Etter en historisk utgave i november, så ner vårens vakreste eventyr endelig tilbake til sitt vante tidspunkt - og ikke minst i sin velkjente prakt. Augusta National skal igjen vise frem sin perfeksjon og fargerike eleganse, samtidig som vi skal få se en Masters slik vi er vant med. Bløte fairways og myke greener skal erstattes med hardere og raskere forhold, og igjen kombineres med de velkjente tøffe pinneplasseringene aprilutgaven byr på.

Tre nøkkeldeler

FedEx St. Jude Championship
Optimistisk Hovland: – Dette var en god start
EN TIME SIDEN
På lik linje som i november vil det fortsatt være viktig å ta vare på par 5 hullene om du ønsker å vinne på Augusta National. Siden år 2000 har de 21 siste vinnerne vært hele 175 under par på par 5 hullene. Det utgjør 76% av den totale scoren til disse vinnerne, så i nyere tid kommer du rett og slett ingen vei dersom du ikke tar vare på de fire par 5 hullene.
Den store forskjellen fra november til april vil være innspillene til green. Banen vil nok spilles noe kortere enn i november, forutsatt at vær og vind er som normalt, men vi vil ikke se lange jern stoppe på flekken eller korte jern spinne flere meter bakover på flate områder slik vi gjorde før jul. Viktigheten av presisjon på innspillene øker i april, det samme gjør fordelene av å ha en god spilleplan. Man må vite hvor man kan være aggressiv og hvor man absolutt ikke kan det.
Den siste delen som viser seg viktig rundt en bane som Augusta er erfaring. Det hjelper å vite hvordan man manøvrerer seg rundt en bane som ikke favoriserer noen spesiell type spiller. De siste 21 vinnerne har i snitt brukt 8,7 forsøk før de har klart å vinne, og vi må tilbake til 1979 for å finne siste spiller som vant på sitt første forsøk.
Så hvem er det som er det største favorittene nå som vi skriver april 2021? Det er definitivt ingen problem å finne kandidater blant verdens beste spillere. Over halvparten av vinnerne siden tusenårsskiftet har tatt sin første major på Augusta, og det er flere av de største stjernene som er i denne kategorien i år.
Jeg har forsøkt å plukke mine tre favoritter pluss noen utfordrere basert dette og i tillegg har jeg sett på par 5 scoring og slag tjent inn mot green, kombinert med erfaring og så klart form.

Tre favoritter

Jon Rahm
For andre året på rad setter jeg kruttønna fra Baskerland øverst på min favorittliste i Masters, og jeg tror ikke jeg må gjøre det mange ganger til før jeg treffer. Spanjolen jakter fortsatt på sin første majortittel, en tittel det er vanskelig å se for seg at det ikke bare er et tidsspørsmål før han får. Han har allerede klokket inn syv topp ti plasseringer denne sesongen og har bare sett bedre og bedre ut etter utstyrsskiftet ved nyttår.
Rahm er topp 15 i begge kategoriene nevnt over og har siden han debuterte i Masters prestert bedre enn noen andre på par 5 hullene. Spanjolen begynner også å bygge seg opp solid erfaring fra å konkurrere på Augusta og har tre strake topp 10 plasseringer i Masters. Verdens tredje beste golfspiller har akkurat blitt pappa for første gang, finnes det en bedre gave enn den grønne jakken da.
Bryson DeChambeau
Før eller senere kommer Bryson til å smadre Augusta National, og det er kanskje enda mer sannsynlig i april. Det er varmere nå enn i november og det betyr jo ballen vil fly enda lenger for «den gale professoren», noe som igjen vil gi han enda kortere køller inn til green.
Men Bryson har flere kvaliteter enn bare de lange drivene. Han er topp 50 i samtlige av strokes gained kategoriene og tjener slag på feltet i alle dere av spillet. Augusta vil dog ikke gi seg uten kamp, og kan bite hardt tilbake om man ikke leverer på sitt beste, det fikk Bryson erfare i november.
Nå stiller han til start på ny og skal prøve å forbedre sin bestenotering som er 21. plass, faktisk tilbake fra han deltok som amatør i 2016. Det er vanskelig å komme utenom Bryson på en topp tre liste i en major. Bring on Bryson vs Augusta take 2.
Xander Schauffele
Sistemann på min liste 27 år gamle Schauffele, som i likhet med Rahm og DeChambeau også figurerte på min liste foran november utgaven. Har vært et bilde på stabilitet med 9 topp 25 plasseringer i år, hvorav 5 av de er topp 10. I likhet med Rahm jakter også Xander sin første majortittel, og i de siste årene har Augusta National vist seg som et fint sted å sikre seg sin aller første major. Xander ligger godt plassert innenfor begge mine nøkkelkategorier og har gode resultater på Augusta de to seneste utgavene med en andreplass bak Tiger i april 2019, og en delt 17. plass i november fjor.
Schauffele burde like et tøffere april oppsett enda bedre enn det tilgjengelige oppsettet som november presenterte, og han har bevist før at han mestrer tøffe baner mot enda tøffere startfelt. En spiller som før eller senere kommer til å vinne en major, og som absolutt kan ta innersvingen på de aller største navnene i år.

Tre sterke utfordrere

Jordan Spieth
Så skjedde det endelig! Jordan Spieth gikk til topps for første gang siden The Open 2017 og beleilig nok skjedde det uken før hans turneringen han elsker mer enn alt. I sine fem første turer til Augusta var Spieth utenomjordisk god, sett bort ifra skandalen på hull 12 i 2016, og en ellevteplass var hans dårligste resultat.
Han mestrer de raske ondulerte greenene bedre enn noen andre, og nå begynner resten av spillet og falle på plass også. Spieth og Augusta går hånd i hånd, og det er umulig å se bort i fra Jordan i god form. Men kan han klare å vinne etter å ha vunnet uken før, og er nervene på plass om han er i kampen på siste ni på søndag? Time will show.
Rory McIlroy
Det er kanskje litt rart å nevne Rory McIlroy som en utfordrer til den grønne jakken, men nå har det seg jo slik at han har falt ned til 12. plass på verdensrankingen. Det er faktisk hans verste plassering siden han misset cuten i Valspar Championship 2018. Hva skjedde den påfølgende uken da? Jo, Rory vant på Bay Hill.
Det føles som om Rory er i en lignende situasjon nå om dagen. Spillet har ikke sett ut som vi er vant med, likevel har han åtte topp 25 plasseringer hvorav fire er topp 10. Han har innrømmet at jaget etter Bryson sine lengder har satt han tilbake, og at han ønsker å finne tilbake til hans egen måte å spille på. En måte vi vet at er god nok til å vinne uansett bane, uansett turnering og uansett startfelt.
Kan det være en «blessing in disguise» for Rory å gå litt under radaren sammenlignet med de største navnene, og på den måten sikre den etterlengtede Master seieren? Ville ikke overrasket meg.
Viktor Hovland
Ja du leste riktig. Viktor Hovland er definitivt en utfordrer til å kjempe om den grønne jakken på Augusta. Det er jo bare 13 spillere som per i dag er bedre enn vår mann i hele verden. En helt utrolig sesongstart har dabbet litt av de siste ukene, men det trenger ikke bety noen verdens ting.
Viktor er en av verdens beste ballstrikere, og de andre delene av spillet er ikke lenger svakheter, men heller deler i stor forbedring. Nå er det ikke lenger noen kategorier hvor han ikke tjener på feltet. Delte 32. plassen her i 2019 med rundene 72-71-71-71. Jeg var til stede den gangen og fikk absolutt følelsen av at dette er en bane Viktor kan vinne på. Er nødt til å løfte jernspillet litt ut ifra prestasjonene de seneste ukene, men det er han da fullt kapabel til å gjøre.
Jeg gleder meg til å se hva Viktor kan få til og håper han har ladet batteriene godt, for på Augusta er det ingen rom å miste hverken presisjon eller konsentrasjon.

Mulige overraskelsesmenn

Will Zalatoris
Så er vi der igjen, Will Zalatoris skal ut på nye eventyr. Det var i US Open før jul at eventyret startet, og siden den gang har han ikke sett seg tilbake. Spillet hans er formet for Augusta sine grønne sletter, og spesielt jernspillet inn mot green har vært fantastisk over lang tid.
Debuterte for en måned siden i Players med en fin 21. plass, og nå skal han debutere i Masters. Det er i år 42 år siden Fuzzy Zoeller ble første, og hittil eneste, spiller til å vinne på sitt aller første besøk til Augusta. Kanskje kan Zalatoris bli den andre i rekken.
Joaquin Niemann
Han nevnes ikke like ofte som Morikawa, Wolff og Hovland, og det er faktisk litt ufortjent. En bunnsolid 22 åring som begynner å få mer og mer erfaring under beltet. Niemann har ikke misset en eneste cut så langt i sesongen, en sesong som har gitt 6 topp 26 plasseringer hvorav fire er topp 10.
Har til gode å prestere i Majorturneringer, men en gang må bli den første. Augusta er en fin bane for Niemann å begynne på for en av tourens aller mest solide spillere. Kan Angel Cabrera vinne rangert som nummer 69 i verden, ja da kan jammen med Joaquin Niemann gjøre det rangert som nummer 26.
Matt Wallace
Danny Willett sto frem når Spieth kollapset i 2016, og kanskje er det landsmannen Wallace sin tur i en major. Ble nummer tre i forrige ukes Valero Texas Open, mye takket være et knallsterkt spill inn mot green. Wallace er også topp 15 på scoresnitt på par 5 hull, og kommer godt ut i de fleste deler av spillet.
Engelskmannen klarte cuten på Augusta for første gang i november, og spiller i sin tredje Masters.
FedEx St. Jude Championship
Fornøyd Hovland etter første FedExCup-turnering: – Jeg spilte mye bedre i dag
2 TIMER SIDEN
FedEx St. Jude Championship
Millimeterne ikke på Hovlands side: – Det gjør vondt det
2 TIMER SIDEN