PYEONGCHANG (Eurosport.no): Hockeygutta var sjanseløse mot russiske KHL-profiler og måtte se seg slått med utklassingssifrene 1–6. Dermed fikk OL-eventyret en bråstopp i kvartfinalen – det lengste Norge noen gang har kommet i et OL-sluttspill.
Eurosport-ekspert Espen ”Shampo” Knutsen tror det blir lenge til det norske folk kan glede seg over en ny hockeybragd i OL-sammenheng.
– Jeg tror det spøker litt for OL både i 2022 og 2026, sier han etter å ha sett Norge bli feid av isen.
PyeongChang
Tyskland var på vei mot gullrekord, så våknet den russiske bjørnen
25/02/2018 PÅ 07:34
Den tidligere NHL-stjerna begrunner sin bekymring med mangel på rekruttering, da særlig av nye ledere i spillergruppen.
– Alle lederne ute på isen i dag begynner å bli eldre, og så er det litt tynt med spillere som er født på 1990-tallet som har tatt over noe lederroller, sier han, og fortsetter:
– Når man ser dem som er ute i Europa og spiller der, så er det ikke mange av samme kaliber som Patrick Thoresen, Olimb-brødrene, Jonas Holøs og kanskje Aleksander Bonsaksen. Vi mangler noen ledere som skal ta over for de gutta der, sier han.
Saken fortsetter under videoen

Mangler enere

Landslagssjef Petter Thoresen deler Shampos bekymring.
– Vi mangler absolutt enerne når flere av de eldste etter hvert forsvinner ut. De navnene der er ikke de letteste å erstatte, sier han.
– Vi må finne noen den dagen de sier at de velger bort landslaget, men jeg tror flere av dem, Olimb-brødrene for eksempel, vil være med å kjempe med flagget på brystet lenge, og det gjør sikkert flere av dem. Men vi må lete og vi må finne, og vi må håpe at folk utvikler seg og blir klare for den store scenen, sier Thoresen.

Trekker frem college-unggutt

Da Thoresen tok ut OL-troppen i januar, var det mange som stilte spørsmål ved uttaket av den 21 år gamle college-spilleren Ludvig Hoff. Landslagssjefen mener imidlertid at unggutten har vist seg tilliten verdig og håper han er en av dem som skal ta steget de neste årene.
– Man ser Ludvig Hoff, som folk synes var rart skulle være med til et OL, gjør et veldig positivt inntrykk. I tillegg har vi noen unggutter hjemme, men det er klart vi må matche ungdommen vår litt bedre for at de skal kunne ta steget opp i så store turneringer som dette og i VM, sier han.
Også landslagssjefens sønn Patrick Thoresen erkjenner at det kunne sett lysere ut.
– Det er vanskelig å si, det er jo tre år til neste kvalik, men det er klart det blir tøffere og tøffere konkurranse. De vi har kvalifisert oss mot de andre årene blir bare bedre og bedre, samtidig som mange av oss bare blir eldre og eldre, så det er klart vi skulle ønske det var mer kamp om plassene, sier han.
En som ikke derimot ikke enig er Linköping-spiller Mathis Olimb. Han mener det er viktig at man nå gir de unge spillerne tid til å utvikle seg, og bruker Hoff som eksempel.
– Folk må få lov til å vokse inn i rollene. Hoff er en sånn spiller. Han gjorde en kanonturnering nå. Kommer det opp noen nye under der igjen også så er det plutselig bra, så vi må ikke svartmale det, sier han.
Saken fortsetter under videoen

Etterlyser bedre tilbud

Norges eneste målscorer onsdag, Aleksander Bonsaksen, etterlyser et bedre tilbud til ungdommer som vil spille hockey.
– På lang sikt må vi har flere haller. Det er det altfor lite av i Norge. Jeg ville for eksempel sett flere boblehaller, slik de har i tennis. Man trenger ikke tribuner bare man får opp isflater som folk kan gå på skøyter hele året. Jeg tror det hadde hjulpet mye.
– Nå har vi en boom med barn og yngre spillere på grunn av at Zuccarello har vært god i NHL samtidig som landslaget har hatt sukess, så jeg tror at det også vil komme opp noen om fem-ti år, men samtidig må det skje noe. Vi må ha flere haller, hvis ikke tror jeg det blir tøft, sier han.

– Reiser ut for tidlig

Eurosport-ekspert "Shampo" mener samtidig at unge, norske ishockeyspillere er for sultne på å komme seg ut av landet. Han mener landslaget vil være bedre tjent med at spillere briljerte i norsk hockey før de tok steget ut i større ligaer.
– Arbeidet må begynne ute i klubbene. Man må ha bedre trenere og man må trene mer. Unger må mer ut å leke. Se hvordan for eksempel russerne spiller, de spiller teknisk hockey med god spillforståelse. Vi har for få i Norge som mestrer det, sier han.
Der får han imidlertid ikke like mye støtte.
– Det er et lite gap mellom 80-generasjonen og de unge nå. Vi tenker på det i forbundet også, men vi må også ha økonomi til å hjelpe å sende ut de unge for å gå den rette veien. Hjemme i Norge spiller vi bra hockey, men vi må nok opp tre-fire hakk sammenlignet med internasjonal hockey. Det ser vi når vi kommer ut i internasjonale turneringer, sier landslagssjef Thoresen.
– Det ikke noen fasit på når man skal reise ut eller ikke. Noen lykkes med å dra ut tidlig, mens noen senere. Se Patrick om dro ut veldig tidlig, han er kanskje den som har lyktes best i norsk hockey. Mens Mats Rosseli Olsen var hjemme lengre. Det er ikke noe fasit, sier Bonsaksen.
Bonsaksen er opptatt av at unge spillere som velger å reise ut også er klare for å takle motgang.
– Det handler om å gjøre de rette valgene på veien og å fortsette å satse selv om man møter motgang og det er litt tungt noen år i 18-20-års alderen. Da må man bare fortsette, for vi har ikke råd til å miste folk på veien, sier han.