Under fjorårets turnering skrev Phil Mickelson historie. Kun tre uker før han fylte 51 år vant han PGA Championship. Med det ble amerikaneren den eldste majorvinneren i golfens lange og tradisjonsrike historie.
Det var også hans sjette majortittel, og hans 45. seier totalt på PGA-touren. Det virket å være den perfekte slutten på en enorm golfkarriere for megastjernen Mickelson.
PGA Championship
Fryktelig tung turneringsretur for Hovland: – Ikke godt nok kvalitetsmessig
22/05/2022 PÅ 17:48
Men etter triumfen i PGA-mesterskapet har det meste gått galt for Phil Mickelson i 2022. En karriere som virket å bli avsluttet på topp har siden tatt en stygg tur nedover.

Pause fra golfen

Han var en av de første spillerne som sa seg villig til å spille for den nye Saudi Golf League. Det skapte naturlig nok sterk kritikk i retning Mickelson.
Mickelson har siden beklaget utsagnene sine og tatt en pause fra golfen .
– Det var hensynsløst, jeg fornærmet folk, og jeg er dypt lei meg for ordene jeg brukte. Jeg er mer enn skuffet, og jeg vil gjøre alt for å reflektere og lære fra dette, skrev Mickelson i en pressemelding etter alt bråket i februar.
Han har ikke spilt en turnering siden Farmers Insurance Open i slutten av januar.
Saken fortsetter under videoen.

Stort Ventura-intervju: Nedturen, mentale utfordringer og store endringer

– Bisarr situasjon

Norges store golfstjerne Viktor Hovland snakket om fraværet av Mickelson på en pressekonferanse før turneringe.
– Det er en litt bisarr situasjon, det er helt sikkert. Det er ikke ofte at en regjerende major-vinner ikke kommer tilbake for å forsvare tittelen neste år. Det bare en rar situasjon, sa Hovland på pressekonferansen
Discoverys golfekspert Marius Thorp synes hele situasjon rundt Mickelson er vanskelig, men at Saudi League-oppstyret har hatt en effekt på han er ganske tydelig.
– Jeg synes det er en vanskelig situasjon. Det er tydelig at det er noe der som ikke stemmer. Jeg har sett i sosiale medier at han spiller golf, så jeg tror at golfmessig kunne han stilt og vært klar til å konkurrere. Det er klart at det er noe utenfor golfen som forstyrrer, sier Thorp før han fortsetter:
– Om det er en forpliktelse overfor Saudi-ligaen eller om det er fordi han er på et dårlig sted mentalt, nøyaktig hva det er det er vanskelig å vite.

Elsket av fans

Veteranen Mickelson har vært en av de mest populære spillerne på touren i hele tre tiår etter han hans profesjonelle debut i 1992.
Han vant sin første turnering, The Northern Telecom Open, allerede som amatør året før.
Kjent for sine til tider skjeve utslag, men også hans mirakuløse redningsaksjoner fra både busker og trær.
Det som var helt sikkert var at det alltid skjedde noe rundt Phil Mickelson. Derfor var det ikke unaturlig at det var store folkemengder som fulgte amerikaneren når han spilte turneringer.
Som dette bildet fra fjorårets seier i PGA Championship viser:

Phil Mickelson under sisterunden av PGA Championship i 2021

Foto: Getty Images

Elsket av spillere

Også blant spillerne ute på touren er Mickelson svært populær og de fleste hadde ønsket å se 51-åringen tilbake for å forsvare tittelen. Blant dem Viktor Hovland.
– Det er rar situasjon, og jeg tror at alle hadde ønsket å ha Phil her for å se hvordan han kunne gjort det. Måten han vant turneringen i fjor var ganske spektakulær, sa han før turneringen.
Rory McIlroy - som var en av de som gikk hardest ut mot Mickelson etter han sa seg villig til å spille på den nye Saudi-ligaen - har nå en mildere mening rundt Mickelson og håper å se han tilbake på golfbanen.
– Jeg var litt krass i min kritikk av han. Jeg har nok en mildere mening nå. Phil Mickelson har vært en legende i spillet våres de siste 30 årene og jeg synes ikke at han bør bli utestengt fra golfen. Han har sagt noen dumme ting og fornærmet noen folk, men jeg føler ikke at det gjør det rett å utestenge han, sier McIlroy til Sky Sports.
– Jeg tror at mange spillere vil bli glade for å se han tilbake og at han vil bli ønsket tilbake. Om det er på PGA-touren eller på Saudi-ligaen, det for være opp til han, sier han videre.
Også Thorp håper å se Mickelson tilbake.
– Både spillerne og fansen ønsker at de aller best er med. Og når du er tittelforsvarer etter den turneringen i fjor som gikk inn i historiebøkene, så tror jeg at de fleste ønsket å ha han på plass. Men har for ordne opp i den situasjonen han har satt seg i først, så for han komme tilbake når tiden er klar for det, sier Thorp.
PGA Championship
Tiger Woods trakk seg fra PGA-mesterskapet
22/05/2022 PÅ 12:38
PGA Championship
Ingenting stemte for Hovland under tøffe forhold – falt langt ned på listene
21/05/2022 PÅ 21:15