Populære sporter
All sport
Vis alt

Brøt sammen før et av tidenes håndballøyeblikk: – Begynte bare å grine

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 06/08/2021 klokken 07:23 GMT+2

To dager før et av tidenes mest intense drama på håndballbanen, der Gro Hammerseng-Edin ble den store norske helten, fikk hun en skikkelig smell. Så fulgte hennes største triumf.

Gro Hammerseng-Edin

Foto: NTB

  • Se semifinalen mellom Norge og Russland på discovery+ og TVNorge fredag kl. 14.
I forbindelse med at håndballjentene nå har spilt seg frem til semifinale – mot Russland – skrur vi tiden tilbake til 2008: OL i Beijing.
I VM noen måneder tidligere hadde Russland vært altfor sterke mot Norge, og hele nasjonen tørstet etter revansje. Hammerseng-Edin var kaptein på laget, og var i forkant av mesterskapet kåret til verdens beste spiller.
Det la ekstra vekt til presset på skuldrene, men enda verre var et trøblete kne som hun var usikker på at ville holde.
Og før Norge vasket gulvet med russerne i finalen, vant OL-gullet og fikk sin revansje, opplevde Gjøvik-jenta både en kraftig nedtur og en påfølgende gigant-opptur.
For semifinalen mot Sør-Korea ble av det svært dramatiske slaget, og Hammerseng-Edins skudd i kampens siste hundredel ble avgjørende – til store protester fra Sør-Korea.

Bilde på utøver-livet

De mente tiden var ute før Norge rakk å gå opp til 29-28, og nektet å forlate banen.
– Jeg husker veldig godt at jeg måtte sitte på dopingtest alene etterpå. Jeg fikk ikke tisset og så på en TV-skjerm at koreanerne ikke ville gå av banen. Der satt jeg med en klump i halsen og lurte på om det var hundre prosent avgjort, sier Hammerseng-Edin, om tiden hun følte at varte lenge, lenge lenge.
Og samtidig:
– Det øyeblikket der, er egentlig et godt bilde på hvordan det egentlig er å være idrettsutøver.
For bare to dager tidligere hadde Norge slått Sverige i kvartfinalen. Etter kampen gikk kapteinen fullstendig i kjelleren.
– Døgnet før semifinalen hadde jeg en av mine tøffeste dager som utøver. Jeg fikk en mental knekk, og lurte på om det var verdt det. Jeg kjente på presset og fikk oppleve det der. Det var veldig sterkt, sier hun nå.
Norge hadde ikke kvalifisert seg til det foregående OL-et, og dette var første gangen den norske superstjernen var på den olympiske scenen.
– Det var vanskelig å forberede seg på, jeg hadde ikke vært i OL før. Jeg var spent på om kroppen ville holde, hadde veldig høye forventninger til meg selv og kjente at det norske folk hadde høye forventninger. Det var mer mediatrøkk enn jeg har opplevd noen annen gang. Jeg følte at mixed zone (der utøverne møter pressen) varte like lenge som kampen.

Bølge av følelser

Det er i OL-kveld hun forteller historien. Programleder Henrik Elvestad fleiper med at det var som å møte «gribbene».
– Det verste er at det var det vi kalte det. I hodet mitt, «nå skal vi gjennom der med gribbene». Jeg syntes ikke det var skummelt, det var mer en mental øvelse. Jeg visste at veldig mange spørsmål ville rette fokuset mitt over på noe jeg innerst inne vet at det ikke er der hodet mitt skal være, sier hun og fortsetter:
– Det var så mange, og du jobber og jobber og forsøker å styre eget fokus. Det tar mye energi når du egentlig er sliten rett etter kampen. Det krever mer å nullstille og fokusere på det som egentlig er jobben min.
I et tidligere intervju med NTB fortalte hun om en bølge av følelser, der hun var hard med seg selv og ville på toppen hele veien, og på toppen av det hele ble også den daværende kjæresten Katja Nyberg skadet og var usikker til resten av mesterskapet.

– Gratulerer ...

Og dermed toppet det seg også for håndballstjernen etter kvartfinalen mot Sverige.
– Jeg var egentlig veldig fornøyd den dagen. Vi vant. Jeg var ikke så god, men vi vant. Jeg hadde bare en tanke oppe i hodet, og det var at vi var videre og at det ikke spilte så stor rolle om jeg var på riktig kurs. Men etter 19-20 intervjuer hvor alle lurte på hva som skjedde med uttellingsprosenten min, og hvorfor jeg ikke var like god som i tidligere mesterskap ...
– Det var ingen som var respektløse eller sa noe slemt. Men du har litt guarden oppe og vet hva som kommer. Er egentlig litt misfornøyd med deg selv, litt usikker og sliten, og når noen da spør om kneet mitt, må jeg faktisk lyve litt og si at det går kjempebra, hvis ikke blir det fokus de neste dagene. Du holder på med et lite spill, sier hun.
Hun understreker at det ikke betyr at pressen gikk for langt.
– Det handler ikke om at media var fæle med meg. Men det var litt overveldende og mange inntrykk. Og det var kanskje den ene sjansen. Jeg var jo i OL bare en gang.
– Så med meg var det da jeg kom til sistemann i køen. Det var en veldig hyggelig, ung fyr som bare sa «gratulerer». Og da bare begynte jeg å grine, jeg ble så rørt av det.
Også denne gangen har Norge noe å revansjere når de møter Russland (ROC) i semifinalen. Det var nemlig de som sendte Stine Bredal Oftedal & Co. ut av semien i OL for fem år siden.
Kampen spilles fredag klokken 14:00. Du kan se på den TVNorge og discovery+.
picture

Oppgitt Thorir: – Hyklersk

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame