I løpet av turneringen har de flestes øyne havnet på Juraj Slafkovsky fra Slovakia. Han er født i 2004 i Kosice, og er ikke blitt lagt merke til bare for sine 192 centimeter og 102 kilo.
Før semifinalen mot FInland var 17-åringen på toppen av toppscorerlisten i OL, riktig nok sammen med flere spillere fra andre nasjoner. På fem kamper sto han med fem scoringer. De hadde kommet på bare 15 skudd.
Beijing 2022
Beijing 2022 – Finland mot ROC - Ishockey – OL-høydepunkter
20/02/2022 PÅ 07:13
Det er imponerende av en spiller som ennå ikke får lov å fjerne det pålagte gitteret for spillere under 18 år – selv om NHL-spillerne ikke deltar i turneringen.
I semifinalen ble det 0-2-tap mot Finland for overaskelseslaget, som nå skal i kamp om bronsemedaljen. Etter å ha kjempet tappert og vært med i kampen hele veien, måtte slovakene se Finland avgjøre semifinalen i tomt bur med 49 sekunder igjen på klokka.
Men tross tap imponerte Slafkovsky igjen.
En av dem som har latt seg imponere, er den doble OL-vinneren Peter Forsberg.
– Jeg sammenligner ham litt med finske (Mikko) Rantanen i Colorado. Han er stor, sterk, bevegelig og har «gode hender». Hvis han utvikler seg videre, kommer han til å bli en skikkelig god spiller, sier Forsberg.

– Ikke bry deg om media

Han trekker også en sammenligning til den evigunge legenden Jaromir Jagr, som har vært en av verdens beste spillere og i en alder av 50 fortsatt er aktiv. Sammenligningen med tsjekkeren går på måten han beskytter pucken på.
– Jeg ser mange gode ting i ham, og han får selvsagt selvtillit når han får istid. Det er utrolig hvordan han presterer. Å være en så stor del av et lag som er i semifinalen, det er helt utrolig, sier Forsberg.
Peter Forsberg var selv regnet som en av verdens desidert beste spillere i sin tid. Han har vunnet to OL-gull (ett av dem på Lillehammer etter den straffen som 20-åring), to VM-gull og to Stanley Cups med Colorado Avalanche i NHL.
48-åringen har ett klart råd til unggutten, som er ventet å bli valgt tidlig av NHL-klubbene når de skal sikre seg sine kommende talenter i den såkalte draften.
– Han kommer til å gå veldig høyt i draften. Det som kan være problemet, er hypen og presset når du er så ung. Ikke bry deg om presset. Uansett hvor han går, må han ikke være overrasket om det kan bli et eller to tunge år. Han kan fortsatt ha en lang karriere. Du trenger ikke være på ditt beste når du er 18-19 år. Fortsett å jobbe med styrke i gymmen, ikke bry deg om media og ha tro på deg selv hvis du blir sendt ned (til AHL), sier Forsberg og fastlår:
– Du trenger ikke være superstjerne når du er 18 år. Se på Jagr, man kan fortsatt spille 20 gode år etter det, sier svensken med et smil.

– Leken

Også de norske ekspertene har latt seg imponere av 17-åringen, som til daglig spiller i finske TPS Turku.
– Vi visste at han var god, og før turneringen var det snakk om topp ti i draften i NHL til sommeren. Men dette er en seniorturnering. Han var så vidt innom VM i fjor, og så går han ut og presterer på den måten han gjør. Det blir spennende å se hvor den unge herremannen ender opp til slutt, sier Discovery-ekspert Geir Hoff.
– Jeg tror han egentlig ikke er klar over hva han er med. Han spiller som han alltid har gjort, er leken og går inn og tar ansvar, selv om han spiller med det som sikkert har vært store forbilder, istemmer ekspert-kollega Cato Cocozza.
Beijing 2022
Se de ville jubelscenene etter Finlands historiske OL-gull
20/02/2022 PÅ 06:47
Beijing 2022
Beijing 2022 – Sweden mot Slovakia - Ishockey – OL-høydepunkter
19/02/2022 PÅ 16:20