• Se Viktor Hovland i Sentry Tournament of Champions 7-10 januar på GOLFTV. Få tilgang her!
Det har vært et makeløst år for Viktor Hovland, og for alle vi nordmenn som elsker golf. Men bak all glitter og glam er det få støttespillere som har vært viktigere enn caddie Shay Knight. Australieren har båret bagen til Hovland fra første slag som profesjonell golfer, og hans rolle har vært uvurderlig.
For det viste seg at denne ydmyke og hardtarbeidene karen fra Australia, som begynte som caddie i 2007 og har gått for spillere som Matt Jones, Sean O`Hair og Chez Reavie, skulle bli akkurat det den kompanjongen Viktor trengte på sin ferd mot verdenstoppen.
Golf
Hovland fornøyd med fredagen:– Solid og bra dag
8 TIMER SIDEN

«Match made in heaven»

Fra debuten sammen i Travelers Championship 2019 og frem til i dag, har de to vært en «match made in heaven». De møttes for første gang i Mayakoba året før, men det var først da Hovland endelig ble proff at Shay fikk spørsmålet om Ping-bagen til nordmannen var noe som fristet.
– Sean O'Hair rev fikk en alvorlig skade og jeg stod uten jobb. Joe Skovron, som jobbet for Rickie Fowler, spurte om jeg ville være interessert i å jobbe for Viktor. Viktor og Rickie representeres begge av Wasserman-gruppen og har samme agent, Sam MacNaughton. Vi snakket sammen, og resten er historie, forteller Knight til Eurosport.
På det tidspunktet var Hovland et av de heteste navnene i sirkuset, og med et spill som matchet forventningene. To uker etter den profesjonelle debuten sammen fikk vi møte Shay for første gang under John Deere Classic, og forventningene var ikke blitt mindre.
– Ballstrikingen hans var av det beste jeg noensinne hadde sett. Han slår ekstremt rett og treffer mange greener. Det andre som imponerte meg var mentaliteten hans. Han er ikke en arrogant gutt, men han har den «bulldog-mentaliteten» som sier at han har lyst å knuse alle motstandere.
Etter en strålende sommer sammen og en kjapp tur innom Korn Ferry Tour finals, endte duoen opp med det PGA Tour-kortet alle forventet de skulle få.
– Jeg var aldri i tvil om at han ville få kortet. Det han gjorde den sommeren fikk meg til å tro at han skulle vinne en av turneringene i finalen. Han vant ikke, men kom veldig nære.

Road tripen som endret «alt»

For det er mye som skal klaffe for at en karriere skal skyte fart som det Viktors har gjort, og hvilken caddie man ender opp er helt essensielt i forhold til progresjonen. Det var nok mange caddier som gjerne hadde tatt telefonen som Knight fikk, men med fasit i hånden kan man si at det var den rette mannen som ble kontaktet.
Selv om resultatene har vært over all forventning, har ikke veien til suksess vært uten utfordringer. Etter en tung start på 2020, som toppet seg med en missed cut på Waste Management Phoenix Open, var det en kjøretur Shay og Viktor tok gjennom ørkenen til Pebble Beach som skulle være med på å trigge det som etter hvert ble en sesong for historiebøkene.
– Den road tripen var dritkul. Ikke bare er det en vakker tur gjennom Arizona-ørkenen, vi elsker begge å kjøre bil. Turen ga oss en sjanse til å bli bedre kjent og ha noen gode diskusjoner. Vi snakket blant annet om presset og forventningene i profesjonell golf. Jeg tror det var fint å få perspektiv på ting og prøve å unngå å legge for mye press på seg selv. Det hadde han kjent mye på fra omverdenen. Jeg tror det også vil bli nøkkelen i resten av hans karriere – bare gå ut der, ha det gøy og la talentet skinne.
Ikke alle caddie/spillerforhold har den åpenheten og takhøyden som tillater slike type diskusjoner. At Shay følte seg komfortabel nok til å snakke om dette med Viktor, og at han i retur var såpass komfortabel med sin caddie, vitner om et meget godt forhold som er bygget på de riktige verdiene. Og resultatene av det gode samarbeidet lot ikke vente på seg. Seieren i Puerto Rico kom like etterpå, og etter koronapandemien var det gode resultater på løpende bånd hele veien frem til seier nummer to i Mayakoba.

Hovlands caddie avslører samtalen som endret «alt»

Tror Hovland kan bli verdensener

Det er ikke bare profesjonaliteten og erfaringen til Shay som gjør dette til en perfekt duo. Langs den fantastiske reisen har den gode kjemien mellom han og Viktor tydelig kommet frem, enten man er til stede eller følger med fra sofaen. Shays sosiale egenskaper passer som hånd i hanske med Viktor sin avslappende fremtoning til livet der ute, og bidrar til at alle aspekter ved livet som profesjonell golfer og caddie blir enklere.
– Vi liker begge å ha det gøy både på og utenfor banen. Å være på reise i 4-5 uker om gangen tærer på deg både mentalt og fysisk. Å kunne le og spøke med ting hjelper alltid.
Og når det gjelder hva fremtiden kan bringe for superduoen, er vi også helt på bølgelengde med Shay.
– Jeg mener virkelig at Viktor kan bli nummer én i verden. Jeg tror det viktigste vil være å klare å holde forventningene til et visst nivå og presset som kommer med det. Han må fortsette å jobbe hardt og være tålmodig i forhold til prosessen. Hvis kan klarer det, vil han vinne majors. Det blir en kul reise!
Det er sikkert, Mr.Knight! Og jeg blir ikke overrasket om du er med Viktor hele veien til toppen.

Slik reagerte Hovland på Eurosport-kommentatorenes tårer

Charles Schwab Challenge
Strålende bogeyfri runde sendte Hovland opp i tetkampen: – Prikkfritt
10 TIMER SIDEN
Charles Schwab Challenge
Sterk avslutning berget Hovland på en «uryddig» åpningsrunde
I GÅR PÅ 22:38