• Se Viktor Hovland i Sentry Tournament of Champions fra 6-9 januar på Discovery+ og Eurosport Norge!
«Den vanskelige andresesongen» er et uttrykk som ofte trekkes frem i flere idretter. Golf er intet unntak. Viktor Hovlands aller første fulle sesong på Touren var helt strålende, og vår mann skapte enorme forventninger til den neste. Ville han klare å følge opp?
Det ville han – og vel så det. Sesong to var faktisk enda bedre! Hva er det som ligger bak Hovlands enorme prestasjoner, og som gjør at han er i ferd med å stabilisere seg helt i den ypperste verdenseliten?
Sentry Tournament of Champions
Klatret etter god avslutning på Hawaii: – Ny Hovland-søndag
09/01/2022 PÅ 22:08
Det skal vi se på nå, gjennom et dypdykk i statistikken.
Utslag
Vi starter på utslagsstedet, hvor Viktor som kjent har sin største styrke. I supersesongen som ble avsluttet med en 5. plass i FedExCupen var det kun fire spillere som presterte bedre fra utslagsstedet.
Hovland tjente 0,656 slag på feltet per runde. Det som gjør vår mann til en av verdens beste på dette punktet er at han har maktet å øke sine lengder uten at det har gått utover presisjonen.
Han traff i 20/21-sesongen et lite hakk flere fairways enn i 19/20, med 63,86% mot 63,24%. Samtidig var utslagene i snitt noen meter lengre. Vi vet jo at han fra før av allerede var i verdenstoppen, så selv om forbedringene kan virke ørsmå er det absolutt merkbart for Hovland. Det skremmende er jo at det så langt i 21/22 sesongen ser enda bedre ut med økte lengder og også økt presisjon (72,62%).
Den største fordelen ved å være så sterk som Viktor er fra tee, er at forutsetningene alltid vil være gode for å kunne prestere, uavhengig av forhold, bane, vær og vind.
Innspill
Også inn mot green har Hovland etablert seg som en av de sterkeste på Touren, selv om vi har sett noe mer variasjon her enn fra utslagsstedet. Sommeren hvor han spilte på sponsorinvitasjoner var han helt fenomenal med jernene og tjente nesten et helt slag i snitt per runde, og i sin første fulle sesong i 19/20 var han også trygt inne blant de ti beste med 0,633 slag tjent per runde. I starten av fjorårssesongen var trenden også god, men variasjonen noe større etter grunnet skifte av jernkøller til en blades variant som er noe mer krevende å spille med.
Da han skiftet tilbake i Tour Championship i august hoppet også statistikken litt opp og nærmere der tallene var før bytte av jernkøller, og slik har det også fortsatt. Med disse i210-jernene som er i bagen nå har han selv uttalt at han har mindre skru og at han dermed klarer å slå enda flere jernslag nærmere pinnen, noe vi virkelig fikk bevis på i Mayakoba og på Bahamas.
Verdt å notere seg er også at Viktor selvfølgelig traff mye greener med tett opp mot 70% og han var i 20/21 sesongen i snitt 10 meter unna flagget per greentreff. Selv om det absolutt er godkjent, vil han ved å senke denne noe få enda bedre birdiemuligheter. Viktor har sin største styrke fra mellom 115-135 meter og fra 160-180 meter, mens det aller største forbedringspotensialet ligger i wedger fra under 115 meter.
Sett denne? Saken fortsrtter under:

Slik tenker Hovland når han velger ut turneringer

Nærspill
Den store akilleshælen så langt i Hovlands korte karriere er nå i ferd med å snu. Som han selv har uttalt, er det fortsatt «work in progress», men både teknikk og selvtillit er tydelig forbedret den seneste tiden. I sin første sesong tapte han omtrent et kvart slag (-0,243) per runde på slag rundt green, mens dette snittet var på -0,041 etter fjorårssesongen.
Totalt sett gjorde han flere up and downs (slå seg opp på green og senke den første putten) i 20/21 enn året før, og bedret seg i alle typer slag rundt green. Bunkerspillet hans tok også små steg i riktig retning i fjorårssesongen, så her må vi bare stole på at arbeidet med spillet rundt greenene vil fortsette å gi resultater.
Det er ikke snakk om at dette spillet noen gang skal bli på samme nivå som spillet fra utslaggstedet eller inn mot green, men om han klarer å heve seg opp til snittet på touren, så vil det gi masse selvtillit, mer trygghet og i tillegg fjerne press fra det lange spillet.
Putting
Putting kan være det aller mest frustrerende i golf, og det bød i starten av Viktor sin karriere på mer enn nok hodebry. På det tidspunktet var det aldri stabilt nok, men etter at han tok i bruk Aimpoint har det derimot sett helt annerledes ut. Siden sommeren 2019 har det gått fra å tape i snitt 0,210 til at han i fjor tjente 0,054 slag per runde, og så langt i 21/22 har han faktisk tjent 0,596 slag per runde på green.
Det er ikke så langt unna et helt slag per runde!
Statistikken viser også at han bruker færre putter i snitt per runde og at han setter en større andel prosent putter fra kortere avstand. Det vil si at han får i flere putter fra en avstand man skal kunne forvente å sette puttene. Teknisk sett har Viktor alltid vært solid med putteren, men det er greenlesingen som har vært problemet.
Det er ingen tvil om at Aimpoint har forbedret hans utfordringer akkurat på denne delen, og dermed løftet puttingen opp til et nivå som gjør at han presterer mer stabilt på green. Nå gjelder det bare å terpe videre, bli enda tryggere og slik kunne putte like bra uansett greener og forhold. Så krysser vi fingrene for at årets trend bare fortsetter!
Annet
Ser vi på andre små nøkkeltall fra supersesongen viser det at Viktor gjorde mer enn nok birdies i snitt med 4,40 per runde, cirka en halv birdie mer per runde enn året før. Dette var det kun fem andre spillere gjorde bedre enn vår mann. Snittscoren i 20/21 sesongen var på 69,8 slag, som også plasserte han blant de ti beste.
Vi har jo blitt kjent med begrepet «Hovlandsøndag», men burde kanskje omdøpe dette til «Hovlandfredag» da statistikken viser at andrerundene var hans klart beste i 20/21 sesongen med snittscore på 68,95.
Hovland gjorde det også bra på par 5 hullene, som ofte er nøkkelhull på veldig mange baner, med snittscore på 4,54 slag. En av de aller mest fascinerende statistikkene fra jubelåret, og som tydelig viser at Viktor er blant de sterkeste mentalt, er at han 28% av gangene klarte å svare på en bogey med en birdie på det neste hullet. Det var det kun tre andre som klarte å gjøre oftere enn vår mann!
Med fasit i hånden, både resultatmessig og statistikk sett, må vi kunne kalle Viktor Hovlands andre fulle sesong på Touren for en supersesong. Og det er bare noen dager før 21/22-sesongen fortsetter på Hawaii med Sentry Tournament of Champions.
Fortsetter utviklingen han har hatt til nå, ser jeg ingen grenser for hvor langt dette kan gå!
Sentry Tournament of Champions
Her har han maks flaks: – Det der var ikke meningen
09/01/2022 PÅ 06:02
Sentry Tournament of Champions
Blytung dag for Hovland – sviktet da de andre storspilte
09/01/2022 PÅ 05:35