• The Northern Trust: Se Viktor Hovland torsdag og fredag på GOLFTV
Torsdag 19. august går startskuddet for FedExCup Playoffs. Tre turneringer på tre uker runder av 2020/21-seosngen, og som i fjor er det Viktor Hovland som skal forsvare den norske æren i USA.
Hovland endte i fjor på en 20. plass, etter at han klarte å snike seg med til den tredje og siste turneringen, Tour Championship, som nummer 28 av 30 spillere. I år er utgangspunktet et helt annet – Hovland er helt oppe på en 11. plass før sluttspillet starter, og har dermed alle muligheter til å være med å kjempe om tittelen når det hele skal avgjøres på East Lake.
Golf
Woods Ryder Cup-aktuell som lagleder: – En rollemodell
6 TIMER SIDEN
For Hovlands del vil det dermed handle om å skaffe seg et så bra utgangspunkt som mulig gjennom gode prestasjoner i de to første turneringene, THE NORTHERN TRUST og BMW Championship. Gjennom de to første ukene vil startfeltet kuttes fra 125 til 30, og det er en av disse som vil stå igjen med FedExCup-tittelen og den største biten (15 millioner dollar) av en premiepott på vanvittige 60 millioner dollar.

Så – hvordan fungerer egentlig FedEx-sluttspillet?

Turnering 1: THE NORTHERN TRUST, 20-23. august (125 spillere)
Sluttspillet i FedExCupen består av tre ulike turneringer. Den første, THE NORTHERN TRUST, består av de 125 høyest rangerte spillerne på årets FedExCup-ranking, som finnes her. Dette er også spillerne som beholder full spillerett på PGA Touren for kommende sesong.
THE NORTHERN TRUST spilles i år på Liberty National Golf Club i New Jersey. Turneringen har et normalt PGA Tour-format, det vil si at det spilles med cut etter de to første rundene.
Det som derimot ikke er normalt, er antall FedExCup-poeng som deles ut. I de to første Playoff-turneringene deles det nemlig ut fire ganger så mange poeng (2000 til vinneren) i forhold til en normal PGA Tour-turnering (500 til vinneren). En oversikt over poengfordelingen i FedExCupen finnes her.
Det bygger altså opp til potensielt store endringer i rankingen før turnering nummer to, BMW Championship.
Ekspertens dom:
«Den første av de tre ukene er helt klart mest betydningsfull for spillerne som er utenfor, eller akkurat rundt den magiske 70. plassen. De 70 beste går videre til BMW Championship. Mange av de lavere rangerte vil uansett føle at de spiller helt uten press, da de allerede har klart det viktigste målet med å beholde kortet sitt. Det vil alltid være noen som avanserer stort og noen som spiller seg helt bort. Med fire ganger så mye poeng som normale PGA Tour-turneringer, vil det være mulig å gjøre store hopp for de som spiller bra, og det kan samtidig svi enda mer å misse cutten den første uken.
For vår mann er situasjonen ganske annerledes enn i fjor. I 2020 kom Viktor inn som nummer 28 med et hovedmål om å nå Tour Championship, i år bør målet være tøffere. Han er rangert som nummer 11 før første uken og har med det massevis å spille for fra start av. En god prestasjon fra start vil øke sjansene for at Viktor kan være med å kjempe om pokalen når vi kommer til Tour Championship. Historisk sett, med den nye formatet, bør man være blant de ti beste for å ha en sjans foran den avgjørende uken.»
Saken fortsetter under videoen.

Golfstjernens Hovland-utfordring: – Han må klippe seg

Turnering 2: BMW Championship, 27-30. august (70 spillere)
Mens de 125 best rangerte spillerne får delta i THE NORTHERN TRUST, er det kun de 70 beste som får bli med videre til BMW Championship uken etter.
Det er rett og slett slik at man setter en strek etter de 70 best rangerte spillerne på FedExCup-rankingen etter at THE NORTHERN TRUST er ferdigspilt. For Viktor Hovlands del er hans foreløpige 11. plass mer enn godt nok til å være garantert en plass i BMW Championship, uansett utfall i New Jersey. Denne turneringen spilles i år på Caves Valley Golf Club i Owings Mills, Maryland.
Også her firedobles antall poeng i forhold til en vanlig PGA-turnering, men i motsetning til THE NORTHERN TRUST spilles denne turneringen uten cut. Det vil si at hele feltet får spille alle fire dager, uavhengig av hvilke scorer man leverer.
Men presset er likevel stort – er man ikke inne blant de 30 beste ved turneringsslutt, går man glipp av Tour Championship, og sesongen er over.
Ekspertens dom:
«Vi har blitt kvitt litt over 50 spillere og det spisser seg til i kampen om de 30 lukrative plassene i sesongfinalen. Igjen er det verdt å presisere at med fire ganger så mye poeng på spill, så er det muligheter for alle. For noen vil det handle om å prøve å kapre en av de 30 plassene, andre vil forsøke å holde seg blant de 30 og i toppen handler alt om å være blant de ti beste så man ikke starter siste uken for langt bak.
For Viktor sin del får vi håpe at den første uken har ført han noen plassere oppover og at han denne uken fortsatt har alt å spille for med tanke på sammenlagtseier.»
Saken fortsetter under videoen.

Se hele Hovland-showet: Må svare på frekke meldinger fra OL-kompisen

Turnering 3: Tour Championship, 4-7. september (30 spillere)
Der feltet ble kuttet fra 125 til 70 før BMW Championship, kuttes det fra 70 til 30 før Tour Championship – turneringen som avslutter sesongen og avgjør hvem som vinner FedExCupen.
På East Lake Golf Club i Atlanta er det altså kun de 30 best rangerte spillerne som får delta. I likhet med BMW Championship spilles turneringen uten cut, men der stopper også mye av likheten.
For i Tour Championship deles det ikke ut FedExCup-poeng. Denne turneringen spilles med et slags jaktstart-system, som betyr at de spillerne som ved turneringsstart ligger best an i FedExCupen får tildelt en fordel i form av reduserte antall slag.
Spilleren som ligger på førsteplass ved turneringsstart starter på -10, nummer to på -8, og så fortsetter det ned til femteplassen på -5. Nummer 6-10 starter på -4, 11-15 på -3, og slik fortsetter det ned til nummer 26-30 som starter på par.
Den spilleren som til slutt står igjen som turneringsvinner, vinner også hele FedExCupen sammenlagt.
Ekspertens dom:
«I fjor startet Viktor som nummer 28, og var da hele 10 slag bak ledende Dustin Johnson. Det er bortimot umulig. Så for spillerne fra 11.plass og nedover vil det være tøft å kjempe om annet enn flere kroner på konto.
Vi får med andre ord håpe at Viktor har plassert seg blant de ti beste, og aller helst blant de fem beste, før avslutningen på East Lake. Han ble nummer 20 i fjor – i år kan han faktisk gjøre det helt store!»
Golf
Hovland bekreftet klar for Tiger Woods-turnering – skal forsvare tittelen
EN DAG SIDEN
Golf
LIV Golfs frontkjemper trekker seg fra søksmål: – De gjemmer seg
28/09/2022 KLOKKEN 17:52