Den siste tiden har Eurosport mimret tilbake til en rekke store øyeblikk med det norske kvinnelandslaget i OL-sammenheng. Fra Seoul i 88 til Rio i 2016, hvilket har gitt to gull, to sølv og to bronser.
Derfor velger vi å runde av med vårt eget All Star-lag. Og det er Ole Gustav Gjekstad som har fått den knalltøffe oppgaven, med Ida Alstad som bidragsyter med gode innspill.
– Ja, takk skal du ha for oppgaven, sier Gjekstad tørt med et smil, og legger til:
Tokyo 2020
Avsluttet som flaggbærer i sitt siste OL
08/08/2021 PÅ 11:54
– Det er ekstremt vanskelig, og mange gode spillere er forbigått. I noen posisjoner er det ikke så mange åpenbare, men i bakspillerposisjon er det en nesten umulig oppgave.
Det er viktig å understreke ettertrykkelig at laget er tatt ut basert på prestasjoner i nettopp OL.
– Betydningen for Norge i OL har vært ett av kriteriene her. Ikke i alle andre konkurranser. Også betydningen for laget i sin tid, for det er klart at en spiller fra 1988 var ikke en like god spiller som en fra 2016, så jeg har forsøkt å jevne ut litt, fortsetter den mangeårige landslagsspilleren og Larvik-sjefen.
Du kan se hele diskusjonen i bunnen av artikkelen. Her er laget:

Målvakt:

Kari Aalvik Grimsbø.
173 landskamper, 1 landslagsmål.
OL-meritter: Gull 2008 og 2012, bronse 2016.
– Vi har hatt fantastisk mange gode målvakter, men det er likevel to som peker seg klart og tydelig ut. Det er Kathrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø, begge med to gull og bronse. Med de plasseringene og medaljene er de noen hakk over. Jeg har ramlet ned på Aalvik Grimsbø totalt sett over de tre OL, fordi hun også har høyest redningsprosent. Det er veldig jevnt.
Her får Gjekstad støtte fra Alstad:
– Her er jeg veldig enig. Kari har vært ekstra god i OL, og som jeg husker spesielt i 2012. Selv om mange kanskje sier Kathrine over flere mesterskap, men ser man på OL, så er jeg ganske sikker på at Kari har høyere redningsprosent og har vært en viktig faktor.

Venstre kant:

Kari Mette Johansen.
203 landskamper, 493 landslagsmål.
OL-meritter: Gull 2008 og 2012.
– Hun har to gull, var solid både bakover og fremover og en bra kontringsspiller. Hun gjorde mange mål i begge mesterskaptene, og igjen, to gull teller virkelig. En spiller som blomstret, spesielt i 2012.

Venstre bakspiller:

Ingrid Steen.
161 landskamper, 588 landslagsmål.
OL-meritter: Sølv 1988 og 1992.
– Veldig vanskelig, men igjen: Hvem var viktig for laget og sto der og dro det tyngste lasset? Mange gode, men jeg har valgt ut Steen, som var sentral i 88 og 92. Hun sto bak nesten hele tiden og scoret mange mål. Mål med 2000-øyne har nok andre vært bedre, men hennes rolle var veldig viktig. Jeg mener hun var den mest sentrale bakspillere denne OL-perioden.
Denne posisjonen er første gang Ida Alstad, som innrømmer at det hun omtaler som håndball-leksikonet Gjekstad nok har bedre kontroll på den årgangen, er uenig og har valgt seg en annen spiller.
– Alle vet at Tonje Larsen kalles dronninga, og jeg synes dronninga fortjener en plass på laget. En spiller som var med i to OL, med de kvalitetene fremover, bakover og utenfor banen, følte jeg at fortjente en plass. Gull i 08, sier Alstad om sin tidligere lagvenninne.

Midtspiller:

Gro Hammerseng.
167 landskamper, 631 landslagsmål.
OL-meritter: Gull 2008.
– Egentlig den aller vanskeligste posisjonen. Jeg falt ned på Hammerseng, som scoret det avjgørende målet mot Sør-Korea ett sekund før slutt. Hun har det ene gullet og ikke så mange OL, men var veldig sentral da de dro hjem med Norges første gull. Avgjørende i flere av kampene og en spiller som er veldig god begge veier. Det har også vært et kriterie i tilfeller det har vært likt, der har jeg valgt de som spiller begge veier.
Her er Alstad tilbake på helt samme bølgelengde:
– Det er ikke tilfeldig at det er hun som scorer slike mål i siste sekund. Det er en type som fortjener å være med.

Høyre bakspiller:

Cathrine Svendsen.
234 landskamper, 921 landslagsmål.
OL-meritter: Sølv 1988 og 1992.
– Spilte mye, neste hele tiden. Svært sentral for to sølv, i hvert fall det siste. I tøff konkurranse med mange andre.
Alstad slenger seg på.
– Om det er håret eller spillestilen som gjør at man husker Cathrine Svendsen, er sikkert blandet, men henne husker til og med jeg som dominerende og god. En slegge av en høyreback som sto på banen og dro veldig mye av lasset. I motsetning til flere av de andre kandidatene hadde hun to OL der hun var sentral begge, mange av de andre er mer enveisspillere med ett mesterskap hver.

Høyre kant:

Linn-Kristin Riegelhuth Koren.
279 landskamper, 971 landslagsmål.
OL-meritter: Gull 2008 og 2012, bronse 2016.
– Ikke så vanskelig, og en åpenbar kandidat. Hun har laget masse mål, har merittene, medaljene og var relativt selvsagt. I 2016 hadde hun vel knapt kommet hjem fra sykehuset etter fødselen, men var med da også, sier Gjekstad.
– Der var det et klart valg for meg også. Hun var veldig delaktig i gullene. Ikke like delaktig i 2016, men hun fortjener plassen, istemmer Alstad.

Strek:

Heidi Sundal.
269 landskamper, 731 landslagsmål.
OL-meritter: Sølv 1988 og 1992.
– Her er det veldig mange hvasse spillere, og det kan hende vi overrasker her. For meg skilte to seg ut; Else Marthe Sørlie Lybekk og Heidi Sundal, som var den store stjerna i det norske laget i 88 og 92. Hun var god forover og bakover og jeg falt ned på Sundal fordi hun var helt outstanding i sin tid. Kanskje den spilleren som hadde holdt i våre dager også. Tøff og litt gi faen-holdning som smittet. Var helt avgjørende for Norges sølv.
For Alstads del er denne posisjonen den tøffeste.
– Det er vanskelig å ikke si Heidi Løke, som har vært verdens beste flere ganger og sikkert er det mest kjente håndballnavnet i hele verden. Fryktet av alle, ingen vil spille mot henne hverken i kamp eller på trening. Men vi snakker OL. Marit Malm Frafjord eide det forsvaret i Rio. Else var kaptein og hadde bra uttellingsprosent. Nå er vi på VHS-kassetter så det er umulig å velge. Jeg har en knapp på Else.
Gjekstad får siste ord.
– Det er mange svært gode her som er forbigått. Sundal er nok den som har betydd aller mest for sitt lag i sin tid. Løke er kanskje den aller beste totalt sett, men i OL: Heidi Sundal.
Det er flere posisjoner med svært tøffe vurderinger og mange gode kandidater. Løke, Lunde, Camille Herrem, Nora Mørk og Kjersti Grini. Listen kunne vært veldig mye lengre.
Se hele diskusjonen og hvorfor disse navnene er utelatt her:

Se hele vurderingen: Derfor er disse stjernene utelatt

Tokyo 2020
Tokyo 2020 - France mot Russia - Håndball – OL-høydepunkter
08/08/2021 PÅ 11:43
Tokyo 2020
Sjokkbeskjed fra OLs beste: Vurderer å legge opp som 26-åring
08/08/2021 PÅ 09:43