Fredag bekreftet Det internasjonale håndballforbundet (IHF) at de utsetter OL-kvaliken til juni. Det skriver skriver Norges Håndballforbund på sine sider.
Dette gjelder både for kvinnene som skulle reise til Montenegro, samt herrelaget som etter planen skulle kjempe om OL-plass i Trondheim.
Tokyo 2020
Avsluttet som flaggbærer i sitt siste OL
08/08/2021 PÅ 11:54
– Dette er det eneste fornuftige for alle involverte. Vi har gjentatte ganger tydeliggjort overfor IHF hvorfor disse kvalifiseringene ikke kunne avvikles som planlagt. Vi er derfor fornøyd med avgjørelsen, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, til eget forbund.

– Det finnes viktigere ting

Koronaviruset går hardt ut over idretten i hele verden, og håndballen er naturligvis intet unntak.
– Jeg synes det er merkelig at det har tatt så lang tid å ta en avgjørelse. Norske myndigheter har heller ikke lov til å ta i mot folk fra Sør-Korea, og bare da blir det jo vanskelig å gjennomføre kvaliken nå. Vi har heller ikke lyst til å utsette oss for smitterisikoen, forteller Rød.
– Det finnes viktigere ting enn en OL-kvalik akkurat nå, legger han til.

Karantene

– Dette er en helt uvirkelig situasjon, sier Magnus Abelvik Rød til Eurosport.no.
Rød, som vanligvis spiller for tyske Flensburg-Handewitt, skulle i utgangspunktet bare en kort tur til Norge for å forberede seg til OL-kvaliken neste måned. Nå sitter 22-åringen i karantene hjemme i Oslo.
Torsdag strammet nemlig norske myndigheter inn reglene for hjemmekarantene, og innførte karantene for alle som har reist utenfor Norden de siste 14 dagene. Magnus Abelvik Rød kan derfor ikke returnere til Flensburg med det første.
– Jeg har snakket med både klubben og landslagsledelsen, og jeg må iallfall være i karantene i en uke til. Jeg er ganske heldig som har et treningsrom hjemme, så får iallfall trent under karantenen, sier Rød.

Kritisererer forbundet

Norges Håndballforbund har vært kritiske til at IHF akter å gjennomføre kvalifiseringen. Den norske bakspilleren er heller ikke spesielt fornøyd med IHF sin håndtering av situasjonen.
– Jeg synes iallfall ikke at vi burde spille for tomme tribuner. Håndball er en kontaktsport, og det blir derfor risikabelt for oss å i det hele tatt spille kampen, forteller Rød.
– Det gir ingen mening å spille kamper sånn som det er nå. Dette er en uvirkelig situasjon, og derfor synes jeg det er arrogant av IHF å i det hele tatt vurdere å gjennomføre kvaliken nå.
– Hva tenker du om å eventuelt spille kampene utenfor Norge?
– Det å sende spillere, trenere og støtteapparat rundt på flyplasser og andre offentlige steder hadde jo bare vært helt idiotisk. Det blir rett og slett for dumt, svarer 22-åringen.
Magnus Abelvik Rød er fornøyd med at IHF nå har valgt å utsette OL-kvaliken, men tror likevel ikke at den blir spilt.
– Det skulle bare mangle at den blir utsatt. Alle tiltak som kan hjelpe mot smittefaren er viktig nå. Det hadde vært en skam av IHF å ikke gjøre dette, sier han.
– Jeg tror likevel at de ikke får gjennomført den, men vi får jo bare håpe.

– Et mentalt slag i trynet

Magnus Abelvik Rød pådro seg et brudd i foten under EM tidligere i år, og mistet dermed Norges siste kamper i mesterskapet.
Nå har bakspilleren jobbet knallhardt med å komme tilbake på banen, og har gledet seg stort til å slå tilbake under OL i Tokyo i sommer. Et mesterskap som kan henge i en tynn tråd, om ikke koronakrisen bedrer seg.
– Planen var å gjøre landslagscomeback i OL-kvaliken i Trondheim nå i april, så for meg var dette et mentalt slag i trynet, forteller Rød.
Landslagsspilleren innrømmer han ikke gleder seg til å reise til Tokyo i sommer - slik som situasjonen er nå.
– Må være ærlig og si at det ikke frister veldig å reise til Japan i juli. Om helsemyndighetene gir klarsignal er det selvfølgelig fint, men akkurat nå frister det ikke veldig.

Blir i Norge en stund

Nå må altså det norske håndballtalentet tilbringe den neste uken hjemme i Oslo. Med både serien og Champions League avlyst, har ikke Rød noe hastverk med å dra tilbake til Tyskland - selv etter karantenen.
– Flere av spillerne på laget er også i karantene, så timeplanen i Flensburg er stokket helt om. Nå vil jeg egentlig bare være i Norge så mye som mulig, og trene meg opp, sier han.
– Hva er planen, nå som du sitter i karantene?
– Må få trent litt. Ellers blir det vel å runde Netflix da, ler Rød.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 - France mot Russia - Håndball – OL-høydepunkter
08/08/2021 PÅ 11:43
Tokyo 2020
Sjokkbeskjed fra OLs beste: Vurderer å legge opp som 26-åring
08/08/2021 PÅ 09:43