Viktor Hovland har langt på vei etablert seg som en av verdens fremste golfspillere.
I denne ukens Memorial-turnering får 22-åringen bryne seg på det sterkeste feltet noensinne i en PGA-turnering.
The Memorial Tournament
Rufsete Hovland-spill: – Det er ett av de enkleste hullene på banen
18/07/2020 KLOKKEN 21:16
Ikke mindre enn 9 av de 10 beste på verdensrankingen stiller til start i Ohio. Hovland er på sin side nummer 33, men forhåpentligvis stopper det ikke der. Forhåpentligvis ligger han selv topp 10 en gang i fremtiden.
Så – hva kreves for å være blant verdens 10 beste golfspillere? Vi har sett på tallene fra alle deler av spillet i form av «Strokes Gained», altså slag tjent i forhold til resten av PGA Tour-feltet denne sesongen, og sammenlignet Hovland med de ti beste.
Resultatene kommer her (saken fortsetter under):

Hovland vs topp 10

Foto: Eurosport

Strokes Gained (utslag):
Viktor Hovland er kjent som en av verdens beste fra tee. Dette skinner også gjennom i tallene. Nordmannen er faktisk bedre enn snittet i topp 10 (+0.273). Dette betyr at Hovland tjener 0.273 slag per runde på utslagene i forhold til den gjennomsnittlige topp 10-spiller.
Kommentar fra Eurosports golfekspert Marius Thorp:
– Dette er helt fantastiske tall. Å prestere så jevnt over så lang tid på forskjellige baner under forskjellige forhold er meget imponerende. Og det er ikke bare i år han har hatt slike tall, han hadde det også i fjor. At han flere ganger har vært best av samtlige her er helt vanvittig. Det er vanlig å variere en del her, men de dårlige rundene til Viktor er langt bedre enn gjennomsnittet uansett.
Strokes Gained (innspill):
Belønningen med gode utslag er at man får bedre muligheter til å slå gode innspill. Dette viser seg også i tallene, hvor Hovland faktisk er markant bedre enn snittet blant topp 10 (+0.436). 22-åringen tjener altså nesten et halvt slag per runde på verdens ti beste spillere i snitt!
Kommentar:
– Fordelen med de gode utslagene er at man havner i gode posisjoner, men så er man jo nødt til å ta vare på disse også. Det er det tydelig at Hovland gjør. Å tjene nesten et halvt slag per runde til verdens beste spillere er helt ekstremt. Innimellom har han selv sagt at jernspillet har vært litt off, men tallene viser at han presterer helt der oppe. Også her har han vært oppsiktsvekkende stabil både i år og i fjor, noe som er veldig imponerende.
Shots Gained (utslag til innspill):
Denne statistikken omhandler slag tjent mellom tee og green. Her er ikke Hovland like dominerende i forhold til snittet blant topp 10, men han er fortsatt bedre (+0.151). Det betyr altså at Hovland tjener 0.151 slag i snitt per runde fra han slår ut på et hull til han ligger på greenen.
Kommentar:
– Grunnen til at han ikke tjener flere slag på de 10 beste i snitt her, er på grunn av det som skjer rundt og på green. Og de tallene kommer vi til nå.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Mistet det etter Hovlands monsterdrive: – Hva er det for et slag?!

Strokes Gained (nærspill – rundt green):
Det er ingen hemmelighet av mye av svakhetene i Hovlands spill ligger på og rundt green. Dette kommer også tydelig frem i tallene. Hovland taper i snitt 0.316 slag til feltet når det gjelder nærspillet rundt green, og til topp 10 er avstanden 0.521 slag.
Kommentar:
– En formsvak Brooks Koepka er den eneste som taper slag (0.033) blant de som er i topp 10. Her ser man tydelig hvor Hovland må forbedre seg, og hvor mye. Det er ikke nødvendigvis slik at han også her skal tjene et halvt slag på feltet, men å få tallene opp rundt snittet. Se på DeChambeau for eksempel (0.052) – kommer han seg opp der, vil det være mer enn nok. Det er helt klart at nærspillet til Hovland må bli bedre, for de få gangene driveren og jernspillet ikke sitter helt, kan denne kategorien redde inn mye på en ellers dårlig dag.
Strokes Gained (putting):
Putteren er ikke kjent for å være Hovlands beste venn, og det ser man også på tallene. For det er ikke bare rundt green at Hovland har en jobb å gjøre – også på greenen er det et stykke opp til de beste. Riktignok er ikke avstanden opp til feltet så stor (0.158 tapte slag per runde), men til topp 10 er den nesten like stor som i nærspillet (0.510).
Kommentar:
– I puttingstatistikken er det viktig å huske på at man ikke tar hensyn til hvordan putten heller og om man putter i nedover- eller oppoverbakke. Eksempelvis kan Viktor ha en runde hvor han treffer mye greener, men havner på feil side av flagget hvor han må putte med mye helning. Den type putter er mye vanskeligere å sette, og da vil tallene se verre ut enn det de kanskje egentlig er.
– Likevel er det tydelig at han er nødt til å bli bedre på green fra kortere avstand, spesielt mellom 5 og 12 fot (2 og 5 meter). Her har man mye birdie-muligheter, også en del par-putter han misser når han først er i problemer. Får han hevet seg opp til der McIlroy ligger (0.039), og han er jo ikke kjent som noen fantastisk putter, så vil det være mer enn godt nok.
Strokes Gained (total):
Totalt sett tjener Hovland godt over ett slag per runde (1.213) til den gjennomsnittlige PGA Tour-spiller. Måler man det derimot opp mot verdens 10 beste spillere (1.572), er Hovland litt i bakleksa med 0.359 tapte slag.
Utifra de ulike kategoriene er det tydelig at det er nærspillet og puttingen som må jobbes med. Hovland taper over et slag til sammen om man slår nærspill og putting sammen. På den andre siden er alt som skjer fra tee til green meget hyggelig lesning – her ligger vår mann allerede foran snittet hos verdenstoppen.
Kommentar:
– Totalt sett har han prestert enormt bra, og veien opp til topp 10 er kort for Viktor. Med små forbedringer rundt og på green, i tillegg til å bevare det fantastiske spillet med de lange køllene, er jeg overbevist om at han kan bli en topp 10-spiller i verden!

Nytt spektakulært Hovland-slag: – Finn hjertestarteren!

The Memorial Tournament
Slik oppsummerer Hovland fredagens sterke runde
18/07/2020 KLOKKEN 08:24
The Memorial Tournament
Hovland etter kanonrunden: – En veldig bra dag
17/07/2020 KLOKKEN 22:12