Norsk gull i håndball-EM etter enorm opphenting

Oppdatert 20/11/2022 klokken 22:01 GMT+1

Danmark ledet 22-18 et godt stykke ut i den andre omgangen, men så tok Norge fullstendig over. De scoret åtte av kampens siste tolv mål og vant gull med 27-25.

Nora Mørk

Norge-Danmark 27-25:
De norske håndballjentene sto for et råsterkt comeback og slo Danmark 27-25 i EM-finalen. 42-åringen Katrine Lunde ble svært sentral på vei mot gullet.
Hun reddet flere ganger i sluttfasen da det norske laget hentet opp en dansk ledelse.
Norges åpningskvarter var preget av flere unødvendige balltap. Det gjorde at Danmark også kunne løpe inn noen «enkle» scoringer og ta ledelsen 9-4 (10.10 minutter).
Det danske forsvarsspillet var bastant og gjorde det vanskelig å komme til avslutninger med gode forutsetninger for mål.
Norge scoret to ganger i tomt dansk bur i 1.-omgangen. Danmark spilte ofte sju mot seks utespillere. Det var en suksess og ga 15-12-ledelse ved pause.
Nora Mørk holdt Norge inne i kampen med sju mål på sju skudd den første halvtimen.

Trøbbel

Det så ikke lyst ut etter ti minutter av andreomgangen. Da lå det norske laget under med fire mål og hadde gjort flere merkelig feil på kort tid.
Veterankeeper Lunde kom i spill og reddet flere ganger. Det bidro til å sende Norge opp til 22-22 etter vel 50 minutters spill.
Tidligere i EM spilte Danmark bort det norske spøkelset på 16 strake tap siden 2014. Danskene vant 31-29 i hovedrunden.
Seieren gjør at Norge er sikret plass i 2024-OL. Da spilles kampene i Paris og Lille.
EM-gullet er en av landslagssjef Thorir Hergeirssons største suksesser. Borte fra VM-laget fra i fjor er sentrale Kari Brattset Dale, Sanna Solberg-Isaksen, Camilla Herrem og Veronica Kristiansen.
De tre førstnevnte sto over mesterskapet på grunn av graviditet. Hergeirsson sikret seg søndag den 14. medaljen siden han overtok jobben i 2009. Det er én mer enn forgjenger Marit Breivik.

Danmark neste

I bronsekampen slo Montenegro regjerende OL-vinner Frankrike 27-25 etter ekstraomganger.
Neste år er håndballmesterskapet for kvinner tilbake i ukene før jul (30. november til 17. desember). Deler av VM spilles i Norge. Finalehelgen avvikles i danske Herning.