• Se Viktor Hovland jakte plass på PGA-touren fra 15. august på GOLFTV og Eurosport Player. Få tilgang her!
Fire plasseringer blant de 16 beste og nesten 700.000 innspilte dollar – det er fasiten etter Viktor Hovlands fem første turneringer som proff på PGA-touren.
Likevel står nordmannen i fare for å havne utenfor PGA-sirkuset neste sesong.
Abu Dhabi HSBC Championship
Forbannet Hovland etter mental svikt på det siste hullet: – Fortsatt helt med
7 TIMER SIDEN
Grunnen til det er at 21-åringens to siste resultater som amatør – 32. plassen i Masters og 12. plassen i US Open – ikke er med i beregningen av poeng som kan lede til PGA-spill.
Se hva Hovland sa etter helgens fjerdeplass i Wyndham Championship (saken fortsetter under):

Innførte «Hovland-regelen»

Men dagen etter at Hovland ble nummer fire i Wyndham Championship – hans hittil beste plassering som proff, og den beste plasseringen en nordmann noen gang har hatt på PGA-touren, tok det amerikanske golfforbundet (USGA) grep.
Fra og med 2020-sesongen vil vinneren av det amerikanske amatørmesterskapet (som Hovland vant i fjor) få lov til å delta i US Open med proffstatus året etter. Dermed får den aktuelle spilleren to ekstra måneder på seg til å sikre PGA-kortet sesongen etter.
– Det synes jeg er en helt riktig beslutning. Nå må vi bare håpe at de andre følger etter. Fem turneringer er lite og knalltøft vindu til å skaffe seg PGA-tour kort på, og at Viktor bare er noen små poeng fra å klare det er imponerende. Det sitter nok litt lenger inne hos Masters og Augusta å innføre endringen, men jeg håper de følger etter, sier Eurosports golfekspert Marius Thorp.

– Ekstremt uheldig

Den nye regelen har blitt døpt «Hovland-regelen» i golf-miljøet. Hadde denne regelen vært tellende i år, så hadde Hovland nå vært klar for PGA-touren i 2020.
– Er dette noe som burde ha blitt innfør tidligere?
– Det kan man sikkert si i etterpåklokskapens navn. Jeg tror beslutningen har blitt tatt for en stund tilbake, og ikke bare kom over natta. For å gjøre det rettferdig, har de nok unngått å gjøre det midt i sesongen og heller vente til slutten. Det er jo ekstremt uheldig for noen parter – blant annet Viktor, som nå havner på feil side av dette.
– Regelen kalles jo «Hovland-regelen» i golfmiljøet. Tror du Viktor har hatt direkte innvirkning på dette?
– Nja, dette har nok vært diskutert i en god stund. De tenkte nok ikke «dette skjedde med Viktor, nå må vi gjøre en endring over natta». Vinner du US Amateur Championship, er det ikke sånn at du MÅ være amatør i US Open. Da skal det ikke ha noe å si om du er amatør eller proff.

Sikker på PGA-spill likevel

Nå må istedet Hovland gjennom Korn Ferry Tour Finals (KFTF) for å sikre seg spill på PGA-touren i 2020. KFTF består av totalt tre turneringer, og spilles fra 15. august til 3. september.
Her må Hovland bli blant de 25 beste blant totalt 150 spillere for å få PGA-kortet. KFTF består av de 75 beste spillerne fra Korn Ferry Tour, nivået under PGA-touren, samt de som endte på 126-200. plass på PGA-tourens FedExCup-poengliste.
– Alle ekspertene der borte mener han så og si er klar. Jeg er også overbevist om at han klarer det. Jeg tror ikke Viktor har lagt noe i dette regelgreiene og føler det var urettferdig på noen måte. Det er jo kjipt selvfølgelig, for de poengene hadde gjort at han hadde hatt kortet. Men spiller han som han har gjort, blir dette bare en bagatell i fremtiden. Han kommer til å ta det PGA-kortet, avslutter Thorp.
Slync.io Dubai Desert Classic
Koronasmitte i Team Hovland – landsmann kan bli løsningen
I GÅR PÅ 16:36
Abu Dhabi HSBC Championship
Hovland om vindtrøbbelet: – En tøff dag i dag
I GÅR PÅ 15:43