• Se FedEx St. Jude Championship med Viktor Hovland fra kl. 14:48 torsdag på discovery+
Torsdag begynner første del av FedEx-cupen med turneringen FedEx St. Jude Champinship, der de 125 beste på FedEx-cuprankingen blir å se. Deretter finner BMW Championship-turneringen sted på Wilmington Country Club, før det hele avsluttes med Tour Championship på ærverdige East Lake.
Mens de 125 beste spiller St. Jude Championship (tidligere kalt The Northern Trust), minsker startfeltet til 70 når BMW Championship starter. Og når åpningsslaget av Tour Championship blir slått, er det bare de 30 beste på rankingen som blir å se.
FedEx St. Jude Championship
Ekspertene om Hovland etter første FedEx-turnering: – Der har han litt å gå på
15/08/2022 KLOKKEN 17:18
Premiepengene for FedExCupen har økt fra 150 millioner kroner til vinneren fra 2020/2021-sesongen til 175 millioner kroner før årets sesongavslutning. Nylig bektreftet PGA-touren at prispengene kommer til øke ytterligere foran 2022/2023-sesongen.
  • Se FedEx St. Jude Championship med Viktor Hovland fra kl. 14:48 torsdag discovery+

Slik fungerer sluttspillet

I forkant av de tre turneringene som avslutter 2021/22-sesongen, leder verdensener Scottie Scheffler med 3556 poeng. Cam Smith er nummer to med 2335 poeng, mens Viktor Hovland er nummer 19 med 1314 poeng.
Vinneren av en vanlig PGA-tourturnering får 500 FedExCup-poeng, mens det under St. Jude Championship og BMW Championship blir delt ut 2000 poeng til vinneren. Dermed blir det garantert store svingninger på resultatlistene de kommende ukene.
I Tour-finalen fravikes poengsystemet. I stedet får spillerne starte med en grunnscore mot par, som blir bedre jo høyere man ligger på rankingen før finalen. Lederen innleder Tour Championship på -10, nummer to på -8, nummer tre på -7, nummer fire på -6, nummer fem på -5, nummer seks-ti på -4, nummer 11-15 på -3, nummer 16-20 på -2, nummer 21-25 på -1 og nummer 26-30 på par.
LES OGSÅ: PGA slår knallhardt tilbake: - Setter touren i fare

Hovland på skuddhold

For Hovland sin del er det 383 poeng opp til Hideki Matsuyama, som for øyeblikket ligger på en 10. plass. Patrick Cantlay på en 5. plass er 794 poeng foran nordmannen.
Discovery-ekspert Marius Thorp nærmest utelukker seier sammenlagt for Hovland, men har troen på at han kan blande seg inn blant de ti beste.
– Det blir veldig tøft å klatre helt til topps. Scottie Scheffler har hatt en fantastisk sesong og leder overlegent, mens det er en haug av sterke golfere like bak i Cam Smith, Rory McIlroy, Xander Schauffele og Tony Finau, for å nevne noen. Jeg tror ikke Viktor tenker så mye på å ende helt i toppen. Men det er klart - kommer han seg godt i gang i St. Jude og får til en god plassering der, er alt mulig, sier Thorp.
– Kommer han seg inn topp ti ville det vært en kjempeprestasjon. Det at han ble nummer fem i fjor var jo helt vanvittig. Da holdt han et ekstremt høyt nivå og spilte veldig god golf gjennom hele sesongen. Om han ender topp ti nå, med den sesongen han har hatt, har han all grunn til å være ekstremt fornøyd.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Slik jobber Hovland når ting butter imot: – Prøver å være snillere med meg selv

– Trenger en seier

Det samme er Per Haugsrud innom.
– Man forventer alltid mye av Viktor, men det er jo så enormt mange andre gode spillere og. Man forventer jo at Viktor alltid skal være med og kjempe i toppen, vi har lagt lista så høyt nå. Han var jo litt på nedadgående kurve for noen uker siden, men så er han plutselig i toppen av The Open og leder der, sier Haugsrud og fortsetter:
– Han kan fort vinne St. Jude, eller hvert fall være helt i teten. Da kan han jo blande seg inn i toppen sammenlagt også. Det deles ut så mye poeng her og, så det svinger fort. Viktor trenger jo en seier nå, det er en stund siden forrige. Kanskje den kommer nå, spør Haugsrud retorisk.
Hovland står med seks seirer i alle turneringer, der tre har kommet på den offiselle PGA-touren. Sist han vant en turnering var da han var slaget foran Scottie Scheffler i Hero World Challenge i starten av desember i fjor. Den turneringen er ikke en offisiell PGA-turnering, og han fikk dermed ingen FedExCup-poeng for triumfen.
– Viktor må bare fortsette på den gode bølgen han har vært på etter The Open. Han spilte veldig bra der og har trent godt her hjemme og virker spillesugen. Så tror jeg det blir bra for ham å få noen dager med trening i USA før han skal i aksjon. Det viktigste blir å fortsette med det gode spillet etter det han gjorde på St. Andrews, sier Thorp.
  • Se FedEx St. Jude Championship med Viktor Hovland fra torsdag discovery+

Holder Scheffler som favoritt

Det er en mulighet for at Hovland ikke blir å se i Tour Championship, men da må mye gå gærent for vår mann, mener Haugsrud.
– Da må han omtrent brekke beinet. Så mye må gå galt. Hvis han ikke kommer seg til Tour Championship vil jeg se på det som en enorm skuffelse, men det kommer ikke til å skje. Det er litt for mye tilfeldigheter til at det skal skje.
Også Haugrsud trekker frem verdensener Scheffler som den store favoritten.
– Det er vanskelig å komme utenom Scottie. Han har en del poeng å gå på og er verdensener for en grunn. Han er bunnsolid og veldig stabil.
Sett denne?

Hovland måtte le etter dette slaget: – Oi, har du sett!

Dette er topp 10 før de tre avgjørende turneringene:
1) Scottie Scheffler, 3556 poeng
2) Cam Smith, 2335 poeng
3) Sam Burns, 2275 poeng
4) Xander Schauffele, 2153 poeng
5) Patrick Cantlay, 2108 poeng
6) Rory McIlroy, 2104 poeng
7) Tony Finau, 1912 poeng
8) Justin Thomas, 1783 poeng
9) Cam Young, 1774 poeng
10) Hideki Matsuyama, 1697 poeng
19) Viktor Hovland, 1314 poeng
FedEx St. Jude Championship
Kommentatorene kan ikke tro hva de ser: – Underholdning på legendarisk nivå
14/08/2022 KLOKKEN 23:11
FedEx St. Jude Championship
Optimistisk Hovland: – Dette var en god start
14/08/2022 KLOKKEN 20:19