For norske Glenn Solberg fra Drammen ledet Sverige til en sensasjonelt VM-sølv i Egypt tidligere i år og har siden høstet stor oppmerksomhet for den bragden. Nå ligger også en ny mulighet foran han. Solberg kan ta Sverige til OL via kvalifisering, der de kan møte Norge - et landslag han selv både har spilt på og vært en del av.
Men det var langt fra gitt at han skulle ha noe mer med topphåndballen å gjøre i det hele tatt etter han satte punktum for spillerkarrieren sin i Drammen HK i 2010.
Håndball
Tar over Norge
01/06/2022 KLOKKEN 11:31
– For min egen del hadde jeg ikke trenerambisjoner i det hele tatt. Jeg var lei håndball da jeg la opp og tenkte at nok får være nok.
– Men så kom lysten og motivasjonen snikende tilbake, og når den først er der så er det full gass og 100 %.
Det forteller han til Eurosport da vi møtte han i hallen der alt startet for så mange år siden - Reistad Arena i Lier.
Nå ser Sverige ut til å ta opp kampen med Danmark og Norge om å være både best i Skandinavia, men også kanskje best i verden, i håndball. Og en god venn av han leder det norske landslaget. Det scenarioet var nokså utenkelig for 11 år siden.
– Nei, det kunne jeg ikke sett for meg. Men samtidig: Christian Berge var både en god spiller og hadde et bra håndballhode i sin tid som spiller. Det forundrer meg ikke at han har kommet langt som trener.
– Christian har gjort fantastiske resultater med gjengen sin. Det er mye kompetanse der.

Får ros fra sin gamle kollega

Den norske landslagssjefen, som Eurosport møtte samme uke, skryter mer enn gjerne av Solbergs kometkarriere som trener.
– Jeg synes det er fantastisk med Glenn og Sverige. Jeg har jobbet med Glenn fra starten av, og han vet virkelig hva han holder på med. Det er en ekstremt dyktig trener. Han samlet et ganske så urutinert Sverige, med koronaproblemer tidlig i mesterskapet, og kommer ut av mesterskapet med sølv. Jeg tar hatten av for det altså.
Solberg forteller at selv om de to ikke lenger jobber sammen, så pleies vennskapet fortsatt.
– Jeg tror han er glad for det samarbeidet vi har hatt. Vi har jo vært trenere sammen på yngre landslag og har jevnlig kontakt der vi prater om både samlinger og spillere.

Uenige om én ting

Christian Berge ser en del likheter mellom de to nasjonenes landslag.
– Det er noen små likheter med hvordan Norge har bygget lag, særlig i forhold til at man satser ungt. Det er flere ubeskrevne blad enn tidligere. Det tror jeg er klokt, for Glenn skal bygge et lag der og sette en kultur.
– Vi har nok noen ulikheter også. Men mye er likt, for det handler mye om rollefordeling på de ulike spillerene og sånt.
Der har Glenn Solberg en annen oppfatning.
– Jeg vet hvor godt Norge jobber. De er nok ett til to år foran Sverige i løypa. De har vist at de er en toppnasjon gjennom flere mesterskap, så skal vi fighte godt for å ta de igjen.
– Ting gjøres forskjellig. Jeg opplever at det er en forskjell på den norske og svenske modellen. Norge har blant annet mye mer ressurser enn det vi har.
Ulikheter eller ei: Det kommer til å bli en rekke interessante nordiske dueller i årene som kommer, spår den norske landslagssjefen.
– Det svenske laget kommer til å være med i årene som kommer. Men det gjør også Danmark, og Island har et veldig spennende prosjekt på gang synes jeg.
Jobben har ført med seg litt oppmerksomhet for Solberg:

Solberg om Senkveld-besøk og stadig mer oppmerksomhet

Håndball
Glenn Solberg ledet Sverige til EM-gull
30/01/2022 KLOKKEN 20:04
Håndball
VM-gull til Norge etter råsterk snuoperasjon
19/12/2021 KLOKKEN 18:01