TOKYO / OSLO (Discovery):
Kun få dager før OL-ilden i den japanske hovedstaden tennes kan mesterskapet bli avlyst. Dansk TV2 melder at lederen i organisasjonskomiteen, Toshiro Muto, ikke utelukker at lekene kan ryke.
Tokyo 2020
Avsluttet som flaggbærer i sitt siste OL
08/08/2021 KLOKKEN 11:54
Årsaken skal være den økende smitten lokalt i Tokyo.
Senere sier imidlertid den offisielle talsmannen for Tokyo-OL følgende til Discovery:
– Vi konsentrerer oss 100 prosent om å levere et suksessrikt OL.
De overraskende uttalelsene fra OL-lederen kommer i kjølvannet av at OL-boblen har begynt å slå sprekker. Det rapporteres om stadig flere smittede OL-utøvere, blant andre tre personer tilhørende det tsjekkiske sandvolleyball-laget.
To sørafrikanske fotballspillere leverte også positive koronaprøver.
Like etter at meldingen fra OL-sjefen ble kjent, holdt håndballjentene pressetreff.
– Vi gjør det vi kan og forbereder oss på å spille, og så ha en fridag og så Angola og så videre. Det er det vi gjør, og ofrer det ikke en tanke. Det er noe som er ute av våre hender. Får vi beskjed om det, er det selvfølgelig trist, men da får vi forholde oss til det om det skjer, sier Thorir Hergeirsson og legger til:
– Men vi gleder oss til OL.
Det har vært knyttet mye usikkerhet til OL-arrangementet i Tokyo og mange frykter at sommerlekene kan bli en superspreder av koronaviruset. Minst 58 smittetilfeller kunne mandag kobles utelukkende til mesterskapet.
Lokalt omtales OL med et stadig mer markant negativt fortegn, og den kjente bilprodusenten Toyota valgte mandag å trekke seg fra å vise kommersielle TV-reklamer i forbindelse med lekene i Tokyo.
– Jeg skal ikke mene noe om hva japanere skal føle og mene, og har stor respekt for det. Vi vet at vi som er en delegasjon fra Norge og andre kommer fra et veldig strengt testregime i forkant av ankomst og under vårt opphold. Vi er totalt isolert fra det japanske folk. Så isolert som det går an, sier landslagssjefen, med trykk på totalt.
– Vi vet at det er effektivt og at det skal veldig mye til for at det blir smitte på tvers av boblene.
Den japanske avisen Asahi Shimbun gjennomførte nylig en spørreundersøkelse, der kun én tredel mente at sommer-OL burde avholdes som planlagt.
– Det er første gang jeg hører det når dere sier det nå, og det beskriver vel bare hvilken boble vi er i. Vi leser ikke mye media og konsentrerer oss bare om det vi kan gjøre noe med. Det er å bli bedre i håndball og være klare når det blåser i gang, sier landslagssjefen.
– Det er helt andre myndigheter som bestemmer de andre tingene, og jeg tror det er best for oss å være mest mulig forberedt til et OL vi fortsatt tror blir gjennomført.
Hergeirsson mener de skal klare å holde hodet på rett plass inn mot åpningskampen.
– Jeg tror vi har såpass godt fokus inn mot første kamp og på å spille håndball i den gjengen her, at jeg ikke er noe redd for det. Som vi ellers har sagt under Covid og tidligere, prøver vi å ha fokus på det vi kan styre. Det du bringer opp her er ikke noe vi hverken bestemmer eller påvirker.
Heller ikke Camilla Herrem hadde hørt noe om rapportene da hun møtte pressen tirsdag.
– Det er første gangen jeg hører om dette. Det er litt overraskende å høre, men vi kan bare ha fokus på de tingene vi kan gjøre noe med, og heller ta alt annet som det kommer. Vi håper selvfølgelig at det ikke blir avlyst, sier Herrem til Discovery.
Hun sier seg enig i sjefens uttalelser om at de er flinke til å holde fokus.
– Det er blitt litt slik nå. Man hører litt her og der og det skifter fort. Jeg tror at gjennom dette halvannet året her så er vi blitt flinkere til å håndtere slike tilbakemeldinger. Det er svært lite å få gjort noe med, og det er ikke i mine hender. Jeg skal bare gjøre det jeg gjør, og så må andre ta ansvar for de tingene der.
De norske håndballjentene kjørte fra Sverige i opptakten til Tokyo-OL. Oppgjøret endte 32-25 med den norske OL-reserven Sebastian Barthold som en av dommerne.
(Eurosport/NTB)
Tokyo 2020
Tokyo 2020 - France mot Russia - Håndball – OL-høydepunkter
08/08/2021 KLOKKEN 11:43
Tokyo 2020
Sjokkbeskjed fra OLs beste: Vurderer å legge opp som 26-åring
08/08/2021 KLOKKEN 09:43