• Se Golfkavalkade 2020: Viktor Hovland på Dplay nå! Kavalkaden vises på Eurosport Norge 28. desember.
– Det har vært litt av et år. Jeg må jo innrømme at det har gått over all forventning, selv om jeg jo stiller høye krav til meg selv, sier Hovland til Eurosport.
Vel hjemme i Norge kan den norske golfstjernense tilbake på et eventyrlig 2020. For selv om starten på året var langt ifra optimal, ble den tidlige motgangen på mange måter en «blessing in disguise» for gutten fra Ekeberg.
PGA Championship
Woods før «The Match»: – Har verdens beste spiller på laget
20 TIMER SIDEN
Etter å ha misset cuten i Phoenix i starten av februar bestemte han seg for å sette seg i bilen og kjøre til California. Kjøreturen på drøye 600 kilometer ble på mange måter vendepunktet i 2020.
– Jeg skulle i utgangspunktet ikke spille på Pebble Beach, men bestemte meg for å dra etter nedturen i Phoenix. Det er en avgjørelse jeg mildt sagt ikke angrer på, sier Hovland.

Bilturen som endret «alt»

For i timene gjennom ørkenen hadde Hovland selskap av sin caddie, Shay Knight. Australieren brukte kjøreturen til å ta et oppgjør med Hovland, spesielt hva gjaldt hans mentalitet.
Den smilende og bekymringsløse holdningen fra sommeren og høsten 2019 var gradvis blitt erstattet frustrasjon og et mer negativt kroppsspråk.
– Jeg lot ting plage meg litt for mye. Det er jo også mye lettere å gjøre når man føler at ting ikke er helt på plass. Du slår mye slag og gjør mye bra, og likevel kan ting gå skeis i den sporten her, sier Hovland.

Les om samtalen som endret «alt» her.
For selv om turneringen på Pebble Beach ikke ble noen stor sportslig opptur, var det tydelig å se at Hovlands «attitude» hadde endret seg.
Den samme attituden som uken etter førte til Hovlands første seier på PGA Touren i Puerto Rico.
– Jeg tok med meg mye selvtillit fra Pebble Beach. Selv om det ikke ble gjenspeilet på scoreboarden, så gjorde jeg mye bra. Da ble det mye lettere å takle nedturene, sier Hovland.
Tre uker senere gikk nordmannen av siste green på ærverdige TPC Sawgrass etter første dag av The Players. En strålende åpningsdag, men der stoppet det også.

Hovlands caddie avslører samtalen som endret «alt»

Produktiv koronapause

Koronapandemien gjorde at Hovland og resten av PGA Tour-sirkuset måtte innfinne seg i en tre måneders lang pause – en svært uvanlig situasjon for utøvere som er vant til å konkurrere på omtrent ukentlig basis.
– Det var så klart tøft, men samtidig ga det meg også en etterlengtet mulighet til å få ting på avstand og starte å eksperimentere. De siste to årene hadde jeg egentlig bare holdt meg til det jeg var komfortabel med og stolt på at det var nok. Nå jobber jeg med små ting i hver enkelt del av spillet mitt som jeg føler både har, og vil fortsette, å ta meg til nye nivåer. Det er veldig kult, sier Hovland.
23-åringen kom ut av koronapausen som en kanon med topplasseringer på rekke og rad, inkludert en 3. plass i Workday Charity Open hvor han på et punkt ledet turneringen på siste dag.
Den gode trenden fortsatte i årets første major, US Open, hvor en mini-kollaps på de tre siste hullene kostet Hovland en ny topp 3-plassering.
Deretter fulgte en tre uker lang pause.
– Jeg jobbet med flere ting, og det føltes ut som at alt hadde en positiv innvirkning på spillet mitt fra starten av. I den første turneringen etter pausen, CJ Cup, var fokuset på hastighet. Jeg hadde jobbet med Jeff Smith, en trener som jeg fortsatt samarbeider med. Jeg har jo hoppet frem og tilbake en del mellom ulike trenere siden jeg ble proff, men har på mange måter «landet» på Jeff. Noen små grep gjorde at ballhastigheten min økte betraktelig, samtidig som det ikke gikk spesielt utover presisjonen, sier Hovland.

Ut av komfortsonen

Tallenes tale var også klar: Hovlands hadde økt ballhastigheten med nesten ti kilometer i timen i forhold til 2019/20-sesongen. Fra sofaen virket det også som om han dro til mer enn før.
– Jeg har aldri holdt igjen, men tidligere har jeg vært i komfortsonen. Når jeg ser tilbake på svingen min fra der jeg er nå, var baksvingen veldig treg. Da er det vanskelig å slå langt. Så å øke hastigheten i baksvingen har vært en prioritet, sier Hovland.
Og fortsetter:
– Å gå ut av komfortsonen og pushe grensene er nøkkelen. Har du ambisjoner om å så lengre, må du bli raskere. Du må skru av den delen av hjernen som forteller deg at du må holde tilbake og kjøre safe. Det handler om å stole på seg selv, helt enkelt.

Mistet det etter Hovlands monsterdrive: – Hva er det for et slag?!

Men det er ikke bare det lange spillet som har vært i full utvikling i 2020. Også i nærspillet – som i Hovlands korte proffkarriere har vært hans akilleshæl – har det skjedd mye.
– Houston Open i starten av november var første gang jeg brukte «AimPoint» i en turnering. Jeg puttet veldig bra stort sett hele turneringen, samtidig som jeg også forbedret meg rundt green. Jeg skiftet grep fra interlock til baseball når det gjelder chippingen, noe som også ga resultater. Det var en veldig lovende start, sier Hovland.
Les alt om «AimPoint» og se hvordan det fungerer her.
Og bedre skulle det bli, for etter to nye uker hjemme i Oklahoma hvor han kunne terpe detaljer kom årets andre store opptur. Selv om det å se Masters fra sofaen i mellomtiden var verre enn forventet.
– Jeg tenkte at det ikke kom til å være så ille, men jeg må innrømme at det var verre enn jeg hadde forestilt meg. Selv om jeg personlig mener turneringen kanskje ikke burde blitt spilt i det hele tatt med de forholdene som var. Jeg gleder meg allerede til april, smiler Hovland.
Og forventningene til et lykkelig gjensyn med Augusta, hvor Hovland ble beste amatør i debuten i 2019, ble ikke mindre etter det som skjedde i Mayakoba to uker senere.
For på stedet hvor han debuterte på PGA Touren som amatør i 2018, tok Hovland sin andre seier i 2020. Uken etter kom nesten nummer tre, men 23-åringen måtte ta til takke med «bare» en 3. plass i Europatourfinalen i Dubai.

Slik reagerte Hovland på Eurosport-kommentatorenes tårer

Tror 2021 kan bli minst like bra

– Du har lagt bak deg et spinnvilt år. Hvordan angriper du 2021?
– Vel, jeg føler at jeg har ting å jobbe med i alle deler av spillet mitt, som er veldig inspirerende og interessant. AimPoint er noe jeg skal fortsette å jobbe med, å bli mer sikker med hele prosessen og stole på meg selv. Det er et system som har gjort meg mer komfortabel når det gjelder å ta avgjørelser på greenene.
– Når det kommer til chipping, så har det nye grepet gitt meg mer stabilitet. Jeg føler at jeg har mer kontroll enn tidligere, så det er positivt. Det er noe jeg vil fortsette å jobbe med.
– Så har du drivingen, hvor jeg vil fortsette å jobbe med hastighet. To, tre måneder...jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, men jeg håper å ta små steg og øke hastigheten jevnlig. Forhåpentligvis er det en prosess som vil fortsette å ha en positiv påvirkning på spillet mitt i tiden som kommer.
Det er med andre ord bare å glede seg til 2021. Første turnering kommer allerede 7. januar med Sentry Tournament of Champions på Hawaii.
– Jeg ser ærlig talt ikke noen grunn til at jeg ikke skal kunne levere på samme måte også i 2021. Det skal jo litt til å toppe 2020, men hvorfor ikke, gliser Hovland.
Golf
Hovlands potensial «skremmer» caddien: – Finnes ingen grenser
07/12/2022 KLOKKEN 19:23
Golf
Hovland mest lukrative år noensinne: Så mye tjente han i 2022
06/12/2022 KLOKKEN 16:33