Etter 19 strake runder på 60-tallet og PGA Tour-rekord ble det «kun» en delt 41. plass under ZOZO Championship i Japan for Viktor Hovland. Er det lov å være skuffet, eller forventer vi allerede for mye av Viktor?
Det er kun gått litt over fire måneder siden 22-åringen ble proff etter å ha slettet selveste Jack Nicklaus sin rekord for laveste score over 72 hull av en amatør i US Open. Den golferen i verden med flest majortitler av samtlige satte rekorden på 282 slag under US Open i 1960, og den sto helt til norske Viktor Hovland brukte 280 slag under US Open på Pebble Beach i juni. Før dette hadde Hovland gjort unna en fantastisk amatørkarriere på Oklahoma State-universitetet, med seieren i verdens største amatørturnering, US Amateur 2018, som det store høydepunktet.
Thorps golfblogg
Derfor skiller golfen seg fra andre idretter
15/10/2020 PÅ 10:15
Siden den gang har vi blitt vant med det smittende smilet, de snorrette drivene og runder på 69 slag eller bedre. Fra han debuterte med en delt 54. plass på Travelers Championship, uken etter US Open, har det vært en kontinuerlig opptur for Viktor. Fasit er seks strake topp 16-plasseringer og 22 strake runder under par, hvor 19 av de kom på rad slik at han slettet Bob Estes sin PGA Tour-rekord på 17 strake runder satt i 2001. Så er det da lov å bli litt skuffet etter en delt 31. plass i Korea og en delt 41. plass i Japan?
Selvfølgelig er det ikke det. Det ville vært helt urimelig å forvente at han skal levere topplasseringer på løpende bånd, klare hver eneste cut, slette rekorder hver uke og aldri ha en turnering hvor han ikke bommer en fairway eller green. Det er rett og slett utrolig å være vitne til det nordmannen har levert på golfbanen i sine fire første måneder som proff og det faktum at vi så tidlig har kommet til et punkt hvor vi forventer å se hans navn i toppen hver uke. Han viser et potensial og en stabilitet som er helt unik og virker upåvirket av forventninger og press fra alle hold. For selv om to av hans argeste konkurrenter, Matthew Wolff og Collin Morikawa, allerede har vunnet, så er det utvilsomt Viktor som har vært mest stabil i begynnelsen av disse tre karrierene.
Han har allerede vært hyppig nevnt blant favorittene i enkeltturneringer og er ranket topp 25 i fem av seks nøkkelkategorier når det kommer til statistikk på spillernes prestasjoner. Han har på rekordtid blitt en favoritt blant fans og media, og til med neste års Ryder Cup kaptein Padraig Harrington har nordmannens navn på blokka. Det var absolutt ikke tilfeldig at Harrington og Hovland ble satt sammen de to første rundene når Viktor dukket opp i BMW PGA Championship på Wentworth i september, og det er surrealistisk å tenke på at han etter under et halvt år som profesjonell er høyaktuell for det europeiske laget som møter USA på amerikansk jord om ett år.
Så selv om de to turneringene i Asia var to muligheter til å samle sammen enda litt flere poeng, og få et lite forsprang på mange av de andre nykommerne, er starten av 2019/2020-sesongen ingenting annet enn lovende. Tre turneringer og en måned ut i sin første fulle sesong på PGA Touren har han allerede samlet opp en topp 10-plassering, slettet en 18 år gammel rekord og ligger som nummer 54 på FedEx Cup listen med 107 poeng. En meget god start som viser at vi har masse å glede oss til, både i år og i sesongene som kommer.
Hovland har også krabbet opp til plass nummer 90 på verdensrankingen og er med det første nordmann noensinne innenfor de 100 beste golferne i verden. Jeg blir ikke overrasket om vi ser flere rekorder falle i tiden fremover og jeg blir heller ikke overrasket om vi finner Viktor på listen over forhåndsfavoritter når han igjen står på startstreken i Mayakoba Golf Classic 14. november.
Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før en ny rekord slettes, og vi får den første norske spilleren som vinner en turnering på PGA Touren. Så får vi bare håpe at Kristoffer Ventura og de andre følger etter.
Thorps golfblogg
Ekspertens lovord: – Vanvittige, vidunderlige Viktor!
03/09/2020 PÅ 10:23
Thorps golfblogg
Skuffelsen, overraskelsen og årets øyeblikk
24/03/2020 PÅ 18:59