Etter en høydramatisk avslutning på kampen mot Slovenia klinket etter hvert Aleksander Bonsaksen pucken i nettet og sikret Norges første kvartfinale i OL noen sinne.
– Det er deilig å se det er goalgetteren Alexander Boksaksen som scorer, ler Shampo ironisk etter at seieren er et faktum.
Backen er mer kjent for å sitte i utvisningsboksen enn for å tegne seg på scoringslisten.
PyeongChang
Tyskland var på vei mot gullrekord, så våknet den russiske bjørnen
25/02/2018 PÅ 07:34
– Hadde ikke dere et veddemål i Vålerenga om han hadde fem scoringer til jul? spør Eurosport-kommentator Jørgen Klem.
– Jo. Og det har aldri skjedd, svarer ekspert Espen Shampo Knutsen.
Dette var den første hockeykampen Norge har vunnet siden 1994.
Nå venter Russland i kvartfinalen onsdag.
Se de utrolige scenene i videoen under.

Gikk ikke for mål

Matchvinner Aleksander Bonsaksen forteller at hans plan var å legge pucken på mål for å få blokkering og dropp i offensiv sone.
– Jeg tar ikke mye skudd, men i dette OL har jeg faktisk hatt noen skudd, men alle har gått rett på keeper. Da har jeg siktet på krysset. Nå skulle jeg bare få den på mål, og da gikk det, sier Bonsaksen.
Kaptein Jonas Holøs skjønte lite av at det var kamerat Bonsaksen som scoret det avgjørende målet.
– Vi har slitt med å score så langt og ikke spilt vår beste hockey. Så kommer det en notorisk målscorer inn og avgjør, gliser han.
Shampo har vært trener for Bonsaksen i Vålerenga. Han er skråsikker på at backen aldri før har scoret et viktigere mål.
– Han har verken scoret mye for klubb- eller landslag. Det kan faktisk ha vært den første scoringen hans i overtime, sier hockeyeksperten.
Se seiersintervjuet med matchvinneren her. Artikkelen fortsetter under videoen.

– Det største du kan oppleve

Patrick Thoresen sto for et fantastisk oppbyggende spill før Bonsaksen scoret det avgjørende målet. Etter kampen var han preget av det hockeygutta hadde oppnådd.
– Dette er det største du kan oppleve på landslagsnivå, sier Norges største hockeyprofil til Eurosport.
Nå drømmer han om et mirakel mot de olympiske atletene fra Russland.
– Jeg møter 13-14 medspillere fra klubblaget mitt mot Russland. Det hadde vært kult å få til et "miracle on ice" der, men vi er selvsagt enorme underdogs, sier KHL-proffen, som spiller for CKA St. Petersburg.

Svak åpning

Norge ble tatt på hæla ut fra startblokkene da slovenerne spilte fysisk og gikk ut i høyt tempo. Etter seks minutter fikk Slovenia muligheten i overtall, og da skjedde det som ikke skulle skje. Backen Jan Urbas mottok pucken på offensiv blålinje, klemte til og traff blink til 1-0 Slovenia. Norge slet voldsomt i den første perioden og var ved flere anledninger i nærheten av å få flere baklengsmål i sekken.
– Vi spiller med alt for dårlig kvalitet og blir kjørt over og vi er ikke nøye i pasningsspillet. Dessuten får vi ikke puckene ut. Jan Mursak får komme til skuddposisjon og komme til farlige leger. Dette kan bare bli bedre for vår del, sier Holøs om førsteperioden.
Norge fikk løftet spillet noe innledningsvis i den andre perioden og hang med i mye større grad enn i den første. Likevel slet de norske spillerne med å produsere sjanser, til tross for et par muligheter i overtall. Keeper Lars Haugen vartet opp med flere kvalifiserte redninger som holdt Norge inne i kampen. Slovenia ledet skuddstatistikken 25-13 etter to av tre ordinære perioder.
– Vi er relativt mer fornøyd med andre enn første. Så bedre ut nå. Må fram på banen og score mål. Nå skapte vi mer, ingen tvil om det. Vi har et gir til, sa Patrick Thoresen i den andre pausen.
Og han hadde rett.

Kristiansen-scoring

Inn til den siste perioden valgte trener Petter Thoresen å splitte opp den norske førsterekka med Patrick Thoresen, Ken André Olimb og Mathias Olimb i jakten på utlikning. Norge så ut som et helt annet lag i den tredje perioden og kjørte på i et helt annet gir.
Tre minutter ut i den tredje perioden fikk de uttelling da Martin Røymark spilte pucken inn til Tommy Kristiansen foran mål. Sparta-spilleren plasserte pucken til side for den slovenske keeperen til utligning for Norge.
Slovenia smalt et skudd i stolpen mens Lars Haugen var ute på flere tigersprang som holdt stillingen til 1-1. Dermed gikk kampen til spilleforlengning etter noen høydramatiske sluttminutter.
Der måtte Norge først ri av nesten to minutter i undertall.
Så dukket Aleksander Bonsaksen opp. Og klinte pucken i mål.
Dermed vinner altså Norge sin første olympiske ishockeykamp siden 1994 og er klare for nasjonens første kvartfinale gjennom tidene.