INNSBRUCK (Eurosport.no):
Torsdag ettermiddag ville alle ha en bit av Kongsberg-gutten Tande. Kun Hoppukas så langt suverene utøver, polske Kamil Stoch, var bedre enn nordmannen.
Oppmerksomheten har de siste årene ikke bare kommet fra fansen som stort sett alltid ønsker Tande det beste. Det har han fått merke på flere måter.
PyeongChang
Kasai (45) til Eurosport: – Jeg hopper OL i Beijing
19/02/2018 PÅ 16:31

– Morsomt å se hva folk mener

Der andre idrettsutøvere gjerne holder seg fullstendig unna medienes saker eller sosiale medier, forteller Tande at han og noen av lagkompisene av og til oppsøker folkets meninger.
– Ja, vi gjør det. Jeg synes det er morsomt å se hva folk mener av og til. Den norske befolkningen er som regel et folk som har veldig mye meninger som ytres på forskjellige fronter, så jeg synes det er morsomt å lese.
– Du tåler det?
– Ja, ja, ja. Jeg setter pris på hvis det kommer litt sånn av og til. Går det utover person, er det selvfølgelig kjedelig.
Blant annet har han hatt fått høre hvor begredelig enkelte mener han hopper, men Tande flirer bare når han nå snakker om det.

Tandes læresetning

– Jeg bryr meg generelt ganske lite om hva andre folk mener og tror, så lenge jeg tror på det jeg selv mener. Det ble en veldig fin læresetning, hørte jeg, ler han.
– Hvor viktig er det for en skihopper å ha evnen til å ignorere alt rundt?
– Man er nødt til det som toppidrettsutøver eller en profilert person. Hvis du skal gå å tenke på hva alle andre mener om deg hele tiden, og skal rette deg etter hva andre mener, kommer du til å gå på veggen. Det kan ende i depresjon. Man må stole på sitt eget inntrykk.
23-åringen er likevel klar på at han ikke alltid har vært like tøff når det har kommet kritikk.
– Jeg har vokst mye det siste året, og lært meg litt forskjellige ting. Det er først og fremst etter at jeg har begynt å få ordentlig selvtillit i hoppbakken. Da er det lettere at jeg ikke hører på sånne ting, forklarer han.
– Hvordan var det å lese slike ting i starten da du var mer sårbar?
– Da valgte jeg å ikke lese det som regel, sier han.

Stöckls råd: – Ikke bruk for mye tid på det

Landslagstrener Alexander Stöckl sier utøverne selv må vite og bestemme hva de velger å gjøre, men har et klart råd:
– Det er ikke lurt å bruke altfor mye tid på hva folk skriver. Spesielt når det er folk som ikke har peiling på hva vi driver med, sier den suksessrike 44-åringen.
Tande smiler bredt når han avslører planene sine, til tross for trenerens råd. For etter å ha blitt den beste norske etter to gode hopp i Innsbruck, vil 23-åringen bruke litt ekstra tid på å sjekke folks meninger.
– I dag er det absolutt lov til å lese litt. Jeg kommer til å ta en kikk for å se hva diverse folk sier, humrer han.
Landslagstreneren må le når han innser at eleven hans kommer til å bryte reglene.
– I dag kan han lese alt. Han får sikkert bare ros, ler Stöckl, og titter bort på Tande som står få meter unna.
Hoppuka avsluttes i Bischofshofen. Fredag 17.00 er det kvalifisering, før vinneren kåres lørdag. Se alt på Eurosport Player og Eurosport 1.
PyeongChang
Stöckl avslører: Slik avgjorde vrakede Fannemel hele lagkonkurransen
19/02/2018 PÅ 15:46