– Dersom én spiller tar det første steget, så vil det kanskje være enklere for andre å følge etter. Det blir veldig spennende å se hvordan dette utfolder seg de neste ukene.
Det sier Marius Thorp om utviklingen vi har sett i golfverden den siste uken.
Golf
Åpner for deltagere fra omstridt tour
22/06/2022 PÅ 09:33
Flere golfstjerner har bekreftet at de kommer til å delta på den Saudi-Arabia-finansierte LIV-touren. Spillere som Phil Mickelson og Dustin Johnson er begge klare for å ta del i den pengesterke touren. I tillegg ryktes det at spillere som Patrick Reed og Bryson DeChambeau snart vil bekrefte det samme.
– Akkurat nå synes jeg ikke at de navnene som har kommet er så veldig overraskende, sier Thorp, som likevel forventer at et større navn snart vil melde «overgang».
– At den store bomben kommer, er vel egentlig nesten uungåelig. Jeg vil tro at en av de aller største med et enda større trekkraft kommer.
Les også: Hevder to nye stjerner er klare for Saudi-Arabia-finansiert tour
Første turnering på LIV-touren går av stabelen i London på torsdag. Marius Thorp tror det er mange spillere som sitter på gjerdet kun timer før det braker løs.
– Jeg tror til og med Viktor (Hovland) følger med. Ikke sånn kjempenøye, men samtlige spillere følger nok med for å se hva dette er for noe.

– Ingen svekkelse

I tillegg til de spillerne som tidligere har blitt nevnt, er profiler som Louis Oosthuizen, Kevin Na, Lee Westwood og Ian Poulter med på den nyetablerte touren.
– Sånn som det står nå, så ser jeg ikke på dette som en svekkelse av feltet på PGA-touren, sier Thorp.
Discovery-eksperten mener PGA allerede har funnet erstatningene til de nevnte stjernene med «den nye vinen» i golfverden.
– PGA-touren har vist gjennom de siste årene at konkurransen er skyhøy, og det dukker opp spillere som Davis Riley, Cameron Young, Will Zalatoris og Viktor Hovland. Det dukker opp nye stjerner fra overalt, så enn så lenge ser jeg ikke på det som noen svekkelse, men det er klart at det er en stor utfordring for PGA-touren.
Det sportslige vil kanskje ikke tape seg med tanke på at spillerne som har gått til LIV-touren har vært et stykke bak eliten den siste tiden, men flere av profilene tidligere har vært publikumsyndlinger.
Thorp tror golffansen vil reagere forskjellig på de som har forsvunnet så langt, men selv tar han det ikke nevneverdig tungt.
– Spør du meg, som har spilt golf lenge og vært gjennom en Tiger-æra, så kjenner jeg at det bryr meg midt på ryggen at Dustin Johnson spiller LIV-golf sammen med med Kevin Na og Ian Poulter. Det er ikke spillere som har interessert meg før, og interesserer meg i alle fall ikke nå.
– Men forsvinner (Rory) McIlroy, (Jordan) Spieth, (Justin) Thomas... det er slike type spillere som trekker folk og fyller opp tribunene. Det er de som publikum kommer for å se. Hvis de forsvinner vil situasjonen se annerledes ut, legger Thorp til.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Slik jobber Hovland når ting butter imot: – Prøver å være snillere med meg selv

Forventer raskt svar

Uavhengig av hvilke spillere som har gått over til LIV-touren, skaper «flukten» hodebry for PGA. Organisasjonen må nå komme opp med en løsning for å unngå at nettopp spillere som McIlroy, Spieth og Thomas skifter turneringsbeite.
– Det setter garantert i gang en prosess i PGA. Hvorfor skjer dette? Svaret enn så lenge er ganske enkelt: Penger.
– I hovedsak handler dette om penger nå, men det er en utfordrende situasjon for PGA-touren. De har sine turneringsregler. Det er snakk om utestengelser, det er snakk om bøter, det er snakk om alt, sier Thorp.
Thorp forventer at PGA snart vil komme med en uttalelse rundt dette i løpet av kort tid.
– Jeg er veldig spent på hva reaksjonene kommer til å bli. Enn så lenge er det bare rykter.
PGA har gått hardt ut mot de som har snakket om å ta del i LIV-touren. De som har bedt om fritak har fått beskjed om at det ikke kommer til å bli akseptert.
– Skal vi tolke de beskjedene, så vil det bli etterspill. Eksakt hva, er det som blir spennende å se. Vi får se om de holder ord, men enn så lenge er det vanskelig for oss å vite, fortsetter Marius Thorp.

Øke potten?

I åpningsturneringen av LIV-touren, som spilles i London til helgen, ligger pengepotten på svimlende 235 millioner kroner. Det er det dobbelte av det spillerne i US Open vil kjempe om senere i juni. Vinneren av turneringen i London får 38 millioner kroner.
I tillegg vil hver enkelt spiller som deltar være garantert en andel.
– Jeg tror aldri at PGA-touren kommer til å tilby startpenger slik som LIV gjør. PGA-tourens utvikling i prispenger går bare oppover den også. Det blir større og større premiepotter.
– Om dette presser PGA til å øke enda mer, kan vi vel kanskje se at skjer. Men at de kommer til å betale utøvere for å starte turneringene tror jeg ikke. Det kan jeg ikke se for meg, forteller Thorp.
Eksperten mener at det er de økte summene som gjør at flere spillere nå velger å forlate PGA-touren til fordel for LIV, og han forstår at flere av de yngre spillerne sliter med å si nei til de enorme beløpene.
Samtidig stusser han på hvorfor de søkkrike veteranene velger å gjøre det samme.
– Jeg kjøper ikke forklaringen med at det er konseptet eller at LIV-golf skal være med å løfte sporten som er grunnen til at det frister. Jeg synes det er ganske klart hvorfor spillerne gjør det. Jeg har større forståelse for hvorfor spillere som Kevin Na og de yngre gutta gjør dette enn de som har tjent masse penger og er store ikoner innenfor sporten, sier Thorp, som peker på blant annet Dustin Johnson.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Har eget Tequila-merke med filmstjerne: – Virkelig stolt

Paradokset

LIV-touren har blitt kritisert for den Saudi-Arabiske finansieringen. Nasjonen har blant annet en historikk med brudd på flere menneskerettigheter, og touren blir kritisert for å være et forsøk på sportsvasking.
Til tross for all kritikken, mener Marius Thorp at det kan komme noe godt ut av omstridte touren.
– Det er deler av konspetet her som er veldig, veldig bra. Jeg har stor tro på at turneringsgolf burde være annerledes enn kun 72 hull hele tiden. Hvis dette kan være med på å sette litt brann under føttene på PGA-touren til å si at «vi er nødt til å endre formatet», så kan det faktisk komme noe godt ut av det.
Thorp etterlyser flere endringer i PGA. Han mener formatet er ensformig og at det kunne ha godt av større variasjon i programmet, og mener de kan hente inspirasjon fra blant annet europatouren, som denne uken har en kombinert lagturnering med damer og herrer.
– De har muligheten til å bruke dette til deres fordel gjennom å utvikle deres produkt, for det virker som om det er ganske bred enighet om at det er rom for nettopp det. Det vi kan håpe på er at PGA-touren, sammen med europatouren og begge dametourene, klarer å løfte sine produkter og gjøre det enda bedre. Det er noe som jeg tror vil bidra til å løfte sporten, forteller golfeksperten.
Sett denne?

Dette Hovland-slaget forbløffer: – Spenstig

Golf
«Back to basics» for Hovland: – Passer bra å få ting på avstand nå
18/06/2022 PÅ 17:21
Golf
Endrer planene i siste øyeblikk – Hovland dropper turnering
18/06/2022 PÅ 11:32