Sesonginnledningen har vært blytung for 30-åringen, men til et av sesongens desiderte høydepunkter har han tilsynelatende prikket formen perfekt. Søndag innledet han Hoppuka med kruttsterk hopping i Oberstdorf og var uhyre nær en plass på seierspallen.
Opp til ledende Ryoyu Kobayashi skiller det ikke mer enn 4,1 poeng. Ikke rart Stjernen smilte fra øre til øre i pressesonen mens kveldsmørket senket seg over Schattenbergbakken.
– En veldig bra dag. Jeg synes kanskje prøveomgangen var hakket bedre enn det jeg fikk til i rennet. Iveren tok meg litt, og da kom det noen småfeil, men alt i alt ble det veldig, veldig bra, sa han til NTB.
Hopp
Enighet i hoppkonflikten: Bråthen får ny rolle
I GÅR PÅ 12:17
– Hva hadde du sagt dersom noen for en måned siden sa at du skulle bli nummer fire her?
– Da hadde jeg foreslått å få dem lagt inn på mentalsykehus, for da var det ganske håpløst. Jeg er ganske stolt over at jeg har klart å snu det så fort som jeg har gjort, smilte Stjernen.
I de fire første verdenscuprennene denne vinteren ble plasseringene 35, 42, 50 og 30 fasiten. 17.-plassen i det siste rennet i Engelberg før jul ble samtidig et varsel om oppturen som åpenbart var i emning.

Perfekt avlysning

Bak forvandlingen 30-åringen har vært gjennom, ligger hardt arbeid og kanskje også en liten porsjon flaks.
– Jeg har hoppet mye. Jeg sto over verdenscuprennene i Russland (i desember) og var hjemme og trente i Vikersund. Det ble en del hopp der, og så ble det avlyst i Neustadt, og da fikk jeg hoppet enda mer hjemme, sa Stjernen.
Mildvær tvang fram avlysningen av de nevnte verdenscuprennene i Neustadt. Det kan ha bidratt til at Stjernen fant hoppukeformen akkurat i tide.
– Sett i ettertid var nok det bra. Jeg hadde veldig lyst til at det skulle bli renn der akkurat da, men jeg tror ikke jeg skal klage over det nå, smilte trønderen.
Schattenbergbakken i Oberstdorf kalte han lørdag «historisk dårlig» for egen del. Stjernen hadde aldri vært bedre enn nummer 19 der tidligere. Fjerdeplassen søndag var dermed et kolossalt steg i riktig retning.
Ei heller i Hoppuka har han lyktes hundre prosent tidligere. For ett år siden fikk han sammenlagtmulighetene ødelagt av at han med knapp margin mislyktes i å kvalifisere seg for finaleomgangen nettopp i åpningsrennet. 10.-plassen sammenlagt fra 2017 er personbeste.
– Jeg har aldri lyktes i Hoppuka, men nå har jeg sjansen. Nå er jeg i tillegg ferdig med den verste delen, og da er det bare å «gutse» på videre, smilte Stjernen etter kjempestarten.

Fikk skryt av sjefene

Alexander Stöckl gleder seg naturlig nok stort over at eleven har satt seg i posisjon til å kunne kjempe om sammenlagtseieren i Hoppuka.
– Det har han absolutt gjort, men det blir en hard kamp, og den tøffeste utfordringen er å tilpasse seg den neste bakken med én gang, sier østerrikeren til NTB.
– Stjernen sier han ville henvist til mentalsykehus dersom noen for en måned siden hadde sagt at han skulle bli nummer fire her?
– Det hadde nok de aller fleste sagt! Det så ikke ut som dette for halvannen måned siden. Men han har jobbet hardt med å gjøre en teknisk endring med kjøringen i tilløpet, som er utgangspunkt for å få energi fra hoppet. Får han det, er han en av de beste til å fly. Enkelt og greit, sier Stöckl.
Også hoppsjef Clas Brede Bråthen gledet seg voldsomt over trønderen formoppsving.
– Vi vet hva Stjernen er god for, og nå ser vi teknisk hopping av Andreas vi svært sjelden har sett tidligere. Det er moro. Han er normalt sterk til å konkurrere også, sa han til NTB.
Mandag fortsetter Hoppuka med kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen.
(©NTB)
Hopp
Ønsker mistillitsforslag mot skistyret
17/10/2021 PÅ 10:32
Hopp
Ingen løsning i hoppkonflikten – vil ikke spekulere i oppsigelse
14/10/2021 PÅ 19:56