Populære sporter
All sport
Vis alt

Kasai skulle vært disket da han skrev olympisk historie

Jonas Moen Rye

Oppdatert 10/02/2018 klokken 12:38 GMT+1

Noriaki Kasai (45) skulle egentlig aldri hoppet lørdagens normalbakkekonkurranse.

Kasai

Foto: Scanpix

PYEONGCHANG (Eurosport.no):
Noriaki Kasai ble historisk da han torsdag ettermiddag norsk tid kvalifiserte seg for normalbakkekonkurransen med et hopp på 98 meter, like langt som Robert Johansson som ble svakeste nordmann på 19. plass, men med dårligere stilpoeng.
Den 45 år gamle japaneren tok seg likevel trygt videre til lørdagens konkurranse, og hopper der i sitt åttende OL på rad og for sin fjerde medalje siden han for første gang satt på bommen i Albertville i 1992.
Men Kasai skulle egentlig aldri ha vært på startlisten til lørdagens konkurranse. Japaneren hadde nemlig glemt å lukke hoppdrakten helt igjen i halsen, noe som er et brudd på reglementet og normalt sett fører til diskvalifisering.
– Regelen er slik at glidelåsen skal stikke 1,5 til 5 cm over kanten på dressen og skal være helt lukket under hele hoppet. Det er egentlig så enkelt. Hvis man hopper med den åpen så vil man kunne få luft inn i dressen og ha fordeler i svevet, sier Eurosports hoppekspert Kjetil Strandbråten.
Artikkelen fortsetter under videoen
Han mener det det helt klart burde vært oppdaget før Kasai satte utfor hoppkanten, men understreker at han ikke tror japaneren gjorde det med intensjon.
– Det burde vært oppdaget av en utstyrskontrollør før. Det er en på toppen og en nede på sletta. Men jeg tror ikke han har gjort dette med overlegg. Det er nok en glipp, enten at glidelåsen har blitt ødelagt, eller at han for en gangs skyld har glemt seg, forklarer Strandbråten.
Overfor Eurosport Tyskland forklarte Kasai selv at det hele var en forglemmelse og at japaneren ikke gjorde det bevisst.

– Ingen fikk det med seg

Det var imidlertid ingen konkurrenter som la merke til japanerens regelbrudd, og det ble derfor aldri levert inn noen protest innenfor fristen som er 15 minutter etter konkurranseslutt.
– Vi må innrømme at ingen av våre tre utstyrskontrollører som skulle ha sett det fikk det med seg og det var heller ingen protester fra noen av nasjonene. Vi ble ikke oppmerksomme på det før senere på kvelden da vi så tv-bildene av at drakten hans var åpen, sier sjef for utstyrskontroll i Det internasjonale skiforbunet Sepp Gratzer til Eurosport.no.
Kasakhstanske Sergei Tkatsjenko ble den som i første omgang ble skadelidende. 50 hoppere kvalifiserte seg og kasakhstaneren ble nummer 51. Men om Kasai skulle gjøre som han gjorde i Sotsji og overraske alle med å ta medalje, så vil nok flere kunne føle seg snytt.
– Jeg håper ikke det blir noe oppstyr eller diskusjon hvis han skulle gjøre det bra i konkurransen i dag. Når det er mennesker som jobber så kan det forekomme feil, og det må vi bare innrømme. Så håper vi selvfølgelig at det ikke vil oppstå flere feil i løpet av mesterskapet, sier Gratzer.
Gratzer mener det er beklagelig, men understreker at det ikke er noe å gjøre med det nå.
– Det har skjedd, men nå er det over. Det er som det er. Siden ingen har lagt inn protest så er det ikke noe å gjøre med det, mener FIS-lederen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame