For første gang siden 2001 var ikke Larvik i NM-finalen. Det tidligere flaggskipet i norsk håndball måtte strekke våpen mot Stabæk i semifinalen, og NM-seiersrekken stoppet dermed på ni strake titler og 17 totalt.
Med Larvik ute av bildet var arvtaker Vipers Kristiansand storfavoritter mot Stabæk. I Eliteserien er sørlendingene serieledere, mens Stabæk tok juleferie under nedrykksstreken.
Vipers har også tre VM-sølvmedaljører på laget i Katrine Lunde, Emilie Hegh Arntzen og Kari Brattset.
Tokyo 2020
Avsluttet som flaggbærer i sitt siste OL
08/08/2021 PÅ 11:54
– Det er vanvittig deilig å sikre oss dette gullet. Det er veldig godt, sa Brattset til NTB.

Stabæk sjokkåpnet

Likevel var det Stabæk som ledet 2-0 i innledningen, men Kristine Lunde-Borgersen sto for Vipers' tre første mål, før Brattset utlignet til 4-4 etter ti minutter.
– Det er en cupfinale for begge lag. Jeg synes Stabæk biter bra fra seg i første omgang, så får vi en luke til pause og øker. Deretter har vi kontroll, sa Brattset.
Kristin Nørstebø sendte Vipers opp i ledelsen for første gang til 5-4 like etter, og etter det var Stabæk aldri tilbake i ledelsen.
Stabæk hang imidlertid godt med i første omgang, mye takket være venstrekant Jenny Sneve, som satte fire av fire før pause, og var kun fire mål bak til pause på 12-16.
– Når nivået vårt sitter så sitter det, og da kan vi hamle opp med de beste, men vi er unge og litt urutinerte, så vi har litt å gå på mot Vipers, sa Sneve til NTB.
Mens Kristine Lunde-Borgersen storspilte i angrep, stengte tvillingsøster Katrine Lunde buret. Landslagsaktuelle Malin Aune benyttet seg av dette og økte ledelsen til 21-13 i starten av andre omgang.

Første tittel

Brattset scoret to på rappen slik at forspranget var økt til elleve mål, og til slutt ble det klasseforskjell på lagene.
Fredagens NM-tittel var Vipers Kristiansands første. Sørlendingene spilte seg til finale i 2010/11, men da ble Larvik for sterke. Det var første gang et lag fra Sørlandet tok seg til finale.
Serieleder Vipers Kristiansand kan styre mot en trippel dersom laget vinner seriemesterskapet og vårens sluttspill, noe de er storfavoritter til å gjøre etter å ha kjørt over tabelltoer Storhamar både på bortebane i serien og i cupens semifinale tidligere denne sesongen.
– Vi får se. Vi har lyst til å hevde oss i alt vi er med på i Norge, så vi kan håpe på det, sa Brattset.
Stabæk var i sin første cupfinale siden 2012, og sto for den største bragden i klubbens historie da de stoppet Larviks finalerekke på 15 på veien til Oslo Spektrum, men ble for små mot stjernegalleriet til Vipers.
– Det er ingen nedtur med sølv, men jeg har tre av den, så jeg begynner å bli litt lei av den. Nei, jeg er kjempefornøyd med det og jeg er glad for at jeg deler dette med disse jentene, sa Sneve.
(©NTB)
Tokyo 2020
Tokyo 2020 - France mot Russia - Håndball – OL-høydepunkter
08/08/2021 PÅ 11:43
Tokyo 2020
Sjokkbeskjed fra OLs beste: Vurderer å legge opp som 26-åring
08/08/2021 PÅ 09:43