riiber, men han lar seg uansett imponere av lagkameraten sin.
– Jeg skjønte at det var noe som var galt, men jeg fikk det ikke helt med meg. Jeg er imponert over måten han forbereder seg til konkurransen på det hotellrommet. Han leder hopprennet med 44 sekunder, det er helt fantastisk. Han er helt rå. Jeg vet at på en normal dag hadde han vært der og tatt gullet. All ære til Jarl, og vi vet han kommer sterkere tilbake.

– Opptatt av det tekniske

Riiber hadde et strålende utgangspunkt etter hopprennet. Han hoppet 142 meter, og gikk ut 44 sekunder foran både Ryota Yamamoto og treningskamerat Kristjan Ilves, som i likhet med Riiber ladet opp til konkurransen i isolasjon.
Inn mot passeringspunktet 2,5 kilometer gikk Riiber feil i løypa. Isteden for å gå ut på en ny runde gikk han inn mot oppløpet, og tapte rundt 33 sekunder på manøveren. Dermed var nesten hele forspranget spist opp.
Landslagstrener Ivar Stuan hadde blandede følelser i intervjusonen etter løpet.
– Fantastsik. Det er så opp og ned alt sammen. Det er en berg-og-dalbane hele veien. Jarl gjør det så i bakken, så er det synd det som skjer i løypa, sa han til Discovery.
Etter å ha pratet med Riiber, forteller Stuan hva som gikk galt da Riiber gikk feil i løypa.
– Han var så opptatt av å jobbe med det tekniske mens han gikk. Han var veldig skuffet og lei seg nå.
Også Stuan selv var preget av det som skjedde.
– Det er krevende. OL i Beijing er et mål vi har hatt lenge, og det var jo åpenbart at dette gullet skulle Jarl ha. Det var så nære. Han var irritert da han ikke satte skikkelig nedslag i bakken, og så er han ti ganger mer irritert for at han går feil i løypa.
Samtidig gleder han seg over prestasjonen til Graabak og Oftebro.
– Men da er det to stykker som dukker opp når mulighetern byr seg. Det er helt fantastisk. Graabak blir legendarisk igjen og så sniker det seg opp en kronprins i Jens Lurås Oftebro.
Se hele intervjuet med Ivar Stuan:

Følelsesladd sportssjef: – Det blir veldig krevende

Måtte slippe

Halvveis ut på 10 kilometeren ble tempoet ikke overraskende for tungt for Ilves og Yamamoto. Dermed ble det dannet en trio med Watabe, Riiber og Faisst. Johannes Lamparter kom jagende bak, og etter seks kilometer fikk han kontakt.
Lamparter satte opp tempoet i gruppen, og med to kilometer igjen ble det for hardt for Riiber, som måtte slippe.
Da så det vanskelig ut med tanke på norske medaljer, men Graabak og Oftebro hadde disponert løpet perfekt. Etter å ha blitt tauet av Vinzenz Geiger i en større gruppa bak, smalt de ifra gruppen og kom seg opp til Watabe og Faisst. Lamparter, som mot slutten av løpet så ut som en av de hetesete kandidatene, merket tempoet han hadde satt, og greide ikke henge med lengre. På oppløpet var det ingen som var sterkere enn den norske duoen, som tross tabben til Riiber sørget for en norsk festdag i løypa.
Hør hva Riiber sa etter konkurransen:

Usikker før lagkonkurransen: – Får se om jeg overlever dagen i dag

Beijing 2022
Riiber med hyllest til lagkameratene: – Veldig stolt
17/02/2022 PÅ 19:03
Beijing 2022
«Kombinertsportens Ronaldo»: – Det var også en sammenligning
17/02/2022 PÅ 18:52