Nærspillet, og spesielt chipping, er et område hvor mange golfere føler de taper slag hver eneste runde. Småslagene rundt greenen kan være vel så vanskelig som å få driveren i fairway, og det er ofte her man taper aller mest.
Gjennom min karriere har jeg vært velsignet med et stabilt og godt nærspill, så her kommer tre raske tips for å bedre din chipping.
• Ekspertens tips: Slik mestrer du de lange jernene
Ryder Cup
Hovland ledet stort, så raknet det igjen: – De roter det bort
5 TIMER SIDEN
1. Bruk flere køller
Veldig mange av de jeg har spilt med bruker ofte bare en kølle rundt greenen, men det er helt klart enklere om man har flere strenger å spille på. På et slag hvor ballen skal rulle lengre er det lettere å få den nærme ved å bruke en kølle med mindre vinkel, akkurat som det er enklere å bruke en kølle med mye vinkel når man må få ballen raskt opp i luften. Husk også å bruke putteren så ofte som mulig når gresset mellom deg og greenen er jevnt og godt. En dårlig putt er ofte bedre enn en dårlig chip.

Et godt tips er også å plukke ut punktet hvor du ønsker at ballen skal lande og forsøk slå den dit, samt lese greenen og se hvordan det heller.
2. Vekt på venstrefot og slå ned på ballen
Noe av det første mange lærer, og som fortsatt er veldig viktig, er å ha vekt på venstrefoten din i oppstilling. Stå gjerne litt smalt med bena og len deg litt på venstre benet ditt. Litt som med de lange jernene ønsker altfor mange å titte opp tidlig for å se hvor ballen går, som igjen vil gjøre at man fort treffer bakken før ballen eller topper ballen altfor langt. I de køllene vi bruker rundt greenen er det som oftest mer enn nok vinkel til å løfte ballen opp, så det er veldig viktig at man tør å slå ned på ballen og tør å opprettholde momentet gjennom balltreffet.
• Ekspertens tips: Hvordan slå driveren som Hovland
Akkurat dette var noe Viktor Hovland fikk hjelp med og som vi så tydelig bedring på under Players Championship. I videoen under ser vi hvordan Viktor står smalere med føttene og er aggressiv ned og gjennom treffet, en stor kontrast fra den mer forsiktige tilnærmingen vi så tidligere i sesongen:

Hovland chipping

3. Tren på det du skal gjøre på banen
Drømmen til alle golfere er jo å bli såpass god rundt greenen at man alltid klar å få ballen opp og ned i hullet med en chip og en putt. Da gjelder det også å trene på nettopp dette. Mange treningsområder rundt i landet har store fine greener med flere hull, så hvorfor ikke stå fra samme sted og slå til de forskjellige hullene? Da får man slått forskjellige slag hele tiden, fra forskjellige utgangspunkt, og slik gjenskape de situasjonene du møter ute på banen. Der får du jo bare en mulighet.
Bruk gjerne putteren din også og gjør treningen enda mer lik det du gjør ute på banen. Slå en ball til hvert flagg og forsøk å få i putten også. Slik kan du skape en trygghet på det du gjør, som igjen kan gi mer selvtillit når du havner i situasjonene og det virkelig gjelde

Her råder det fullstendige kaos på golf-banen: – Det sykeste jeg har opplevd

Ryder Cup
Hovland med ny partner i neste runde: – Jeg er ganske sjokkert
11 TIMER SIDEN
Ryder Cup
Bitter poengdeling: – Håper vi får en sjanse til å rette opp resultatet
EN DAG SIDEN