DUBLIN, OHIO (Discovery): Torsdag fikk golftalentet motta det synlige beviset for at han er årets golfspiller på college-nivået NAIA for 2021/2022. Det var Jack Nicklaus selv som utdelte trofeet som holder golflegendens navn.
Hvert år siden 1988 deles det ut en pris for den beste spilleren på de fem ulike nivåene innen college-golf i USA. Siden 1998 har prisen blitt kalt «Jack Nicklaus Award», og hvert år deles prisen ut som en del av Nicklaus egen turnering The Memorial Tournament.
Golf
Hovland tilbake raskere enn ventet: – Fornuftig
17 TIMER SIDEN
Til Discovery - som var på plass i Ohio - sier 19-åringen fra Florø at det var stort å få prisen av selveste Jack Nicklaus.
– Det var ekstremt kult og veldig gøy å få møte en så stor legende i golfverden.
Unggutten har utmerket seg allerede i sitt første år i statene med to seiere. Nå nylig vant han NAIA Individual Championship som startet på 17. mai i år. Han vant også samme turnering med laget.

Nicklaus hyller norsk golf

Discovery snakket med mannen som prisen er oppkalt etter, Jack Nicklaus, som hadde flere gode ord om Stavang Stubhaug og spår en lovende fremtid for norsk golf.
– Når du ser på alle collegespillerene som finnes i dette landet så er de ikke lenger fra bare USA, de kommer fra hele verden. Jacob spiller for Keiser University i Florida og han har ganske tøff motstand der. Han har åpenbart fått en veldig god start på hans golfkarriere. Han kommer til å følge i fotsporene til Viktor som har hatt en veldig god start på sin karriere og han kommer bare til å bli bedre og bedre for han er en veldig god spiller, sier Nicklaus til Discovery.
– Det var som Jakob sa: Når jeg går nedover gata i Oslo og spør en person om golf så vet de i det minste hva det er, sier golflegenden videre med et smil.
19-åringen tok også muligheten til å spørre Nicklaus om råd når det kom til den mentale biten med golfsporten. Noe han finner interessant.
– Jeg synes det var veldig interessant hva slags tankesett du har sisterunden når det gjerne blir mer press og når du leder. Hvordan tenker da for å holde deg aggressiv og positiv i stedet for at du tenker på alt som kan gå galt.
Saken fortsetter under videoen.

Slik jobber Hovland når ting butter imot: – Prøver å være snillere med meg selv

Collegelivet

Hjemme i Norge har Stavang Stubhaug i en årrekke vist seg som et stort golftalent. Han har konkurrert mot Europa-eliten i hans årskull, og har vunnet turneringer som Srixon Tour i Spania. Etter stor suksess i Europa ble college i USA det naturlige neste steget for talentet.
Han studerer til vanlig ved Keiser University i Florida hvor han følger golfdrømmen. Keiser University er en del av NAIA-divisjonen, det fjerde øverste nivået innen college-idrett.
I USA finnes det fem forskjellige nivåer innen college-idrett. Toppnivået heter Division I, så følger II, deretter III, og de to laveste nivåene heter NAIA og NJCAA.
– Det var det jeg følte var den beste muligheten jeg hadde. Der ville jeg få gode muligheter til å trene hele året rundt. Det er varmt og norsk sommer hele året. Så det var en blanding av tilbudet jeg fikk, fasilitetene, været og hele den pakka som fikk meg til å føle at jeg kan utvikle meg og bli en enda bedre golfspiller der, forteller Stavang Stubhaug om hvorfor det ble nettopp Keiser University.
Planen videre for Stavang Stubhaug er British Amateur om en uke hvor han håper å slå bra fra seg. Han har tre år med collegegolf foran seg hvor målet er å utvikle seg og forhåpentligvis slå følge med Viktor Hovland ute på PGA touren.
Som førsteårsstudent på Keiser har han vunnet to ganger, inkludert NAIA Individual Championship og for lags om nevnt. Han har ti topp 10-plasseringer i år og han har også fått utmerkelser som «Phil Mickelson Outstanding Freshman Award» og «PING first-team All-American».

Inspirert av Hovland

Han forteller også om Viktor Hovland og hvor stor inspirasjon han har vært for han.
– Det har vært veldig kult og gøy å se at noen fra Norge faktisk kan ta det steget og gå hele veien. Du tenker jo at det er mer overkommelig for deg selv også når du ser hva Viktor har fått til. Det er litt verre før når du ikke har sett noen nå helt opp tidligere, sier 19-åringen fra Florø.
Stavang Stubhaug var også på plass å fulgte Hovland på hans tredjerunde i The Memorial.
– Det var veldig gøy. Jeg var jo og så på The Players tidligere i år, men jeg fikk bare sett ett slag for jeg var der bare fredag og lørdag. Så det var gøy å få se han litt mer enn det. Det er lærerik å se selv om det var en dårlig dag for han. For du kan se hvorfor det var nettopp en dårlig dag. Hva han gjør som blir feil og lære av det òg, sier Florøgutten.
Golf
PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren
28/06/2022 PÅ 19:50
Golf
Åpner for deltagere fra omstridt tour
22/06/2022 PÅ 09:33