• Se Kristoffer Ventura i Corales Puntacana Championship på GOLFTV fra torsdag-søndag. Få tilgang her!
Sammen med de 63 best rangerte spillerne på verdensrankingen skal Viktor Hovland denne uken gjøre opp om WGC Matchplay-tittelen – en tittel som er unik på flere måter.
For turneringen i Austin, Texas er ulik noen annen i PGA Tour-sammenheng – i stedet for å spille mot hele feltet, er det nå mann mot mann som gjelder.
WGC - Dell Technologies Match Play
Hovland fant tilbake til storspillet: – Dette var deilig!
26/03/2021 PÅ 19:44
Og det er et turneringsformat Hovland trives godt med. Svært godt.
– Det er heads-up, mann mot mann... man spiller ikke bare mot banen. Der jeg kanskje setter meg litt for høye standarder i slagspill-turneringer... Det er alltid en perfekt måte å spille en bane på i mitt hode, og det blir jo sjeldent perfekt. I matchplay handler det kun om å slå mannen foran deg, og da er det lettere å få momentum. Det er noe jeg ofte får mye motivasjon av, rett og slett å spille mann mot mann og den dynamikken det omhandler. Det blir mye mer «mind games» enn normalt, og det liker jeg, sier Hovland til Eurosport.
Eurosports golfekspert Maris Thorp peker på tre grunner til hvorfor Hovland er en «matchplay-spesialist»:
  • Han er ekstremt stabil. Han treffer mange greener og fairways, og sånne type spillere er tøffe fordi de sjeldent gjør feil. Han gir ikke motstanderen noe gratis.
  • Han nyter tankesettet. Det er mann mot mann, og handler kun om å slå mannen foran deg.
  • Han kan tillate seg å være mer aggressiv. Det er ett og ett hull, og gjør du en dobbel bogey, kan man bare legge det bak seg og fortsette å være aggressiv. Det er en perfekt match for Viktor.

Imponerende matchplay-karriere

Det er kanskje ikke overraskende at Hovland tidligere uttalt at Matchplay er hans favoritt-format. For ser man på tallene fra amatør- og college-karrieren, skjønner man fort hvorfor:
– Det er jo intet annet enn enormt imponerende. Det er ganske drøyt, selv om det er college- og amatørnivå, sier Thorp.
Hovland har altså en seiersprosent på 68%. Til sammenligning har Kevin Kisner den høyeste på PGA Touren av alle spillerne som deltar denne uken med 67%.
– Jeg bygger selvfølgelig mye på erfaringene fra tidligere. Nå er jo motstanderne jeg møtte i de matchene litt annerledes enn de jeg møter den uka her, og det er jeg jo klar over. Jeg kommer ikke til å vinne hull på samme måte som jeg vant på den tiden - det blir ikke like mange tre-putter som går min vei, folk misser typisk ikke på en enkel chip her og der... her må jeg bare spille bra og smart hele veien, og satse på at det er godt nok. Men at jeg har klart å vinne så mange matcher før.... den roen tar jeg kanskje med meg inn i uka, sier Hovland.
– Forandrer dette formatet måten du spiller på kontra en typisk PGA-turnering?
– Det tvinger deg til å omstille mentalt i større grad. Det er en interessant dynamikk, fordi i slagspill tenker man ofte i det store bildet, at det er en 72-hulls turnering. I matchplay er det kun 18 hull du skal konsentrere deg om, og det legger større press på hvert enkelt slag du slår.
– Samtidig, gjør du en dobbel eller en trippel bogey, kan det bryte deg ganske langt ned i en vanlig turnering. I matchplay kan man tenke at «ok, jeg tapte det hullet, men det er langt ifra over». Det blir lettere å nullstille, fortsetter Hovland.
– Det er jo den eneste turneringen av sitt slag ute på Touren. Mange har etterlyst mer variasjon i turneringsformatene, hva er dine tanker rundt det?
– Jo, ja...jeg er jo fortsatt 23 år, så det er ikke kjedelig for meg å spille fire 18-hulls runder enda, he he. Men jeg kan se fra fansens side at det kan være gøy å mikse det opp litt. Nå vet jeg ikke hvor mange bra ulike spilleformater det er. Man vil jo fortsatt at det skal være fair og rimelig, så jeg vet ikke... Hvis det er noen bra ideer der ute, er jeg åpen for det.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Norsk kjendis dukket opp da Hovland spilte

Utstillingsvindu før Ryder Cup

WGC Matchplay blir en viktig turnering for Hovland på flere måter. I september venter prestisjetunge Ryder Cup, et av Hovlands store mål for 2021, som også spilles med matchplay-formatet.
Per dags dato er Hovland inne blant spillerne som er direkte kvalifiserte for det europeiske laget, noe som forhåpentligvis vedvarer frem til turneringsstart. Skulle han dette utenfor, er sjansene likevel store for at Europa-kaptein Padraig Harrington velger Hovland som ett av tre wildcards.
Denne uken kan dermed bli et viktig utstillingsvindu for den norske golfstjernen.
– Det er jo kun et par kamper i den store sammenhengen, men om du går ut og vinner matcher på overbevisende måter så blir det jo lagt merke til. Det kan på mange måter være en god og viktig oppladning, forhåpentligvis, sier Hovland.
WGC - Dell Technologies Match Play
Peker på lei Hovland-trend etter tidlig exit: – Ikke i nærheten
25/03/2021 PÅ 20:34
WGC - Dell Technologies Match Play
Åpningssmell for Hovland: – Dette var skuffende
24/03/2021 PÅ 20:14