Torsdag 20. august går startskuddet for FedExCup Playoffs. Tre turneringer på tre uker runder av 2019-20-sesongen, og for første gang har vi en nordmann på startstreken.
Viktor Hovland har hatt en vanvittig debutsesong som proff på PGA Touren, men i løpet av disse tre ukene kan 22-åringens status i golfverden nå nye høyder.
Golf
Hovland om den heftige debatten: – Skjønner ikke tankegangen bak
9 TIMER SIDEN
Nordmannen ligger før Playoffs som nummer 28 på FedExCup-rankingen, som rangerer spillerne etter hvordan de har prestert på PGA Touren i inneværende sesong.
Håpet er at Hovland skal holde seg innenfor den «magiske» grensen på 30, da de 30 best rangerte er de som får spille den tredje og avsluttende turneringen i Atlanta, Tour Championship. Her skal vinneren av årets FedExCup kåres, og over 60 millioner dollar deles ut.

Så – hvordan fungerer egentlig FedExCup Playoffs?

Turnering 1: THE NORTHERN TRUST, 20-23. august (125 spillere)
FedExCup Playoffs består av tre ulike turneringer. Den første, THE NORTHERN TRUST, inneholder de 125 høyest rangerte spillerne på FedExCup-rankingen, som finnes her.
Normalt sett er det disse 125 som beholder full spillerett på Touren for neste sesong, men i år har kategoriene blitt fryst grunnet koronapandemien.
THE NORTHERN TRUST spilles på TPC Boston og har et normalt PGA Tour-format. Det vil si at det spilles med en cut etter de to første rundene.
Det som derimot ikke er normalt, er antall FedExCup-poeng som deles ut. I de to første Playoff-turneringene triples nemlig antall poeng (1500 til vinneren) i forhold til en normal PGA Tour-turnering (500 til vinneren). En oversikt over poengfordelingen i FedExCupen finnes her.
Det bygger altså opp til potensielt store endringer i rankingen før den neste turneringen, BMW Championship.
Ekspertens dom:
«Dette er en viktig turnering for de som ligger godt utenfor og ikke minst rundt topp 70. Disse spillerne må prestere for å forlenge sesongen og komme seg videre. De beste spillerne vil kunne slappe av litt under denne uke, men de vil jo også kjempe om de øverste plasseringene og har ikke råd til å falle langt bak. Flere av de beste kommer til å levere fra start i Playoffs, så det er ikke mye rom for store feilskjær. I gjennomsnitt siden 2007 har spilleren som har endt som FedExCup-vinner startet playoffs på en 13. plass på listene, i år er dette Abraham Ancer.
For Viktor sin del blir det viktigste den første uken å ta med seg en god følelse videre i playoffs. Hovland er klar for BMW Championship, men en god turnering denne uken vil styrke posisjonen hans og øke sannsynligheten for å komme seg til Tour Championship.»
Turnering 2: BMW Championship, 27-30. august (70 spillere)
Mens de 125 best rangerte spillerne får delta i THE NORTHERN TRUST, er det kun de 70 beste som får bli med videre til BMW Championship uken etter.
Det er rett og slett slik at man setter en strek etter de 70 best rangerte spillerne på FedExCup-rankingen etter at THE NORTHERN TRUST er ferdigspilt. For Viktor Hovlands del skal hans foreløpige 28. plass være godt nok til å komme seg inn i BMW Championship uansett resultat i Boston.
Det deles også her ut triple poeng, men i motsetning til THE NORTHERN TRUST spilles denne turneringen uten cut. Det vil si at hele feltet får spille alle fire dager, uavhengig av hvilke scorer man leverer.
Men presset er likevel stort – er man ikke inne blant de 30 beste ved turneringsslutt, går man glipp av Tour Championship, og sesongen er over.
Ekspertens dom:
«Forutsetningene endrer seg litt foran BMW da det ikke vil være noen cut og alle vil få spille de 4 rundene. Alt fokus vil ligge på å komme seg til finalen, som vil være lukrativt på mange måter. Presset vil øke på spillerne som ligger et stykke bak topp 30, men med triple poeng på spill kan det skje store endringer på en tettpakket FedEx Cup-liste.
Viktor vil med stor sannsynlighet være innenfor, eller veldig nære, topp 30 før denne uken, så dette blir en viktig uke for vår mann. Det fine er at han er garantert de fire rundene, noe som gir et litt mindre press på runde én og to enn hvis det hadde vært cut. Hovland er stabil og har et høyt laveste nivå, noe jeg tror vil være en styrke inn i Playoffs.»
Turnering 3: Tour Championship, 4-7. september (30 spillere)
Der feltet ble kuttet fra 125 til 70 før BMW Championship, kuttes det fra 70 til 30 før Tour Championship – turneringen som avslutter sesongen og avgjør hvem som vinner FedExCupen.
På East Lake GC i Atlanta er det altså kun de 30 best rangerte spillerne som får delta. I likhet med BMW Championship spilles turneringen uten cut, men der stopper også mye av likheten.
For i Tour Championship deles det ikke ut FedExCup-poeng. Denne turneringen spilles med et slags jaktstart-system, som betyr at de spillerne som ved turneringsstart ligger best an i FedExCupen får tildelt en fordel i form av reduserte antall slag.
Spilleren som ligger på førsteplass ved turneringsstart starter på -10, nummer to på -8, og så fortsetter det ned til femteplassen på -5. Nummer 6-10 starter på -4, 11-15 på -3, og slik fortsetter det ned til nummer 26-30 som starter på par.
Den spilleren som til slutt står igjen som turneringsvinner, vinner også hele FedExCupen sammenlagt.
Ekspertens dom:
«Den store finalen. De 30 beste spillerne belønnes under den siste uken og med det nye scoringsystemet for Tour Championship er det en klar fordel å være blant de 5-10 beste inn i denne uken. De som ligger fra 11. plass og bakover har mye å ta igjen på mange spillere, og får en lang vei opp til toppen. I fjor gikk McIlroy inn i finalen som nummer 5 og jeg tror man burde være blant de ti beste for å ha en realistisk mulighet til å løfte pokalen.
Får vi Hovland inn i Tour Championship er det en vanvittig sterk sesong. Det er ikke hvert år at spillere kommer seg til finalen i sin første sesong, i fjor var Sungjae Im den eneste. Tenk å krone denne sesongen med en plass i finalen og kanskje en utmerkelse som rookie of the year, det kan fort skje!»
Den spilleren som til slutt står igjen som turneringsvinner, vinner også hele FedExCupen sammenlagt.
I 2019 var det Rory McIlroy som gikk til topps, og kunne sammen med troféet innkassere svimlende 15 millioner dollar.
I 2020 har vi for første gang en nordmann som er med og kjemper. Står det Viktor Hovland på troféet den 7. september? Det er lov å drømme...
Hele pengeoversikten, samt annen nyttig info, finner du her.

Bryter ut i latter av «norsk» spørsmål: – Jeg skjønte det!

Golf
Hovland hyller norske fans i spillerblogg: – Jeg ønsker å takke dem ekstra mye
I GÅR PÅ 15:29
Golf
Hovland om tilliten fra Tiger: – En stor ære
I GÅR PÅ 08:48