Hvert eneste år på PGA Touren dukker det opp nye navn, nye fjes og nye stjerner på golfhimmelen. Hvem er det som denne sesongen vil blomstre for fullt og kanskje ende opp som «rookie of the year»?
Her er fem stykker jeg tror det er verdt å holde et ekstra øye på:
Thorps golfblogg
Derfor skiller golfen seg fra andre idretter
15/10/2020 PÅ 10:15

1. Scottie Scheffler – 23 år fra Dallas – Verdensranking 66

23-åringen fra Dallas er ingen ukjent personlighet i golfverden, spesielt ikke i Amerika. Han vant US Junior Amateur i 2003 og ble beste amatør under US Open i 2017. Scottie ble proff i 2018 og kvalifiserte seg til Korn Ferry Tour 2019 gjennom Korn Ferry Tour kvalifiseringen.
Scheffler vant to turneringer på fjorårets Korn Ferry Tour og endte til slutt som nummer en på sammenlagtlisten. Dette gir han full ranking på årets PGA Tour og en plass i Players Championship, noe som fort kan gi en liten fordel kontra de andre nykommerne. Scottie startet sesongen med en topp ti plassering på Greenbrier i september, hvor han også ledet turneringen halvveis. Senere har det kommet ytterligere to topp ti plasseringer og han har klart samtlige cutter. Amerikaneren har allerede samlet sammen 387 poeng på FedEx Cup rankingen og er med det så godt som sikret en plass i playoffs i august. Scheffler er en tidlig favoritt til «rookie of the year» og hans første seier er nok ikke langt unna.

2. Viktor Hovland – 22 år fra Oslo – Verdensranking 92

Hovland er nok nykommeren med aller størst forventninger på sine skuldre og mange er spente på hvordan nordmannen vil sette sitt preg på touren i 2020. Etter en av de beste amatør og collegekarrierene i nyere tid med US Amateur tittel i 2018 og beste amatør i Masters og US Open i 2019, kvalifiserte han seg til PGA Touren gjennom to strålende turneringer i Korn Ferry Tour finalen. Oslo-gutten startet sesongen med en meget god 10. plass i Greenbrier og fulgte opp med å sette PGA Tour rekord med 19 strake runder på 69 slag eller bedre.
Viktor fikk invitasjon til å spille de to turneringene i Asia i oktober, men klarte ikke helt å ta vare på de mulighetene med delt 31. plass som beste i CJ Cup. Hovland vil få spille mange turneringer på sin kategori og gjennom sitt navn og prestasjoner vil han nok også få invitasjoner til de større turneringene. Så langt i år er fasit 107 poeng på FedEx Cup, noe som gir en 90. plass på rankingen per i dag. Viktor har alt som trengs for å lykkes ute på touren og det er i mine øyne bare et spørsmål om tid før det norske flagget vifter i toppen av resultatlistene.

3. Scott Harrington – 39 år fra Oregon – Verdensranking 200

Det var et spesielt og meget rørende øyeblikk på siste greenen under Korn Ferry turneringen i Portland i august da Harrington sikret sitt PGA Tour kort. Et år tidligere hadde han tatt fri fra golfen for å hjelpe sin syke kone å bli kvitt kreftsykdommen, og det var nettopp derfor det ble så spesielt når hun var til stede da Harrington fikk sin drøm oppfylt i en alder av 38 år. En strålende sesong på Korn Ferry Tour i fjor med fire topp ti plasseringer ble altså kronet med en plass i det gjeveste selskap.
Scott er en meget stabil spiller som leverer jevne og gode resultater hver uke, noe sesongstarten også bekrefter. Tre topp 25-plasseringer og en delt 2. plass i Houston Open å vise til så langt, gjør at Harrington allerede har skrapet sammen 327 FedEx Cup poeng. Kom inn på Korn Ferry Tour i 2003 og har altså brukt 16 år på å komme seg til PGA touren. Harrington kommer til å nyte hvert øyeblikk og vil nok for mange være en meget populær spiller med sin bakgrunn og historie.

4. Doug Ghim – 23 år fra Illinois – Verdensranking 413

Den tidligere verdenseneren for amatører måtte sette en putt fra 3 meter på det siste hullet i den siste turneringen på Korn Ferry Tour finals for å sikre sitt PGA Tour kort. Ghim leverte varene og kunne juble for å ha fått drømmen oppfylt etter kun en sesong på Korn Ferry Tour. Ghim tapte finalen i 2017 utgaven av US Amateur, noe som ga en plass i både Masters og US Open i 2018.
Akkurat som vår egen Viktor Hovland tok den nå 23 år gamle amerikaneren vare på muligheten og ble beste amatør under Masters i 2018. Ghim, som gikk på University of Texas sammen med Scheffler, har ikke fått en like god start på touren som noen av de andre på denne listen. Kun to av fem turneringer har han fått spille alle fire rundene. Ghim må nok belage seg på å ta sjansene når de kommer da han havnet blant de siste som sikret seg spillerettigheter for årets sesong, men det er liten tvil om potensiale i spillet til Doug Ghim.

5. Maverick McNealy – 24 år fra Nevada - Verdensranking 417

Maverick Scott McNealy har i likhet med Hovland og Ghim også vært ranket som verdens beste amatør før han tredde inn i de profesjonelle rekker. Den tidligere Stanford eleven kvalifiserte seg som 18 åring til US Open i 2014, der han endte med å misse cutten. McNealy var i 2016 nær ved å gi opp drømmen om å bli proff golfspiller for en karriere i sin fars fotspor innen business. Det endte likevel med at han ble proff etter å ha representert USA i Walker Cup i 2017 og to år senere var han altså klar for sin første sesong i det gjeve selskap etter å ha blitt blant de 25 beste på Korn Ferry Tour.
Amerikaneren startet sesongen tungt med to strake missed cuts, men har etter det løftet spillet betraktelig og klart cutten i seks turneringer på rad. I disse turneringene har halvparten av rundene til McNealy vært på 69 slag eller bedre og han er samlet 45 under på de siste 6 turneringene. Liten tvil om at potensiale og nivået er der på sitt beste, men det blir en utfordring for Maverick å få nok ut av sine gode uker.
Sett denne?
Thorps golfblogg
Ekspertens lovord: – Vanvittige, vidunderlige Viktor!
03/09/2020 PÅ 10:23
Thorps golfblogg
Skuffelsen, overraskelsen og årets øyeblikk
24/03/2020 PÅ 18:59