• Se Viktor Hovland og Kristoffer Ventura i Mayakoba Golf Classic på GOLFTV fra 20:00 torsdag. Få tilgang her!
Montasje: Instagram / @radargolfpro og Getty Images
Etter en tre uker lang pause er Viktor Hovland tilbake i aksjon i denne ukens Mayakoba Golf Classic. Og det er en 24-åring proppfull av selvtillit som pegger opp i Mexico - for i turneringspausen har Hovland fått enda mer tid til å jobbe med de stadige endringene i sitt eget spill.
Mayakoba Golf Classic
Hovland etter triumfen: – Nesten mer en lettelse
08/11/2021 KLOKKEN 08:05
– I de siste turneringene har jeg prøvd å jobbe på noen ting, samtidig som jeg selvfølgelig har prøvd å prestere best mulig. Og jeg føler at de tingene vi har jobbet på har blitt bedre egentlig med en gang, sier Hovland til Eurosport.

Fruktbart samarbeid

Ett av de viktigste områdene Hovland har jobbet med er å øke lengdene sine.
– Sånn som på CJ Cup var fokuset på å få mer «speed». Jeg hadde en bra speed-session med Jeff Smith, som jeg jobber med nå. Jeg har fått en litt lengre driver og prøvd å gjøre noen speed-driller. Da fikk jeg ballspeeden min opp til 180 miles per hour flere ganger, som jo er mye mer enn jeg noensinne har hatt før, sier Hovland.
– Gjennom TourCasten fra CJ Cup kunne jeg se at ballspeeden min var oppe i 176 på et par av drivene, og gjennomsnittlig lå jeg på 173-174. Så det er utrolig bra for min del, spesielt når jeg ikke slår noe særlig skeivere, fortsetter han.
Jeff Smith har lagt ut flere videoer med Hovland på sin Instagram-konto «radargolfpro»:
For der nordmannen i fjor snittet på i underkant av 170 mph, har han nå – med hjelp fra blant andre Jeff Smith – økt ballhastigheten betraktelig.
– Jevnt over kommer det til å tjene meg veldig mange slag, noe jeg så nå sist i Houston. Jeg tror jeg var nummer to i Strokes Gained: Off The Tee (Slag tjent fra tee) på en bane som skal favorisere de som slår veldig langt. Så jeg hadde en bra kombo med gode lengder samtidig som jeg slo ganske rett. Det kommer til å hjelpe meg spesielt i majors, hvor man virkelig trenger hastighet og få ballen til å stoppe på greenene. Så det er kult å se at ting begynner å falle litt på plass, sier Hovland.
– Det virker som du drar mer til enn tidligere også?

– Ja, men jeg har jo egentlig alltid tatt i det jeg kan. Men det ser nok annerledes ut når du er komfortabel med noe. Jeg merker det med å se på min «gamle» sving – tempoet i baksvingen var så sykt sakte, og da er det veldig vanskelig å slå langt. Det er noe jeg har jobbet med. I stedenfor å tenke at jeg skal slå hardt, handler det om å slå raskt. Så fokuset har vært på å komme seg ut av den komfortsonen og pushe grensene – skal man slå lengre, så må ting skje fortere. Man må rett og slett bare skru av den delen av hjernen som sier man må holde igjen og treffe fairway. Å stole på seg selv, rett og slett.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Hovland kommer med dette rådet til unge norske golfere: – Det er det viktigste

Bryson-bølgen

En av de som har vært med å inspirere både Hovland og resten av golf-eliten til å jakte økte lengder, er Bryson DeChambeau. Den amerikanske kjempen bestemte seg i oktober i fjor for å forvandle kroppen sin i jakten på å forbedre både sin egen helse og golf.
På et snaut år har DeChambeau gått fra å veie litt under 90 kilo til over 110 – og han har ingen planer om å stoppe. Store deler av vektøkningen består av muskler, noe som også har gjenspeilet seg i de vanvittige lengdene amerikaneren har på utslagene sine.
Hovland er fornøyd med med sin egen måte å følge «Bryson-bølgen» på.
– Jeg føler jeg har funnet en bra måte å gjøre det på. Skal man utvikle noe og bli bedre, må man pushe grensene litt. Man kan ikke bare svinge litt hardt her og der og tro at man plutselig skal begynne å slå lengre. Man må ha noen driller og...ja, du ser jo når Bryson står på driving rangen – han går jo «all out». Det er sånn man må gjøre det.
– Jeg merker selv at at når jeg har fått mer hastighet, så svinger jeg jo på en annen måte. Jeg har alltid hatt en fade (skru fra høyre til venstre) med driveren, men når jeg har fått mer speed så går ikke sekvensen i svingen min så mye utenfra lenger. Noen turneringer har jeg til og med slått en draw (skru fra høyre mot venstre) fra tee. Jeg har liksom stått på rangen og bombet høye drawer – jeg blir så happy jeg da, gliser Hovland.
Men som de fleste golfspillere kjenner til, er det noe annet å stå på driving rangen enn å levere ute på banen – spesielt i konkurranse.
– Det betyr jo ikke at jeg kommer til å spille bedre når jeg kommer ut på banen, for jeg er jo ikke vant til å se en ball skru fra høyre mot venstre. Jeg er jo vant til det motsatte. Når man da får litt tricky utslag med vann i spill og lignende, må man stole på det som kommer. Det er det eneste som er litt tøft. Å stå på rangen og tenke at det er dribra er én ting – men jeg er ikke sikker på alle de ulike missene jeg har med den nye ballbanen. Det vil ta tid å venne seg til, men jeg er på riktig vei.
Hovland er plukket ut i en av fire Featured Groups sammen med Justin Thomas og Joaquin Niemann denne uken, og slår ut 13:50 torsdag og 18:20 fredag. Sendingen ser du på GOLFTV og Eurosport Norge fra 20-23.

Mistet det etter Hovlands monsterdrive: – Hva er det for et slag?!

Mayakoba Golf Classic
Ser tilbake på det utrolige øyeblikket: Gliser av kommentatorenes reaksjon
05/11/2021 KLOKKEN 07:49
Mayakoba Golf Classic
Her får han drømmetreff
04/11/2021 KLOKKEN 22:21