Daniel-André Tande overrasket mange da han søndag hoppet til seier i Raw Air-avslutningen i Holmenkollen – ikke minst seg selv.
Historikken gjør Tandes seier sensasjonell og meget imponerende. Det er under et år siden han falt stygt i skiflygingsbakken Planica og havnet i kunstig koma med brukket kragebein og punktert lunge.
Det var vanskelig å finne ord både for vinneren, trenere og lagkamerater etter søndagens oppvisning på hjemmebane. Der gikk Tande helt til topps etter å ha vært nummer fire før finaleomgangen.
Hopp
FIS-vedtak tillater kvinner å konkurrere i skiflyging – takker Bråthen
13/04/2022 PÅ 16:38
– Det er helt sykt. Det gir ikke mening, det gjør det ikke, sa Tande til NRK.
– Jeg hadde ikke forventet å være i nærheten av pallen denne vinteren. Å vinne på hjemmebane i Kollen … jeg tror ikke noe kommer til å bli bedre noen gang, la han til.

Sterke scener

Lagkameraten Robert Johansson var blant dem som jublet med Tande på sletta etter triumfen. Han var beveget og stolt på Tandes vegne.
– Det er stort. Ikke minst å se hvordan han reagerer selv. Det er så ekte, og det er fantastisk å oppleve. Utrolig fortjent, sa han.
Alt havnet i skyggen av Tandes seier. Han fikk en klem av moren, og begge strigråt. Også landslagssjef Clas Brede Bråthen og landslagstrener Alexander Stöckl tørket tårer.
– Det er 50 uker siden jeg trodde han var død. Dette er sterkt, sa Bråthen.

Her tar kommentatorene fullstendig av i boksen når Lindvik tar OL-gull: – Vi elsker deg!

Best

Seieren kom takket være et flott svev på 133,5 meter i finaleomgangen. Det klarte ingen av utfordrerne å svare på. Tande har også fått en kjempeoppladning til skiflygings-VM i Vikersund i neste uke.
Stefan Kraft var nummer to etter første omgang. Han falt til 3.-plass i rennet, men forsvarte ledelsen i Raw Air og vant sammenlagt.
For polakken Kamil Stoch, som ledet etter første omgang og jaktet sin første Kollen-seier, ble finaleomgangen en gedigen skuffelse. Han landet på 118 meter og endte på 15.-plass i det jevne rennet.
Johansson og Halvor Egner Granerud hoppet ganske jevnt og var nummer ti og ni etter første omgang. Etter to omganger var Johansson (9.-plass) 3,5 poeng foran Granerud (10.-plass).
Lørdagens vinner Marius Lindvik fikk det ikke til å stemme søndag, og han endte på 17.-plass etter hopp på 128 og 124 meter.
(©NTB)
Hopp
Kronet kjempesesong med seier og personlig rekord i sesongfinalen
27/03/2022 PÅ 09:51
Hopp
Sikret VM-gull i skiflyging på hjemmebane: – Sinnssykt morsomt
12/03/2022 PÅ 17:10